🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият център на Добрич: съмнения около конкурса за проект

Общината проведе архитектурен конкурс, от който излъчи финалист, но после избра съвсем друга компания, по познатите критерии за ниски цени

Ремонтът на центъра, който ще претърпи ремонт
Ремонтът на центъра, който ще претърпи ремонт
Ремонтът на центъра, който ще претърпи ремонт    ©  ''Дарик Добрич''
Ремонтът на центъра, който ще претърпи ремонт    ©  ''Дарик Добрич''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Община Добрич организира международен архитектурен конкурс за нов център на града след поредния некачествен ремонт
  • Журито избра един победител, но в крайна сметка общината класира друг, свързан с бивш заместник-кмет
  • Заявките за красив център, прозрачност и откритост, международни участници и др., изглежда, остават само на думи

Статията е допълнена с право на отговор от община Добрич на 24 февруари, 11:40 ч. "Капитал" публикува и отговорите на общината на зададените въпроси преди публикуването на статията като прикачен файл.

Право на отговор, община град Добрич

Въпросната статия съдържа серия от внушения, които не отговарят на истината. В заглавието на материала се внушава, че конкурсът за нов център на Добрич е опорочен и цели да бъде определен конкретен победител, което категорично не отговаря на истината, а в самия материал няма нито едно конкретно доказателство за да се правят подобни заключения. В статията се твърди, че "Общината проведе архитектурен конкурс, от който излъчи финалист, но после избра съвсем друга компания, по познатите критерии за ниски цени". Всъщност конкурсът се проведе от "Оптимистас" по задание на община Добрич, като общината се съобрази с резултата и класира един от трите призови проекта. Решението кой проект да бъде избран е изцяло целесъобразно. Както бе отговорено на запитването на Капитал във връзка с този материал:

"Община Добрич работи по правилата на ЗОП и избира проект, който като архитектурна стойност е оценен от международно жури и самите проектанти са доказали, че може да се реализира. С решение на Общински съвет средствата за ремонт на тази част от Централната пешеходна зона са 12 млн. лв. Община Добрич е длъжна да се съобрази с финансовите възможности и да защити интересите на жителите на Добрич, като избере само този проект, който може да се побере в тази сума".

В статията се твърди, че двата проекта предлагат сходно финансиране: "бърза справка показва, че от там са предложили за реализирането на проекта 9.5 млн. лв. (при налични 12 млн. лв. максимум заемни средства), докато финалистът, класиран от международното жури - "Плейсмейк", е предложило 9.34 млн. лв.".

Този пасаж обаче пропуска да уточни, че ценовата обосновка на архитектурно бюро "Албена" е обоснована в 7 документа, сред които и анализ. В документацията, която е публична е видно, че Плейсмейк са приложили въпросната цена без анализ и обосновка.

Следващото внушение: "ценовото предложение на "Албена" се вижда, че предлагат клинкерни плочки (каквито и сега има, доставени от португалска фирма) от германската АBC Klinkergruppe е направено без да се поясни, че заложената дебелина на новата настилка не е плочи, а павета с дебелина 52 мм, а сегашния център е изпълнен с дебелина на плочките внос от Португалия от 14 до 20 мм. Община град Добрич категорично отхвърля и внушението, за "наш човек", което е направено в заглавието без абсолютно никаква обосновка и доказателство. Г-н Боян Коларов не е част от екипа на община Добрич още от 2019 г. На негово място е назначен сегашния заместник-кмет г-н Пенчо Керванов, който и бе представител на общината в международното конкурсно жури. Твърдението, че общината избира проект само защото в него участва съпругата на освободен от поста си преди четири години бивш заместник-кмет няма никаква логика, не почива на абсолютно никакви факти и граничи със злонамерена манипулация.

Цялата процедура, по която бе проведен конкурса бе публична. Проектите бяха публикувани на специално изработен за това сайт, като гражданите на Добрич можеха да подкрепят този, който им допада най-много. Предстои първите три проекта да получат и финансова награда за участието си в конкурса. Така за своя проект класиран на първо място "Плейсмейк" ще получат сумата от 50 000 лева, въпреки, че той няма да бъде реализиран. Безспорен победител в анкетата, в която взеха участие 4852 добричлии е именно проекта, на който в крайна сметка се спира община Добрич. За него гласуваха 2590 човека.

Същевременно проектът срещна подкрепа и в комисиите на Общинския съвет, който излезе с единодушна препоръка към кмета на общината да се съобрази с гласуването в анкетата и специализираните комисии.

