🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентството ще слага соларни панели на покрива на "Дондуков 2"

Предвижда се централата да е с мощност 90 кВт и да струва до 167 хил. лева, като ще се ползва само собствени нужди

Покривът на президентството е изключително подходящ за соларни панели. Поставянето на такива ще пести по 50 хил. лв. на година от сметките за ток
Покривът на президентството е изключително подходящ за соларни панели. Поставянето на такива ще пести по 50 хил. лв. на година от сметките за ток
Покривът на президентството е изключително подходящ за соларни панели. Поставянето на такива ще пести по 50 хил. лв. на година от сметките за ток    ©  Юлия Лазарова
Покривът на президентството е изключително подходящ за соларни панели. Поставянето на такива ще пести по 50 хил. лв. на година от сметките за ток    ©  Юлия Лазарова

Фотоволтаична система за покриване на собствените нужди от електроенергия ще изгради президентството върху покрива на знаковата сграда в центъра на София на бул. "Дондуков" №2. Администрацията на Румен Радев е обявила обществена поръчка за целта, от която става ясно, че соларите ще са с мощност 90 кВт, а заделеният бюджет е 167 хил. лв. без ДДС.

Това е чудесен пример за държавните администрации, че по този начин могат ефективно да намалят разходите си за енергия чрез ВЕИ мощности, да си осигурят независимост и същевременно да допринесат за прехода към въглеродно неутрална икономика.

Грубо сметката показва, че подобна соларна инсталация може да генерира 126 хил. кВтч електроенергия на година, което по сегашните цени е над 50 хил. лв. Или с други думи, при запазване на тенденциите на пазара инвестицията би се изплатила за малко повече от три години, а полезният работен живот на панелите е 25 години. Това означава, че след три години президентството ще получава на практика безплатен ток.

Централата на президента

Фотоволтаичната инсталация трябва да бъде изградена на площ 467 кв. метра на югозападния скат на покрива на сградата на администрация на президента. Посочено е, че полезната площ на скатния покрив е с размери 9.4 метра ширина и 88 метра дължина на билото. Фотоволтаичните панели следва да не са повече от 196 броя, с мощност минимум 460 вата пикова мощност. Те трябва да са разположени на югозападния скат на покрива на съществуващата сграда във формата на трапец.

Поради това, че енергията от фотоволтаичната инсталация е предназначена само за собствена консумация за покриване нуждите на администрацията на президента, тя трябва да е оборудвана със система, ограничаваща връщането на електроенергия към мрежата чрез плавно ограничаване на изходната мощност на инвертора, в случай че моментното производство на инсталацията надхвърля потреблението.

Важно е, че вече е получено разрешение за строеж на централата от главния архитект на Столичната община Здравко Здравков и изграждането на системата може да започне веднага след избора на изпълнител.

Изисквания към кандидатите

Оценката на офертите на кандидатите да изградят соларната система ще става по формула, като цената ще бъде с тежест 60%. Други 30% ще зависят от гаранцията на панелите, която трябва да бъде минимум 10 години. А 10% от комплексната оценка ще зависят и от сроковете за изпълнение. По план са заложени максимум 60 календарни дни, но подобни проекти при налично оборудване могат да се изградят и за месец.

Предвид натовареността на пазара със стотици подобни бизнес проекти за ВЕИ за собствени нужди ще е интересно дали въобще ще има кандидати за президентския проект. Проблемът е, че фирмите, които инсталират покривни слънчеви системи, са ангажирани за месеци напред и изпитват проблеми с доставките на материали, заради което много проекти се бавят.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iln1610830799700856 avatar :-|
    Nikola Panayotov

    E най после нещо полезно от Призедентството,да произвежда Ток това е супер,Инъче тази институция е безмислена харчешта огромни пари и ненужна.Така ще е полезна с нещо дано остава ток да се връща в Мрежата обратно .

    Нередност?
Нов коментар