🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво има в проекта за нов център на Добрич за над 11 млн. лв., избран от общината

След конкурс, спечелен от други, и онлайн анкета общината избра "Проектантско студио Албена" да изпълни визията си за новия център на града срещу 450 хил. лв.

"При избора на всички материали и изделия заложихме на висок клас сертифицирани продукти, доказани качества, трайност и максимално улеснена поддръжка; възможност за допълнителни поръчки с гаранция за получаване на същия продукт", казват проектантите
"При избора на всички материали и изделия заложихме на висок клас сертифицирани продукти, доказани качества, трайност и максимално улеснена поддръжка; възможност за допълнителни поръчки с гаранция за получаване на същия продукт", казват проектантите
"При избора на всички материали и изделия заложихме на висок клас сертифицирани продукти, доказани качества, трайност и максимално улеснена поддръжка; възможност за допълнителни поръчки с гаранция за получаване на същия продукт", казват проектантите    ©  Проектантско бюро Албена
"При избора на всички материали и изделия заложихме на висок клас сертифицирани продукти, доказани качества, трайност и максимално улеснена поддръжка; възможност за допълнителни поръчки с гаранция за получаване на същия продукт", казват проектантите    ©  Проектантско бюро Албена
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От десет години Добрич страда от некачествен ремонт в сърцето на града. Шансът за промяна дойде с провеждането на архитектурен конкурс, организиран по желание на общината и с подкрепата на организация "Оптимистас" в края на 2022 г.

Международно жури класира три проекта на финала, а след анкета сред жителите и представяне в общинския съвет беше избран този на местното "Проектантско бюро Албена". Той беше класиран на трето място от журито. Общината избра бюрото за изпълнител в процедура за договаряне без предварително обявление. Все още няма сключен договор, тъй като процедурата се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията от финалиста, класиран на първо място от международното жури - "Плейсмейк дизайн груп студио".

Проектът на "Проектантско бюро Албена" залага на транспортна свързаност, паркинги и ред в паркирането, пешеходни връзки и споделени пространства, маршрут, запознаващ минувачите с известни личности, родени в града, като друг акцент е и присъствието на водата. Концепцията е за "приемственост, надграждане, фокус върху човешкия мащаб, устойчивост, екологичност, демократичност, последователност и единство", казват от там. Прави впечатление изборът на настилка от клинкерни павета, като други елементи са и от гранит.

Сега градът е в очакване и надеждите са, че няма да се повторят минали грешки, довели до разруха на клинкерните плочи почти веднага след полагането им през 2012 г. от португалска фирма.

Клинкерни павета, но по различен начин

Според авторите на проекта използването на клинкерните павета продължава традицията на клинкерната настилка в центъра на Добрич от 80-те. "Те и до днес са с добри естетически и експлоатационни характеристики въпреки частичната си амортизация", казват в отговори до "Капитал" архитектите Светослава Коларова и Весела Петкова от "Проектантско бюро Албена" (повече за опита и екипа на бюрото четете в текста долу).

"Въпреки, че настилката от последния ремонт, правен преди десетина години, също е клинкер, не е възможно да правим сравнение нито с плочите, положени през осемдесетте, нито с паветата, които предлагаме в проекта. Плочките от 2012 г. и технологията на полагането им бяха грешно избрани за конкретната среда, което предвидимо доведе до масово компрометиране на детайла. Неподходящото решение тогава не е свързано с материала, а с неправилно избрана спецификация и неподходяща технология на полагане", обясняват от там.

Паркинги и повече място

Основен фокус в проекта на класирания финалист е възстановяването на блокирани функционалности. Такъв пример е комплексът от подземни паркинги и комуникационни връзки от над 5 хил. кв.м под пл. "Демокрация". "Днес частна собственост, това уникално за града съоръжение пустее и се руши. Вярваме, че е въпрос на граждански консенсус и управленска воля градът да си възвърне един функционален и отговарящ на действащите норми паркинг", казват проектантите.

Проектът залага на възстановяване на съществуващите връзки между подземните паркинги под площада, като авторите припомнят, че това е заложено в т.нар. ПИРО на община Добрич и говори за готовността тя да инвестира в съоръжението. "Възстановяването на дейността на паркингите в проектния им вид и пробивите от север и от юг ще осигурят удобна и непосредствена връзка с всички обществени и културни институции", казват архитектите Светослава Коларова и Весела Петкова.

По линия на автомобилното движение се предвиждат още оптимизации: регулиране на автомобилния достъп в Зона А, запазване на паркингите и др.

Единствено е предвидено премахване на паркинга по ул. "Независимост", тъй като навлиза в пешеходна част, а същевременно предлага само 10 паркоместа. Идеята е да се превърне в естествено уширение на пешеходното пространство с приятни кътове за престой на открито. Архитектите от "Проектантско бюро Албена" предлагат за паркирането в указаната зона да бъде въведен режим на таксуване, като подчертават, че това е въпрос на граждански консенсус и целенасочени управленски решения.

За цялата пешеходна зона в проекта е приложен принципът на "споделено" пространство, тъй като улиците са сравнително тесни и с активен пешеходен поток, а в площадите не е възможно да се канализира велосипедното движение. Проектантите предвиждат и две нови детски площадки, едната от които е с комбинирани съоръжения за деца със и без затруднения.

Нова библиотека и маршрут

Архитектите Коларова и Петкова споделят, че работата по визията е еволюирала и в неочаквано и за тях решение - мястото на временните обекти на НАР-КООП да се използва за нов културен център, в който да бъде окончателно настанена и градската библиотека "Дора Габе". "Библиотеката от десетилетия е безпризорна, а тази територия дава една от последните възможности в центъра да се появи сграда с модерен образ. Разположена в сърцето на Добрич, новата библиотека ще се превърне в активен градски хъб за всички възрасти", казват от там.

