🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Пловдив за малко да остави украинските бежанци без подслон на Нова година

Изненадващо решение на кмета Здравко Димитров да прехвърли сградата към нова частна болница беше спряно от общинските съветници

"Втори дом" е център за временно настаняване и интеграция на украински бежанци
"Втори дом" е център за временно настаняване и интеграция на украински бежанци
"Втори дом" е център за временно настаняване и интеграция на украински бежанци
"Втори дом" е център за временно настаняване и интеграция на украински бежанци
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Внесено инвестиционно намерение за строеж на частна болница щеше да измести центъра за временно настаняване "Втори дом".
  • Инвеститорът е МБАЛ "Св. Каридад", който иска терена за 30 години безвъзмездно ползване срещу инвестиция от 30 млн. лв.
  • Общинските съветници в Пловдив се противопоставиха на намерението и гарантираха, че украинците ще я използват, докато има нужда.

Девет месеца. Толкова съществуват добрите примери в Пловдив. Или поне така щеше да е, ако вземем случая с публично-частното партньорство между общината и центъра за настаняване на украински бежанци "Втори дом", за който Капитал писа преди месец. Инициативата, водена от украинката Наталия Еллис е един от малкото добри примери за добра синергия между местните власти и фондация, осигуряваща дом за хора, бягащи от войната.

На 14 декември внезапно стана ясно, че кметът на града Здравко Димитров е предложил да се преотстъпи от 1 януари 2023 г. безвъзмездно целия терен, ведно със сградите към него, за изграждането на частна болница от частен инвеститор в лицето на МБАЛ "Св. Каридад". Ако въпросното решение беше гласувано и прието на последното за годината заседание на общински съвет Пловдив в понеделник, на практика това значеше, че 148 души, от които 52 деца, след две седмици,или навръх Нова година, трябваше да напуснат сградата.

Предложението дойде изненадващо - както за общинските съветници и за някои от зам.-кметовете, така и за самите ползватели на сградата: фондация Ukraine Support & Renovation. След като обаче беше внесено светкавично в правна комисия още на 15 декември, за да се гласува на съвета на 19-и, предложението беше отхвърлено и центърът спасен - поне засега.

Какво решиха съветниците

Приетото през април решение на общинския свет, с което сградата на бившата болница се дава на украинците казва, че тя се преотдава "до изтичане на временната им закрила по смисъла на закона или до края на 2022 г. - което от двете събития настъпи първо". В този си вид решението е категорично, че на 1 януари 2023 г. украинските бежанци трябва да са напуснали центъра.

На комисията единодушно бяха взети няколко решения. Първо, ще се приеме ново решение, с което ще се удължи настаняването на бежанците в сградата, без да се поставя конкретен срок, а "до изтичане временната им закрила", т.е. докато отпадне нуждата от подслон. Второ, инвестиционното намерение на болницата беше върнато обратно към общинската администрация, от която съветниците поискаха няколко становища и подробен анализ за нуждата от ново здравно заведение, както и от другите възможности пред общината.

На заседанието на комисията общинските съветници от всички партии отправиха остри критики към кмета, който не присъстваше. Независимият съветник Слави Георгиев определи предложението като действие на "един кмет, който разбира, че повече няма да е кмет".

За инвестиционното намерение по същество правната комисия отказа да гласува на предстоящата сесия, като съветниците се обединиха около мнението, че ще обсъждат въпроса едва когато получат становища от общинската администрация, анализ за необходимостта от нова болница, възможностите за развитие на терена и мотиви защо да изберат този инвеститор, както и широко обществено обсъждане. По тази причина те го върнаха за допълване от кмета и неговия екип.

За да защити позицията на общината, на комисията присъстваше зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който обясни, че от общината многократно са търсени средства за изграждане на общински лечебен център, но досега възможност за финансиране не е открита. Самият той добави обаче, че ще се направи корекция, за да се премахнат опасенията, че украинците ще бъдат изгонени в края на тази година.



"Втори дом"

Центърът започна своята дейност по настаняване на бежанци в началото на годината, като първите хора, които намират подслон в него, постъпват в началото на месец март. За времето от началото на дейностите по привеждане на сградата във вид, нормален за обитаване, до пристигането на първите бежанци фондация Ukraine Support & Renovation заедно с нейната основателка Наталия Еллис и средства, събрани с дарителски инициативи, прави ремонт на 5 стаи.

Следват почистване, боядисване, поставяне на мебели, смяна на осветление, освежаване на кухненски и санитарни помещения, закупуване на уреди, ремонт на покрива и редица други дейности, които да доведат сградата до сегашния й вид. В момента сградата е напълно ремонтирана с 53 готови за живеене стаи. В нея могат да бъдат настанени 200 души.

