🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият център на Добрич: зеленина, места за срещи и игра, екоосветление и още

Класираният на първо място проект на place.make предлага нови пространства, които да задържат хората, по концепцията на датския архитект Ян Геел

На първо място в международния конкурс, организиран от община Добрич с помощта на организация Optimistas, е обединение "Плейсмейк" - "Дизайн груп студио"
На първо място в международния конкурс, организиран от община Добрич с помощта на организация Optimistas, е обединение "Плейсмейк" - "Дизайн груп студио"
На първо място в международния конкурс, организиран от община Добрич с помощта на организация Optimistas, е обединение "Плейсмейк" - "Дизайн груп студио"    ©  ''Плейсмейк - Дизайн груп студио''
На първо място в международния конкурс, организиран от община Добрич с помощта на организация Optimistas, е обединение "Плейсмейк" - "Дизайн груп студио"    ©  ''Плейсмейк - Дизайн груп студио''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Проектът предлага повече зелени площи, включително система за задържане на дъждовната вода и преизползването ѝ, повече места за срещи и игри.
  • В него се включва цялостна визия за центъра на града, но приоритет ще е трансформацията на площада, ремонтиран вече неуспешно през 2011 г.
  • Прогнозната сума е 9.4 млн. лв., като общината вече изтегли кредит.

Все едно някой е минал с вълшебна пръчка и е заличил натрошените плочки, болезнено наподобяващи счупени от лошо управление зъби. Премахнати са и калните пространства, старите катерушки, многото паркирали коли, от които не може да се мине. На тяхно място: зеленина, места за сядане и срещи, навеси и съоръжения от рециклирани материали, място за пешеходци, веломаршрути. Община Добрич реши да си припомни силата на архитектурата и градското планиране, като обяви международен конкурс за трансформация на центъра, преживял некачествен ремонт през 2011 г.

Описаната по-горе концепция е заложена в проекта на консорциум между българските "Плейсмейк" (place.make) и "Дизайн груп студио", които са следвали "рецептата" на датския архитект Ян Геел за живи публични пространства, посветени на хората. Проектът им е класиран на първо място от журито, в което участваха местни и чуждестранни експерти (кои бяха те виж по-надолу).

"Работейки по конкурсното предложение, сметнахме, че цитатът от книгата "Градове за хората" на Ян Геел: "Живот, пространство, сгради - в този ред", олицетворява приоритетите, които трябва да бъдат поставени и пред развитието на пешеходните пространства в Добрич", споделят авторите на проекта. Подробности за него може да намерите тук.

На финала са още два проекта - на консорциум между "Ени калър", "Пони архитекти", "НССН дизайн" и на "Проектантско бюро Албена" (проектите в карето долу). Последната дума как ще изглежда новият център на Добрич обаче е на гражданите - те избират между въпросните три проекта до 30 декември, като отговорят на анкетата на сайта на общината.

Втори опит за ремонт, този път "както трябва"

След като стане ясно кой проект най-много се харесва на хората, общината ще обяви обществената поръчка за дългоочаквания ремонт. За целта вече е осигурено финансирането: общинският съвет гласува поемането на дългосрочен дълг на стойност 12 млн. лв. С тези пари общината ще трябва да "поправи" счупения център, който вече веднъж се ремонтира с "безплатни" средства по еврофондовете през 2011 г. Резултатът беше некачествено изпълнение - месец след въпросния ремонт тогава настилката започна да се руши.

Има няколко значителни разлики, които гарантират, че този път ще бъде различно: за пръв път се организира международен конкурс с помощта на организация Optimistas. Този път има условие проектантът да следи за изпълнението на самия ремонт, като упражнява авторски надзор. А това според кмета на Добрич Йордан Йорданов е най-големият гарант за качествено изпълнение. Но може би най-важното е, че парите са на кредит и ще трябва да се връщат, а не само да се усвояват.

Проектите са не само за компрометираната част от Стара къща по продължението на бул. "25 септември" до площад "Свобода" (наречен "Зона Б"), но и за концепция за целия център. Участъкът ще се ремонтира приоритетно, но общината искаше визия, а не планове "на парче", което със сигурност е добър подход. Според количествената сметка на проектантите от "Плейсмейк" и "Дизайн груп студио" изпълнението на заложените от тях дейности със съответните материали за "Зона Б" по проект би струвало общо 9.34 млн. лв. без ДДС, от които най-много са за площади и алеи (5.6 млн. лв.), изграждане на търговски структури (854 хил. лв.), изграждане на система за управление на дъждовните води (624 хил. лв.).

Настилките в пешеходните пространства са гранит и специална настилка, тип терацо мозайка, изработена от рециклирани клинкерни плочи и бетон. Предлагат се и елементи на градското обзавеждане, изработени от същия рециклиран материал, пише в бележките на проектантите.

"Един от акцентите ни е идеята да рециклираме сегашната настилка от клинкерни плочи и от тях да създадем нов вид настилка в някои акцентни пространства, както и елементи на градското обзавеждане (места за сядане, кашпи и др.). Несполучливата сегашна настилка е сложена съвсем скоро и искахме да намерим по-устойчив начин направената инвестиция все пак да бъде в полза на града", коментираха от обединението "Плейсмейк" - "Дизайн груп студио" за "Капитал".

Проектът: с фокус върху хората

В класирания на първо място проект са набелязани проблемите на градската среда. Ето част от тях (само за "Зона Б"):

  • Лоша поддръжка и липса на разнообразни дейности
  • Пространства, блокирани от неприветливи елементи
  • Еднообразни площадки за игра
  • Пространства, доминирани от автомобили
  • 48% от зелените площи са кални и неподдържани
  • Счупени настилки
  • Неподходящи велотрасета и неприветливи пешеходни връзки
  • Прекъсната наземна връзка с парка.

