Ще бъде ли преместен най-после Паметникът на съветската армия? (Подсказка: Надали)

Общинският съвет показа воля. Но крайното решение е на държавата - премиерът Донев призова "да оставим темата за след изборите", а областният управител вече е казвал, че "трябва да се пита Русия"

Привърженици на "Възраждане" протестираха с табели "Смърт на фашизма" пред общината. Присъства и самият лидер на партията Костадин Костадинов (вдясно). Не става ясно в какъв контекст се използва това послание, при положение че става дума за преместване на паметник.
Привърженици на "Възраждане" протестираха с табели "Смърт на фашизма" пред общината. Присъства и самият лидер на партията Костадин Костадинов (вдясно). Не става ясно в какъв контекст се използва това послание, при положение че става дума за преместване на паметник.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общинският съвет възложи на кмета да поиска от държавата преместването на Паметника на съветската армия, а БСП, "Възраждане" и още "патриоти" се впуснаха да го бранят.
  • Крайното решение е на държавата и е видно, че настоящите (временно) властимащи нямат желание да го взимат.
  • Това може да се промени, ако паметникът стане собственост на общината, както предложи Трайчо Трайков.

С патриотични песни, викове "Предатели!", лозунги и червени знамена група предимно възрастни хора днес "окупираха" местната управа. Сградата на общината на "Московска" 33 бе оцветена в червени петна, а по вратата се стичаха остатъци от хвърлени яйца. И това не бе единствената група - млади хора с табелки "Смърт на фашизма" с логото на партия "Възраждане" също бяха там, най-отпред. Поводът: Столичният общински съвет реши да гласува дълго отлаганото решение, с което възлага на кмета да поиска от държавата Паметникът на съветската армия в София да бъде преместен в Музея за социалистическо изкуство.

Монументът за пореден път предизвика обществено разделение и дискусии, но този път надеждите, че той най-после ще бъде махнат, са по-големи, защото общинарите най-после намериха воля да гласуват предложението на "Демократична България", входирано още от 2020 г. Сега 41 съветници гласуваха "за", като единствено от БСП бяха против" и един съветник от "Патриотите" - "въздържал се".

Това обаче съвсем не е достатъчно - финалното решение е на държавата в лицето на областния управител, а шансовете те да го вземат в полза на преместването на паметника са доста малки. Днес премиерът Гълъб Донев каза от Кюстендил, че смята, че "политиците трябва да оставят темата за след изборите". Областният управител Иван Кючуков (от ИТН) пък вече се е "произнасял" по темата преди година - и смята, че "трябва да се пита Русия". Така опасенията са, че вълненията сега ще си останат само вълнения. И толкоз.

Три години ГЕРБ не допускаха дори разглеждането на доклада ни за преместването на МОЧА. От утре обсъждането започва. А Трайчо Трайков - кмет на район „Средец“ направи своя ход и поиска от обласния управител да деактува монумента и той да стане сигурно общински.

Марта Георгиева
Марта Георгиева

общински съветник от "Демократична България"

С гласувания днес доклад на практика се възлага на кмета на София да поиска от държавата преместването на паметника, изисква се областният управител да предприеме всички необходими фактически и правни действия по изпълнението, както и провеждането на архитектурен конкурс за проект за изменение на действащия план за Княжеската градина.

Историята обаче се повтаря и освен политически дивиденти подхващането на темата периодично в крайна сметка води до едно и също - размяна на отговорности. След разразилата се дискусия миналата година, непосредствено след обявяването на войната в Украйна, стана ясно, че решението е на държавата и топката отиде в областния управител на София-град Иван Кючуков. Сега колелото се завърта и същото решение отново е в ръцете на същия човек. Кючуков е назначен с решение на Министерския съвет от 12 януари 2022 г., номинация на тогава съуправляващата "Има такъв народ", като към днешна дата продължава да е на поста.