Освен стаите за спане в сградата са възстановени всички санитарни помещения, помещенията за готвене и хранене, както и няколко големи общи части, които са превърнати в обучителни центрове, стаи за игра на децата, стаи за спорт и читални.

"Изненадата е огромна"

Всичко това щеше да се случи, след като фондацията със собствени средства и със средства от дарители възстанови сградата от пълната разруха, в която я беше оставила обшината в продължение на 7 години.

Изненадата е огромна не само за нас, а за цялата общественост, защото такива предложения е редно да минават през обсъждане и конкурс, а това мина бързо и тайно без особено разгласяване.

Наталия Еллис
Наталия Еллис

основател и основен поддръжник на “Втори дом”.

"Оставяме сградата на общината подобрена, ремонтирана, суха, осигурена и чиста, за каквото обществеността реши, било то хоспис или социален център, поясни Еллис. Сега нашата местна борба ще е да не ни изхвърлят на 1 януари, а да ни дават храна и да ни помагат със сметките за ток и занапред." Тя коментира още, че ще е спокойна едва когато думите на общинските съветници от днес и предложението им за безсрочното подслоняване на украинци станат реалност.

В центъра в момента има 148 украински бежанци, но тъй като идеята е те да остават там само няколко месеца, а след това да си намират работа и квартира, през него са минали доста повече.

Кметското намерение

Това, което е интересно в случая, е бързината, с която действа общината. Хрумването на кмета Димитров за тази промяна идва след внесено на 8 декември в община Пловдив инвестиционно намерение от МБАЛ "Света Каридад", с което те заявяват своето искане "за възстановяване на лечебната дейност на преобразувания и преместен дом на благотворителността и народното здраве в специализирана болница "Кудоглу" и разширяване дейността ѝ като МБАЛ".

За целта общината трябва да преотстъпи на болницата съществуващите сгради за безвъзмездно ползване за срок от 10 години, а терените, на които ще бъде построен новия здравен корпус - за 30 години, като след изтичането им те ще бъдат върнати на община Пловдив. Според инвестиционното намерение се предвижда в този период инвеститорът да вложи 30 млн. лв. в лечебното заведение.

"Капитал" изпрати въпроси и се опита да се свърже с инвеститора "Света Каридад" относно инвестиционното им намерение за терена и съществуващата сграда към него, но до приключването на статията не получи отговор, нито на поставените писмено въпроси, нито на молбата за осъществяване на контакт с отговорно по случая лице. Дружеството се управлява от съвет на директорите, чиито членове са Христо Христев, Елена Христева. Мария Христева, Георги Манчев и Георги Сакакушев. Тяхна собственост е и действаща болница в града със същото име.

Все още не е ясно дали при ситуацията с удължаване на срока на действие на украинския приемен дом инвеститорът ще запази интереса си.

Наталия Еллис пък изрази желание да търси начини за сътрудничество с общината за бъдещето на сградата. "Ако общината имаше наистина добри намерения да превърне тази сграда в хоспис или дом за друга социална дейност, можеше да продължи да работи в публично-частно партньорство и да остане собственик на този имот, стопанисвайки го и печелейки от него", посочи украинката. "Както намерихме 1 млн. лв. за една година, така бихме могли да намерим и 30 млн. лв. за 30 години при добро желание и сътрудничество и това ще остане за общината", допълни още тя.

"Тази сграда и теренът около нея са дарени от Кудоглу на Пловдив, за да са в услуга на града, хората, нуждаещите се, а не един ден да бъде подарена на частно предприятие, за да носи печалба на конкретно лице или фирма. Според мен това, за което тя служи в момента е абсолютно в духа на намерението на дарителя"

Чило Попов

Частен предприемач, който заедно с Еллис осигурява спедиция на генератори за Украйна.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    Не мога да повярвам! Да оставят бежанците без дом!!! Нямат срам тези хора! И софра да им сложат както подобава, какво е това беззаконие!!!!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    Да припомням ли, че т.нар. украински бежанци не пожелаха да напуснат хотелите по Черноморието и да се преместят във ведомствени почивни станции отново на пълна държавна издръжка с довода, че не са в градове?

    В същото време неукраинските бежанци скотуват във фургони край Любимец и в общежитието на Военна рампа.

    Какво налага различния подход към бежанците?

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    На паркинга на бургаския мол и днес имаше толкова украински SUV, че в един миг помислих, че съм в Лвов или Киев.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Модераторите, от два дни ви обръщам внимание, че #3 нарушава няколко ваши разпоредби от ППФИ и насреща няма пулс:

    3.Модераторите на сайта имат право да скриват или изтриват мнения, когато те съдържат:
    - текст не по темата на статията;
    - вулгарни или нецензурни квалификации;
    - обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа;
    - съдържа нецензурни или обидни квалификации към други потребители;

    Правилата, които пишете, трябва и да си ги спазвате.
    Иначе става Виетнам...

    Нередност?
Нов коментар