За да решат тези проблеми, проектантите отбелязват следването на три стратегии.

Едната е за по-добра свързаност между пространствата. Това включва реорганизация на улици, за да се освободи повече място за хората, създаване на безопасна алтернативна велосипедна мрежа.

Втората е за повече зеленина чрез подмяна на зелените площи и дървета (9% от дърветата са в лошо състояние), както и нови такива, подобряване на микроклимата в публичните пространства, рециклиране и преизползване на материали. Например предвиждат се нови места за социализация, игра и спорт, които са изработени от естествени или рециклирани материали.

"Увеличената зеленина, освен че въздейства благоприятно на здравето на хората, също подобрява микроклимата в центъра на града, като пази от силен вятър и прегряване на пространствата", коментират финалистите за "Капитал".

Друга интересна идея е тази за устойчивото управление на водите. "Предлагаме изграждането на система за управление на дъждовните води, с което градът да е подготвен със съвременни решения за климатичните предизвикателства. Това се случва чрез повече зелени площи и пропускливи настилки и изграждането им така, че да улавят дъждовна вода, и чрез система от ретензионни резервоари за задържане и преизползване на събраната вода", отбелязват проектантите. Нивото на зелените площи може да се понижи частично или изцяло, така че да позволява достъп до дъждовна вода до растителността, а в повдигнатите части да се оформят места за сядане.

Третата (но не и по важност) е за внасянето на човешки мащаб. Така например проектантите са забелязали, че има прекалено големи пространства, липсва ясна граница между площадите "Свобода" и "Възраждане", няма съоръжения за игра/спорт на възрастни хора и др. подобни липси. И затова предлагат добавяне на разнообразни елементи, които да привличат и задържат хората, както и единна серия от елементи на обзавеждането и др.

"Най-важният аспект е създаването на пространства за хората - от една страна, с човешки мащаб, в които човек да се чувства уютно, а от друга страна, насищането на тези пространства с дейности, които да привлекат и да задържат хората в тях. Създаваме нови и разнообразни места за игра както за децата, което е нещо обичайно, но и за младежите и възрастните, които могат да се полюлеят на големи люлки, да подскачат на трамплини, да поиграят на тенис на маса или да се разхладят в някой от фонтаните", коментират от "Плейсмейк" - "Дизайн груп студио".

Цялостната визия за центъра стъпва на следните по-широки концепции и стратегии:

  • Мобилност и свързаност: по-добри връзки, включително въвеждане на зона 30, реорганизиране на паркинги, наземни пешеходни преминавания, принципите за "улици за хората"
  • Зелена инфраструктура: +54% нови дървета, увеличаване на вегетативните площи и внасяне на нови видове, обновяване на съществуващата растителност
  • Човешки мащаб: пет обновени разнообразни площадки за игра, три нови места за спорт за младежи, над четири места за неформална игра за всички възрастни
  • Осветление: стратегия за нулево светлинно замърсяване, гъвкави модулни светлинни решения за ниски разходи и уеднаквен дизайн, осветление за създаване на акцентни точки, осигуряващи сигурност
  • Управление на водите: повече зелени площи, система за управление на дъждовните води и преизползването им
  • Етапност: постепенно обновяване на мрежата от публични пространства, като обновяването на "Зона Б" е първият от общо пет етапа.

Финалистите в конкурса

Конкурсът "За мравките и хората" предизвика голям интерес - подадени са над 25 кандидатури - местни и чуждестранни. Ето и кои три стигнаха до финала:

1. Проект на консорциум между "Плейсмейк" (place.make) и "Дизайн груп студио"



2. Проект на консорциум между "Ени калър", "Пони архитекти", "НССН дизайн"



3. Проект на "Проектантско бюро Албена"



Разгледайте всички проекти тук. "Провеждането на конкурси е кауза, за която работим от дълго време и смятаме, че това е единственият реален, демократичен и справедлив начин да се избират проекти с голям обществен интерес", обясниха за "Капитал" арх Явор Панев и адв. Цвета Йоцова от Optimistas. Засега в България това е много рядка практика, като "редовното" обяснение е, че е сложно и времеемко за общините.

Журито

"Членовете на журито са внимателно подбрани и всеки със своята професионална експертиза. Много се старахме да не създадем зависимости и да не се окажат конфликтни интересите на журиращи и участници. Това е доста залегнала тенденция в българските конкурси да се канят за жури изплувалите на повърхността длъжностни лица, без да се отчитат техните професионални качества. Много старателно бягахме от тази тенденция. Водихме се от професионализма и успехите на всеки от членовете", обясниха от организацията Optimistas за "Капитал".

Фалма Фшази е участвала в провеждането на един, станал емблематичен конкурс за площадно пространство - това на град Тирана. Проф. Юлия Станчу е спечелила съвсем скоро конкурса за площада на град Брашов и впечатляващо много други конкурси, арх. Георги Бачев е проектирал едно от от най-вдъхновяващите публични пространства във Варна, печелил "Сграда на годината", номиниран за "Мис ван дер Рое", Рудолф Граф е анализатор и стратег за градско планиране, какъвто е и профилът на арх. Любомир Георгиев, който последните 5-6 години е планирал стратегическото развитие на София, aрх. Алексадър Книър е с внушително портфолио, печелил няколко конкурса за градски дизайн, проф. Нора Ломбардини е добре позната на България с отношение към процесите в страната ни, а арх. Велимир Георгиев е проектантът на пешеходната зона в Стара Загора, която също е възложена след конкурс, общината е представена от инж. конструктор Пенчо Керванов - професионалист и зам.-кмет.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Да оправят пътя Добрич-Варна.
    Убийствен е в прекия смисъл на думата.

    Нередност?
Нов коментар