Преди година, когато темата отново беше на дневен ред, след дълго мълчание той излезе с позиция, в която се казва, че ако България иска да мести барелефите, ще трябва да пита Русия, защото двете държави имат сключен "Договор за приятелски отношения и сътрудничество". Тогава "Капитал" разговаря с експерти и юристи, които обаче обясниха, че това не е основание, което да пречи на България, в случай че тя поиска да премести части от монумента (виж повече в статията тук).

"Капитал" и сега изпрати въпроси до областната администрация, откъдето единствено входираха питането по административен път. Към момента няма получен отговор.

Кючуков е сложен на поста от управление, което вече не е актуално (коалицията ПП - ДБ - ИТН - БСП). Но като областен управител той е изразител на държавната политика - в случая тя се провежда от служебния кабинет на Радев. Какво смята той по въпроса ясно днес показа премиерът Гълъб Донев: "В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а да търсят съвместни решения, така че по най-добрия начин историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития и герои, от които да се учим", каза служебният премиер пред журналисти в Кюстендил. И коментира, че според него политиците трябвало да оставят тази тема за след изборите, за да можело в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение.

В решение на ВАС от 2019 г. се казва, че за паметника отговаря областният управител. От там става ясно и че той няма статут на недвижима културна ценност.

Между СОС и държавата

Основата на проблема е, че Столичната общината не отговаря за Паметника на съветската армия, макар и да е разположен върху общинска земя. За да се промени това и общината реално да има правомощията за взимането на такова решение, районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков (ДБ) съобщи, че миналата седмица е изпратил искане за деактуване до областния управител на София, което реално значи прехвърлянето му на Столичната община.

"Основанията ми са, че е изграден със средства на населението и по този начин според Закона за общинската собственост преминава в общинска собственост. (...) Получавайки собствеността върху пропагандното съоръжение в Княжеската градина, СО и СОС вече ще са изцяло отговорни за съдбата му, включително и ще могат да приложат решението на СОС за преместване от 1993 г. Ще са длъжни да се погрижат и за физическата безопасност на обекта, който в момента представлява риск за хората, а областният управител е в изключително деликатно положение какво да прави с него", коментира той във Фейсбук.

Ключов ще бъде отговорът на това искане, но предвид изказаните от министър-председателя Гълъб Донев настроения, надали кабинетът ще подходи с ентусиазъм.

Политическият нюанс на темата иначе е особено показателен.

Да бъде или да не бъде Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина на София. Това ли е най-важният проблем на града и държавата ни днес? Защо е толкова спешно точно сега да решим съдбата на монумента? Или този въпрос най-правилно обслужва едни партийни цели в предизборната битка за надмощие?

Иван Таков
Иван Таков

общински съветник от БСП

Днес протестиращите бяха предимно представители и поддръжници на БСП, но силно впечатление направи и присъствието на "Възраждане". Поддръжници на партията носеха табели с надпис "Смърт на фашизма" и обвиняваха общински съветници във "фашизъм" - без да е съвсем ясно защо точно този лозунг е избран във връзка с премахването паметника. С обвинения във "фашизъм" Русия нападна Украйна преди една година.

В общинския съвет вече има съветник, който припозна себе си в партия "Възраждане" (макар и официално да не е приет там). Това е прочулият се със странните си снимки Борислав Иванов, който пък е работил за бившия областен управител от "Атака" Николай Пехливанов, назначен от правителството по времето на третия мандат на Бойко Борисов. През есента на 2021 г. името му нашумя във връзка с монумента - той искаше паметникът и прилежащата земя да се предоставят на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване, след като руският посланик предложи да финансира капиталния му ремонт. Това само затвърждава твърдението, че областните управители могат да имат ключова роля относно бъдещето на монумента.

Може, ако има желание

Извън цялото политическо (и с предизборни краски) говорене е важно да се отбележи, че има и друг начин за премахване на съветските паметници освен този, който включва разменянето на отговорности между институции. По пример на други държави България може да приеме Закон за декомунизация, но това ще зависи от следващия парламент.

