🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неработещата от три години Lafka изтегля обектите си от градовете

Без финансови претенции фирмите, които стопанисват павилионите из страната, са започнали да ги демонтират. Общините започват нови търгове и конкурси за концесия на спирки

Обектите на Lafka работиха няколко години, но в последните три нито един от павилионите из България не извършва търговска дейност. Въпреки това сключените дългогодишни договори с различни фирми - наематели и концесионери, и изпълнението на задълженията по тях не позволява на общините да прекратят договорите и да отдадат терените на други търговци
Обектите на Lafka работиха няколко години, но в последните три нито един от павилионите из България не извършва търговска дейност. Въпреки това сключените дългогодишни договори с различни фирми - наематели и концесионери, и изпълнението на задълженията по тях не позволява на общините да прекратят договорите и да отдадат терените на други търговци
Обектите на Lafka работиха няколко години, но в последните три нито един от павилионите из България не извършва търговска дейност. Въпреки това сключените дългогодишни договори с различни фирми - наематели и концесионери, и изпълнението на задълженията по тях не позволява на общините да прекратят договорите и да отдадат терените на други търговци    ©  Георги Кожухаров
Обектите на Lafka работиха няколко години, но в последните три нито един от павилионите из България не извършва търговска дейност. Въпреки това сключените дългогодишни договори с различни фирми - наематели и концесионери, и изпълнението на задълженията по тях не позволява на общините да прекратят договорите и да отдадат терените на други търговци    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Lafka поетапно прекратява договорите си из страната - с предизвестие или с двустранни споразумения.
  • Въпреки че наемите за терените са предплатени за 10 г., фирмите нямат финансови претенции към общините
  • Това ще освободи терените из редица български градове, които през последните три години пустеят, но ограничават конкурентната дейност.

Точно три години след като Lafka преустанови дейността си като търговец на дребно, обектите започнаха поетапно да се демонтират и премахват от местата, по които бяха разположени в редица български градове.

Замислен като монополно място за продажба на цигари и вестници, които сам произвежда и доставя, проектът, свързан с Делян Пеевски, Lafka изглеждаше страшилище за конкурентите. Отворени поетапно през последните 10 години с подкрепа на държава и общини, павилионите заеха централни места и спирки в повечето големи градове.

Появата на веригата за продажби на дребно и начинът, по който това се случи - с усилен монопол в дистрибуцията на пресата, бързи завоевания на пазари в различни градове, доведе до заличаването на съществуващите преди Lafka малки семейни павилиони въпреки сериозния отпор в някои градове като Бургас, Плевен, Костинброд, Враца и др. Оказа се обаче, че дори така сглобен, моделът едва излиза на плюс, и то благодарение на набиращата скорост тогава лотария на Васил Божков. През 2020 г. обаче бизнесът с частни талони беше скорострелно забранен. И Lafka затвори. Така, ако март 2020 г. в дружеството са работили около 800 души, то сега служителите са 4-5.

И ако в София обектите бързо бяха махнати, сега мярката застига и другите градове. И Lafka е напът тотално да изчезне след едно десетилетие, изпълнено с оранжевия надпис. Редица общини (сред които Русе, Димитровград, Казанлък, Хасково и др.) потвърдиха за "Капитал", че фирмите, посредством които се разполагат обектите, са подали предизвестия за предсрочно прекратяване на договорите или директно са започнали да демонтират и премахват преместваемите съоръжения. Общото между всички тях е, че наемателите и концесионерите нямат финансови претенции към общините, въпреки че възнагражденията по договорите им са предплатени за целия срок.

Паралелно с това част от договорите им в други градове са изтекли и не са подновени, което също води до демонтиране на обектите и освобождаване на терените за търговия (Бургас, Стара Загора и др.).

През изминалите три години, освен че обектите не извършваха основната дейност, за която са предназначени - търговията на дребно, и влошаваха визията на градската среда, сключените с тях договори бяха пречка за извършване на конкурентна дейност от други търговци наоколо. За момента не е ясно дали ще има интерес към терените за поставяне на павилиони, тъй като появата на Lafka доведе до сериозен спад при търговците на дребно, чиито позиции бяха силно отслабени.

Наемът платен, обекти няма

Lafka беше създадена като част от "Булгартабак" и неговия тогавашен дистрибутор. Тъй като те познаваха добре местата за продажба във всеки град, те представяха на общинските съвети скици с искане за наемане за срок от 10 години на най-атрактивните обекти в градовете. Цигарената компания предлагаше да предплати наетите площи, за да получи по-нисък наем. И така се случи.