По линия на съхраняване на културата проектът също предвижда и маршрут "ВИЖ ДОБРИЧ". Той обединява и допълва културно-историческите ценности на града, като по него ще има разположени видни фигури от града и "тотемни знаци, носещи характерна визия", казват проектантите.

Самото изпълнение на целия проект също се предвижда да се случи на етапи, като тази практика е препоръчителна за удобството на гражданите и за качеството на изпълнението. Трите етапа са: 1) бул. "Двайсет и пети септември - от подлеза към градския парк до пл. "Възраждане"; 2) пл. "Възраждане" и пл. "Свобода" и 3) зоната източно от пл. "Свобода".

На този линк се намира подробната концепция и проект, оценяван от международното жури.

Съмненията около конкурса

Покрай конкурса в Добрич имаше съмнения около начина на провеждане на процедурата. За това сигнализира класираният на първо място от международното жури участник "Плейсмейк дизайн груп студио", като същото беше потвърдено от друг източник на "Капитал", пожелал да остане анонимен.

"Плейсмейк дизайн груп студио" заявиха, че са научили за класирането от медиите на 23 декември, непосредствено преди празниците, а за това, че ще има представяне на проектите пред общинския съвет, са научили от колеги. Освен това те разказаха, че общината е публикувала анкета до гражданите със срок 29 декември, като много хора се оплакали, че не могат да гласуват, а платформата пуска и хора от други градове освен Добрич да вземат участие.

Впечатление прави и методологията в процедурата за договаряне на общината (където е допуснат само един участник) заради заложените критерии: най-ниска цена на проектиране, най-кратък срок за проектиране и най-ниска цена на материал за настилка.

Един от аргументите на община Добрич за избора на "Проектантско бюро Албена" беше подробната ценова обосновка в 7 документа, сред които и анализ. На въпрос на "Капитал" относно това защо проектантите са се свързали с фирма доставчик за цени на клинкерна настилка и не би ли следвало да бъде част от работата на строителя, който би следвало да бъде избран от общината и да следва заданието, от "Проектантско бюро Албена" отговориха, че възложителят (общината) е искала детайлна разбивка и финансово предложение.

"Посочването на конкретни съществуващи на пазара изделия и материали с техните специфични технически и финансови измерения е начинът да защитим визията и технологията, на които заложихме в цялостната концепция и идейния проект", обясняват от там.

От бюрото обясниха още, че връзката на един от членовете на екипа с бивш заместник-кмет е "щастлив и успешен брак от 30 години и няма отношение към темата" и затова няма да я коментират.

Във видеото можете да изгледате представянето на трите екипа пред общински съвет в гр. Добрич.

Във връзка с предходния материал на "Капитал"

публикуваме позиция на "Проектантско бюро Албена"

Удовлетворени сме от оценката на труда ни, мотивирани сме да изпълним качествен проект и сме решени да отстояваме неговата реализация.

Считаме последния Ви въпрос, както и материала Ви по темата, публикуван във в. "Капитал" на 24.02.2023 г. за тенденциозен и умишлено игнориращ представянето на фирмата ни и на конкретния конкурсен проект. Самото допускане от страна на медията, че това е "нагласена" процедура, без да са изяснени всички факти и обстоятелства, без да е взето и представено становището на всички заинтересовани страни, е изключително обидно за нас и ни поставя в позиция "виновен до доказване на противното". Цитираната статия, написана по този начин, уронва престижа на "Проектантско бюро Албена", слага въпросителна пред дългогодишния ни труд и постиженията ни. Освен че е незаслужена "оценка", тя подкопава доверието между нас и нашите съграждани, както и между гражданите на Добрич и местната власт. Уронва се престижът и на конкурса като обществен процес, който, вместо да обединява, се свежда до равнището на провинциална далавера. Това касае десетки участници в процеса и техния труд - администрация, организатори, жури и проектанти.

Кои са "Проектантско бюро Албена"?

"Проектантско бюро Албена" е основано през 2000 г. Съдружници във фирмата са арх. Весела Петкова, арх. Светослава Коларова и инж. Йордан Йорданов, завършили висшето си образование в УАСГ, гр. София. Бюрото е автор на проекта за реконструкция на градски парк "Св. Георги" в гр. Добрич, който е получил специална награда в категория "Градска среда" за 2016 г. на IBA (Infrastructure Bulgaria Awards). Проектът е реализиран при участие на "Проектантско бюро Албена" в консорциум "Архитекти за Добрич".

Други проекти на бюрото са следните:

  • Хотелски комплекс "Парадайс Блу" в кк Албена - носител на наградата "Сграда на годината" за 2017 г. в категория "Хотели и ваканционни комплекси". През същата година Travel Magazine го обявява за най-добър морски хотел.
  • Реконструкция и социализация на НИАР Плиска - проект и реализация: 2010 - 2012 г.
  • Комплекс от тенис кортове в кк Албена - проект и реализация: 2017 - 2020 г.
  • Хотелски комплекс "Амелия", кк Албена - завършен през 2022 г.
  • Хотелски комплекс "Астория", кк Зл. пясъци - интериорни проекти на всички зони, реализирани в периода 2018 - 2022 г.
  • Реконструкция и модернизация на читалище в с. Дъбовик (родното място на Добра Габе), община гр. Ген. Тошево - проект и реализация: 2021-2022 г.
  • Реконструкция и модернизация на стадион в гр. Ген. Тошево - проект и реализация: 2021-2022 г.


1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Какво има в проекта за нов център на Добрич за над 11 млн. лв., избран от общината !?

    Най вероятно шуробаджанащина + солиден комисион ...

    Нередност?
Нов коментар