След разразилия се спор в общинския съвет миналата година от ГЕРБ заявиха, че в момента "инициативата е единствено в ръцете на правителството и управляващата коалиция", с което тогава прехвърлиха отговорността към правителството на ПП, ДБ, БСП и ИТН. Но и това показва, че начини има, стига да някой да направи "смелата крачка".

Гласуването от четвъртък може да бъде стъпка в тази посока, стига инициативата да не "заглъхне" и да остане само споменът от шумните викове, червените петна по сградата на общината и политически пиар за хората вътре в нея.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 18
    • + 7

    Капитал, защо се правите на луди?
    ВСВ завърши с победа над фашизма като идеология на страните от Оста.
    В този смисъл паметниците на победителите във войната , вкл. и паметникът на американските летци, бомбардирали София през 1942-3 г, трябва да се четат като помет за това и за недопускането фашизмът да се възрода.

    Фактът, че една група и политическите й патрони искат да рушат такъв тип паметници, уви!- говори че фашизмът се понадига.

    Та, да не стигнем пак до ония митинги от кинохрониките с плакатите Смърт на фашизма.
    Моля.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 10
    • + 12

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Пак ли се изср@ бе кремълски робе? Капитал, докога ще толерирате този кремълски б0клук, подвизаващ се с няколко различни профила на вашия сайт?

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • - 1
    • + 9

    Вън червените ватници и паметниците им от България.

    Нередност?
  • 4
    parazitko avatar :-@
    Паразитко
    • - 8
    • + 9

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Сбърканяк пропаднал, да ти еба путката майчината в устенцата комунистическа отрепко жалка.

    Нередност?
  • 5
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 3
    • + 8

    Този паметник отдавна му е дошло времето! Това, че в момента темата се експлоатира предизборно не променя факта, че е символ на една отминала ера, с която само промитите соц. мозъци се гордеят + политически и финансово мотивирани като БСП и Възраждане.

    Линейкаджията отгоре е традиционно предвидим, но трябва да му се признае, че знае как да вади от 9 кладенеца вода в напъните си да защитава руските интереси.

    Нередност?
  • 6
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    а защо на фашизма, когато реално става въпрос за нацизма - национал-социализма ?

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#6] от "basilicum":

    "Фашизъм" е добило гражданственост обобщаващо понятие и за германския национал-социализъм, и за фашизма на Мусолини, и за диктатурата на Франко, на Салазар, протофашистките режими на Антонеску, Хорти и проф. Богдан Филов. Реално това е една обща за Европа тогава господстваща идеология, която е отличима с антикомунизма, антисемитизма и тоталната пропаганда.

    Същото, което имаме и сега в неолибералния му глобалистичен вариант, който е характерен с всеобхватен антирусизъм и Гьобелсов тип пропаганда.

    Историята се повтаря.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 6

    Това е мой текст под сходна прапагандна (...) в Капитал отпреди една година. И въреки бъбривите кампании на психодесните мавзолеен ефект няма, по простата причина, че дори Христаки Иванов и Со нямат никакъв политически интерес от препържването на тази тема. Защото като се изключат около 1000 луди, останалите 90% българи са здраво стъпили на земята:

    Доколкото професионално се занимавам с психически разстройства и фобии, искам да те уверя, че при неосвидетелствани няма дадни да са оживявали паметници. Това в "Дон Карлос" все пак е Шилер, литература.
    В този смисъл можеш да си абсолютно спокоен, че червеноармеецът с шмайзера, дори и с подкрепленията от Пловдив и от Бургас няма опасност да осъществят комунистически преврат. Ако някой ти говори такива работи - прати ми го...

    Сега сериозно.
    Паметник идва от памет. ПСА, както и Докторският, и този на американските пилоти, бомбардирали София през 1943-44 г, и убили няколко хиляди българи, и германските военни гробища са памет за своето време. Споменът за него едни натъжава, други - носталгират.
    Но отношението към един паметник не е критерий за нищо друго, освен за отношение към един паметник. И това не е национален вододел. Съмнително става, ако се прави на национален вододел, защото явно цели друго.

    На мен отскоро ми харесва концерта за чело на Дворжак. Ти може и да не си чувал за Дворжак. Това прави ли ни врагове?