Твърденията в статията се основават основно на позицията на "Плейсмейк Дизайн Студио", която в крайна сметка не бе избрана да реализира своя проект. Позицията на община Добрич е частично и несъразмерно публикувана, а такава на останалите засегнати хора и сдружения въобще липсва, което считаме, че е недопустимо за медиа с репутацията и традициите на "Капитал". Вярваме, че като една от малкото останали обективни медии в България, ще публикувате изпратеното от нас писмо като "Право на отговор".

През 2011 г. Добрич ремонтира центъра си с европейски средства. Резултатът: плочки като вафли, които веднага започват да се чупят и отварят дупки, зеещи и досега. Над десет години по-късно общината реши да изтегли заем от 12 млн. лв. и да оправи центъра на града и то като даде пример за добри практики: с международен архитектурен конкурс.

Уви, стана така, че докато международното жури оценяваше проектите по едни критерии и по тях класира водещ проект, общината заложи на други критерии (свързани със срокове и цена на настилка) и класира друг. Всичко това обезсмисли първоначалния замисъл на задачата, а именно да се избяга от порочната практика "инженеринг", да се мисли мащабно и с визия и да се избегне работата "на парче".

Впечатление прави и липсата на комуникация между община и бюрото, избрано от международното жури на първо място, и в крайна сметка тихият избор на друго бюро, свързано с жената на бившия зам.-кмет по архитектура на общината. Всичко това говори, че градът може да повтори стари грешки, вместо да изпълни заявената промяна, че този път "ще е различно". А докато намира за един от най-важните критерия "най-ниска цена на настилката" рискува да сложи отново плочки, които да се счупят бързо и пак да има нужда от ремонт.

Каква я мислехме, каква стана

Стартирайки конкурса миналата година, заявката на община Добрич бе, че този път ще има и гарант за качество на изпълнението беше предвиденият авторски надзор. През декември журито трябваше да класира три проекта на финала, а после граждани да гласуват кой от трите харесват най-много (виж проектите в карето долу и по-подробно за това как се случи всичко в статията тук). Следващата стъпка трябваше да е общината да проведе обществена поръчка.

Това, което се е случило обаче, е следното: в средата на декември м.г. журито класира проекта на софийската "Плейсмейк - Дизайн груп студио" на първо място, на второ - "Ени калър Пони НССН", на трето - това на местната "Проектантско бюро Албена"; финалистите - "Плейсмейк - Дизайн груп студио" казват, че са научили за класирането от медиите; на 23 декември, непосредствено преди празниците, общината публикува анкета до гражданите със срок 29 декември, която има възможност да се манипулира - много хора се оплакват, че не могат да гласуват, а платформата пуска и хора от други градове освен Добрич да вземат участие. Същото потвърди и друг източник на "Капитал", който пожела да остане анонимен.

Накрая общината обявява процедура за договаряне с тримата финалисти, в която залага съвсем различна методика за оценка, в която липсва въобще гласуването на гражданите.

"На 9-ти януари от колегите от консорциум "Ени калър Пони НССН" разбрахме, че общинският съвет на гр. Добрич организира извънредна тематична сесия, на която първите три екипа са поканени да представят публично проектите си. Ние се свързахме с общинския съвет на гр. Добрич, за да потвърдят, че тази покана е и към нашия екип, защото не бяхме получили такава", обясняват от "Плейсмейк - Дизайн груп студио" за "Капитал". По време на представянето не присъства кметът на града, който иначе по закон трябва да вземе решение кой проект да бъде изпълнен.

После дружеството получава покана през електронната система за обществени поръчки за участие в процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет "Изготвяне на инвестиционен проект във фази "техническа" и "работна", въз основа на разработения идеен проект и упражняване на авторски надзор при изпълнение на строителството за обект. "На 10 февруари получихме съобщение през ЦАИС, че не сме допуснати до преговори, а на 17.02. получихме и решението на кмета на гр. Добрич с мотивите за отстраняването ни от процедурата", обясняват от проектантското бюро.

Това, което прави впечатление, е, че в процедурата за договаряне, изготвена от общината, стъпва на различна методология от тази, каквато по принцип следва международния архитектурен конкурс. Критериите са за най-ниска цена на проектиране, най-кратък срок за проектиране и най-ниска цена на материал за настилка.

