"Български пощи" се настанява в подлезите на метрото

Без конкурс държавната фирма ще наеме обекти в 14 станции от първия и третия лъч

От март 2020 г. "Български пощи" пое разпространението на вестници
От март 2020 г. "Български пощи" пое разпространението на вестници
От март 2020 г. "Български пощи" пое разпространението на вестници    ©  Цветелина Белутова
От март 2020 г. "Български пощи" пое разпространението на вестници    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съвсем скоро немалък брой нови и изоставени помещения до метростанциите ще носят логото на "Български пощи". Причината - в четвъртък Столичният общински съвет най-вероятно ще разреши на държавната фирма да наеме от общинското дружество "Метрополитен" 14 от въпросните помещения, които са тип магазинчета или павилиони. Те са разположени в близост до метростанции от първия и третия лъч на метрото. Предложението е на общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и Николай Стойнев от ГЕРБ.

В новите локации ще се предлагат всички услуги на "Български пощи" - универсална пощенска услуга, инкасиране на сметки, пратки на колети и др., посочиха от дружеството за "Капитал". Освен това "Български пощи" ще продава вестници и списания. Дружеството пое разпространението им с решение на Министерския съвет от март 2020 г., което беше взето непосредствено след затварянето на свързваната с Делян Пеевски верига Lafka и малко преди затварянето на дистрибуторската му компания.

"В новите метростанции и другите освободени помещения ще предлагаме всички наши услуги. Политиката, която следваме, е да бъдем на удобни за хората места", коментира пред "Капитал" изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки.

Без конкурс и на добри цени

Конкурс за наемане на търговските площи от "Български пощи" обаче няма да се провежда - отдаването ще стане единствено с решение на Столичния общински съвет. Това се позволява в Закона за местното самоуправление и местната администрация и от Наредбата за реда за учредяване и упражняване на правата на общината в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие. В тях се предвижда, че когато едно дружество е изцяло държавна собственост, сключването на договор може да стане по този начин. Заради това "Български пощи" е решило да се възползва от предоставената възможност, като определя цените като "добри". От друга страна, за общинското "Метрополитен" и потребителите вероятно щеше да е по-изгодно да има търгове и да се избира сред всички куриери и търговци на дребно.

Част от помещенията, които държавното дружество иска да наеме, са към новите станции от третия метродиаметър и досега не са били обитавани. Други, като например помещения при станциите "СУ Св. Климент Охридски" или "Младост 3", пък са ползвани от предишни наематели, които са ги напуснали. "Причината сега да се дават под наем е, че са били освободени най-вероятно вследствие на кризата заради COVID-19", уточни за "Капитал" вносителят на доклада - общинският съветник от ВМРО и председател на транспортната комисия Карлос Контрера.

Размерът на месечния наем варира според размера на помещението. Така например за обект от 15 кв.м на метростанция "Орлов мост" той е 350 лева, а при метростанция "Патриарх Евтимий" с площ 24 кв м цената е около 500 лева. В предложението е отбелязано, че наемните цени са "определени въз основа на експертни оценки, възложени от "Метрополитен" на лицензиран оценител". (Виж къде ще са разположени помещенията на "Български пощи" и срещу какви цени в таблицата по-долу)

Засега предложението беше прието единодушно по време на заседанията на няколко комисии към Столичния общински съвет и предстои да се гласува окончателно на редовната сесия в четвъртък.

Все още няма коментари
Нов коментар