    И накрая образователният момент: ПСА е дело на най-известните български скулптори. Централната фигура е на Васка Емануилова (музеят й е зад градинката Заимов), другите са на проф. Любомир Далчев, Васил Зидаров. Забравил съм останалите.

    Та - паметниците не са ни проблем.
    Освен, ако битката с тях не цели да се пусне димка за други, по-съдбовни неща.

    И си мисля, че в случая е точно това.




    Обясненията с шмайзера са доста семпли и скучни. СССР го няма отдавна. РККА - също. Спете спокойно. Комунистическата идеология в Русия е извън конституцията.
    Паметник идва от памет. Това са символи на своето време - както германските военни гробища, за които също се полагат грижи, така и тези.
    Нищо повече.
    От друга страна ПСА е дело на едни от най-известните български скулптори

    Нередност?
  • 9
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#8] от "D-r D":

    Пробвай някъде другаде с твоята кремълска пропаганда под всяка статия. Вероятно си популярен в психиатрията (където твърдиш, че работиш и очевидно е най-подходящото място за такъв като теб) или в коментарите на станиците на ПИК. Но читателите на Капитал не са като твоите приятели в психиатрията - тук си губиш времето, защото твоите кремълски опорки са обект на подигравка и никой не те взима насериозно.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#9] от "cccd":

    Благодаря за вниманието.
    Говоренето от името на други, ако не е регламентирано, определено е обект на психиатрията. Не се наемам по краткия ви пост да ви диагностицирам, но и едва ли има смисъл, докато не станете обществено опасен, криейки се зад гърба на някакво - във вашите представи - множество. Това се нарича "психология на тълпата".

    Пак да повторя: ПСА, както и паметникът на Шипка, и морената на гроба на Вазов, и кръстовете на германското военно гробище на Централните, и Гарнизонното стрелбище, и паметникът на Сливница са П А М Е Т Н И Ц И. Едни напомнят за едно, други за друго.

    Видимо не можете да осмислите това.
    Горенето на книги е заличаване на памет. Правили са го нацистите с Хайне, Томас Ман, Пушкин.
    Събарянето на паметници е заличаване на памет. Правят го днешните ... дето не се наричат нацисти, ама също, колкото нацистите са войнолюбиви за чужда сметка.

    Вие, щом искате да рушите паметници, сигурно подкрепяте Украина?
    Защо го правите само от дивана?
    Защо не се запишете доброволец на фронта, щом тази кауза ви пленява?
    Защо?
    Страх ли ви е? Или не искате да си разбутата рахата?
    Силни са само пръстчетата ви по клавиатурката. Анонимно, естествено.

    И същите тия, които тикат страната ми към война, но ги е страх сами да отидат на фронта, искат да пренесат войната в родината си.
    Гражданска война между българи.
    Защото едните масцина дърдорковци разбират света различно от мнозината мълчаливи и - защото многото мълчат - трябва да им наложат своите виждания?

    Аз виждам много ясно едно нещо: тези зависими от вън сили, които искат да вкарат страната ми в чужда война в Украина, искат да рушат и историческата памет на нацията.

    И изобщо е измама, че рушването на ПСА е борба с комунизма!
    Къде го видяхте този комунизъм, чиято идеология дори в Русия е забранена със закон?!? А какво са призивите от същите да се сменят имената на улиците "Гур о" и "Граф Игнатиев"? Неминуемо ще рушнете и катедралата, и паметника на Шипка.
    Защото сте Б Е З Р О Д Н И Ц И!

    Рушенето на паметници е съвременно варварство, заличаване на миналото, за обезсмислянето на бъдещето. Това е сътворяване на Министерство на истината в БГ по модела на Оруел.
    Чел ли сте "1984"? Ами какво чакате! Или имоте проблем е функционалната грамотност?
    В есесовските/нацибаталионите такива са най-търсени!

    Всъщност не пиша до вас, защото сте тъп.
    Пиша на бъдещите подсъдими от Иван Вазов 20.

    Нередност?
Нов коментар