Сега, въпреки предплатените наеми за целия срок на договора, фирмите наематели прекратяват договорите си, коментират от общините, с които "Капитал" се свърза, като нямат никакви финансови претенции към местните управи. На места това се случва с предизвестие и допълнително споразумение към договора за прекратяване, а на други - без дори да е уведомена общината.

Например от община Гоце Делчев обясниха, че договорът за отдаване под наем на терени за поставяне на преместваеми обекти, сключен с дружеството "Разпространение на печата" (чийто собственик е "Лафка маркет", сега преименувано на "МТ Риъл пропъртис"), е с 10-годишен времеви диапазон, който изтича през септември 2026 г. "По искане на наемателя обаче двата договора са прекратени след подписване на допълнителни споразумения от октомври 2022 г., терените са освободени, като наемателят няма никакви претенции към общината", обясниха от местната администрация.

Сходна е ситуацията и в Бургас, Димитровград, Самоков и Хасково, където също без финансови претенции към предплатените суми обектите са премахнати предсрочно по инициатива на фирмата наемател. В Хасково дори "не са уведомени колко обекта ще бъдат премахнати и в какъв срок". Оттам потвърдиха още, че договорът за 41 броя павилиони би следвало да е в сила до юни 2024 г., като наемът е заплатен от самото начало за 10 години напред - в размер на 62 хил. лв. (без ДДС), или по 12 лв. месечна такса за павилион. Липсата на допълнително споразумение, с което да се прекрати договорът, е пречка за община Хасково да предприеме действия за наемане на терените от нови търговци.

От община Казанлък също потвърдиха за "Капитал", че договорите са прекратени, партидите за ток са закрити, а спирките, които фирмите са изградили през годините (като част от заложената инвестиционна програма), са дарени на общината и от тук нататък те ще се стопанисват от местната администрация. Те коментираха още, че предстои да се проведат търгове и конкурси за освободените обекти.

Спирките пустеят

В част от градовете, в които не бяха наети площи по този начин, различни фирми взеха на концесия спирките на градския транспорт, около които разположиха своите павилиони. Така например е в Русе и Пловдив. В дунавския град спирките са разделени между две фирми, всяка от които стопанисва по 130 на брой - "Табак трейд" и "Фактор плюс" (и двете с обекти на Lafka). "Фактор плюс" е с едноличен собственик "Карне-М" - фирма, която установява пълен контрол върху разпространението на вестници и списания във Варна още през 2010 и 2011 г. Макар тя да не е формално част от Lafka, "Карне-М" беше финансирана от КТБ и след краха на банката е в несъстоятелност, а самата "Фактор плюс" е в ликвидация.

От общината в Русе коментираха, че в началото на 2023 г. "Табак трафик" са депозирали предложение за прекратяване на договора по взаимно съгласие, който е с 15-годишен срок до 2027 г. Като мотив за депозираното желание за прекратяване на договора е посочена "невъзможността на дружеството да възобнови търговската си дейност, запазвайки положителен икономически баланс, предвид затварянето на търговските обекти, предмет на концесията".

Нещата с втората фирма - "Фактор плюс" (в процедура по ликвидация), стоят малко по-различно. "Към настоящия момент община Русе е в процедура по принудително изземване на обектите, предоставени на втория концесионер". Причините по думите местната администрация са констатирано неизпълнение на пет от шестте основни задължения на концесионера - концесионно плащане за 2021 г., отчети за приходи и инвестиционни мероприятия, възстановяване на обекти, които са повредени, както и представяне на парична гаранция за 2022 г. Още през юни 2022 г. общинският съвет в Русе дава 30-дневен срок на фирмата "Фактор плюс" да изпълни задълженията си, но това не се случва и общината преминава към прекратяване на договора. След прекратяването община Русе поема грижата за стопанисването им.

Пловдив, от друга страна, е един от последните градове, в които Lafka се настани, но го направи удобно и за дълго време. Договорът тук бе подписан за 314 от общо 500 спирки до 2033 г. Въпреки че в началото на февруари т.г. зам.-кметът по финанси Величко Родопски коментира пред местната медиа Plovdiv24, че в неформален разговор "Елиза 1999" са заявили желанието си да прекратят договора, от общината в Града под тепетата отрекоха за момента да има официално внесено предизвестие за прекратяване на договора. Оттам за пореден път увериха, че концесионерът изпълнява всичките си задължения.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inspiron13 avatar :-@
    inspiron13
    • + 1

    Правилно ли разбрах: По 12лв на МЕСЕЦ за павилион поставен на най-атрактивните места в градовете?!!

    Нередност?
Нов коментар