На първо място по тази процедура е класиран проектът на местната "Проектантско бюро Албена", която е трета в първото класиране на журито. Другите двама кандидати (класирани преди на първо и второ място) са отстранени. По-любопитното е, че въпросното проектантско бюро е собственост на арх. Светослава Коларова, съпруга на бившия зам.- кмет по "Устройство на територията" арх. Боян Коларов.

И хайде пак от същото?

От община Добрич обясниха за "Капитал", че втората фаза на заданието (изискващо втората процедура с новите критерии) е била детайлна и проектантските бюра, оценени с най-добри, съпоставими проекти от архитектурна гледна точна, е трябвало да доказват цени, срокове на проектиране.

"Това са две процедури с една обща задача. Първо - международно жури избра трите най-добри от архитектурна гледна точна проекти. Второ - тези проекти бяха защитени от самите проектанти по ясни критерии цена и срокове. Ако има субективен момент в първото оценяване на база естетика, функционалност и архитектурни решения, то вторият избор е изцяло прагматичен и подчинен на финансовите възможности на общината и времето за проектиране. Без това да омаловажава работата на журито от първата процедура, защото изборът е на база тяхното класиране", казват от там.

От този отговор излиза посланието, че проектът на "Проектантско бюро Албена" е по-достъпен финансово за изпълнение. Но бърза справка показва, че от там са предложили за реализирането на проекта 11.4 млн. лв. с ДДС (при налични 12 млн. лв. максимум заемни средства), докато финалистът, класиран от международното жури - "Плейсмейк", е предложило 11.16 млн. лв. с ДДС. От което става ясно, че цената съвсем не е единственият мотив. Остава и въпросът защо проектантите трябва да търсят доставчик на материали и да предоставят оферта от такъв с цена за изпълнение (допълнено, 24 февруари).

От ценовото предложение на "Проектантско бюро Албена" се вижда, че предлагат клинкерна настилка (каквито и сега има, доставени от португалска фирма) от германската АBC Klinkergruppe, но със значително по-голяма дебелина.

Жалко е, че градът за втори път в кратък срок ще инвестира значителен публичен ресурс в ремонт със съмнително качество и голяма вероятност след 10 години отново да има нужда от смяна на настилката. Нямаше нужда от организиране на международен конкурс за цялостна визия за развитие на центъра на града, ако единствената цел е да се смени една клинкерна настилка с друга клинкерна настилка.

Плейсмейк Дизайн-Груп Студио

По принцип общината е възложител и може да реши да осъществи този проект, който прецени, и това би било съвсем законно. Проблемът в случая обаче е, че градът даде заявка, че този път ще е различно и затова реши да мине през редица процеси, които определено изискваха повече време. Бързата процедура през декември и странните отношения между община и класиран финалист обаче не съответстват особено на тези заявки. Със същия успех общината можеше да направи процедура от типа "инженеринг" и да класира проектант и строител според най-изгодна цена.

"Виждали сме как се случват тези процеси в други градове, в чужбина, когато градовете искат да имат един истински включващ процес и качествен резултат. В продължение на месеци се организират срещи и публични дискусии с проектантските екипи, правят се публични изложби, събират се предложения от граждани и чак тогава се избира проектът, който да бъде реализиран", казват от "Плейсмейк - Дизайн груп студио".

Финалистите в конкурса


Конкурсът "За мравките и хората", организиран с помощта на организация Optimistas, предизвика голям интерес - подадени бяха над 25 кандидатури. Финалистът трябваше да получи награда от 450 хил. лв. за избрания проект. В това положение тя ще отиде за "Проектантско бюро Албена".


Ето класирането според международното жури:


1. Проект на консорциум между "Плейсмейк" (place.make) и "Дизайн груп студио"



2. Проект на консорциум между "Ени калър", "Пони архитекти", "НССН дизайн"



3. Проект на "Проектантско бюро Албена"



Можете да разгледате всички проекти, оценени от международното жури, тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kfp16773280381164685 avatar :-|
    Georgi Trifonov

    Изключително поръчков-тип-статия, написана от писач, който си няма хабер, нито от журналистика, нито от конкурси , камо ли от клинкер и архитектура. Не съм чел по-слабо написана статия ! Отвсякъде лъха сковаността и евтиния купешки изказ на обяздената от поръчителите (загубилите конкурса) авторка.
    Жалко, ако медия като Капитал дава от квадратните си сантиметри за една пошла и зловонна партенка , на която не бих дал и един квадратен наносантиметър площ от вестника си. По-добре некролози да има вместо тази статия.

    Нередност?
Нов коментар