Паметникът на Съветската армия в София: кой е отговорен?

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков припомни за "отлежаващото" си искане за деактуване на съоръжението в Княжевската градина като държавна собственост, за да може общината да има думата за бъдещето му

През март гражданин счупи плочата, върху която се изразява признание на Червената армия. Тогава за пореден път стана ясно, че самият паметник е в лошо конструктивно състояние и е опасен.
През март гражданин счупи плочата, върху която се изразява признание на Червената армия. Тогава за пореден път стана ясно, че самият паметник е в лошо конструктивно състояние и е опасен.
През март гражданин счупи плочата, върху която се изразява признание на Червената армия. Тогава за пореден път стана ясно, че самият паметник е в лошо конструктивно състояние и е опасен.    ©  Надежда Чипева
През март гражданин счупи плочата, върху която се изразява признание на Червената армия. Тогава за пореден път стана ясно, че самият паметник е в лошо конструктивно състояние и е опасен.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Предложението на районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков паметникът да бъде върнат на общината остава все така без внимание от областния управител.
  • Новото правителство сега може да назначи нов такъв за София-град, който да изрази ясна позиция за бъдещето на монумента.
  • По принцип той изпълнява политиките на правителството, което в този му състав по-скоро е "за" премахването му, съдейки до изразяваните досега позиции.

Въпросът за съдбата на Паметника на Съветската армия (ПСА) отново излезе на дневен ред, след като кандидатът за кмет Васил Терзиев заяви, че на негово място трябва да има "такъв на идеалите, които ни обединяват". По-късно районният кмет Трайчо Трайков, който също беше обявен като част от екипа на Терзиев, публикува пост, в който обясни, че "от месеци отлежава" неговото искане за деактуване на монумента като държавна собственост, и даде примери за бездействието на държавата.

Искането на Трайков е един от възможните начини съдбата на паметника да започне да се решава най-сетне от общината, която по подобен начин бездейства. Областният управител може да вземе решението, защото изпълнява политиката на правителството. За разлика от предишното служебно правителство на президента Радев формациите зад сегашния редовен кабинет са изразили позиция в подкрепа на преместването на монумента и с правителствено решение могат да задължат областния управител да го деактува като държавна собственост. Сегашният областен на София обаче е в подадена оставка, както направиха почти всички областни управители, назначени от правителството на Радев, но ротационният премиер Николай Денков отказа да приеме част от тях - до назначаването на нови хора на поста. Трудният процес на координиране между ГЕРБ и ПП-ДБ за назначенията във втория ешелон на властта забавя смяната на областните управители.

Иначе последно през март общинският съвет възложи на кмета да поиска от държавата преместването на Паметника на Съветската армия, а БСП и "Възраждане" се впуснаха да го бранят. Предложението беше на "Демократична България", внесено още от 2020 г. Тогава 41 съветници гласуваха "за", като единствено от БСП бяха против" и един съветник от "Патриотите" - "въздържал се".

Между СОС и държавата

В Основата на проблема е, че Столичната общината не отговаря за монумента, макар и да е разположен върху общински терен. За да се промени това и общината реално да има правомощията за взимането на такова решение, районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков (ДБ) изпрати през февруари искане за деактуване до областния управител на София, което реално значи прехвърлянето му на Столичната община.

"Основанията ми са, че е изграден със средства на населението и по този начин според Закона за общинската собственост преминава в общинска собственост. (...) Получавайки собствеността върху пропагандното съоръжение в Княжеската градина, СО и СОС вече ще са изцяло отговорни за съдбата му, включително и ще могат да приложат решението на СОС за преместване от 1993 г. Ще са длъжни да се погрижат и за физическата безопасност на обекта, който в момента представлява риск за хората, а областният управител е в изключително деликатно положение какво да прави с него", обясни тогава Трайков.

Сега той припомня, че искането му отлежава вече от месеци при областния управител. "Тогава столичният кмет, от една страна, ще отговаря за състоянието на обекта, а от друга, ще е длъжен да изпълнява решенията на общинския съвет. Така че областният управител може да направи или едното, или другото. Естествено, нямам никакъв отговор", написа той във фейсбук в четвъртък. С публикацията си той уточни още, че няма амбиции да бъде областен управител - както немалко хора си помислиха вследствие на предишен негов пост.

При предстоящите назначения на нови областни управители ще бъде ключов изборът на този за София-град. Има и шанс той да заеме ясна позиция по отношение на монумента, което би нарушило "политиката" на почти всички областни управители през последните три десетилетия.

" Един от предишните областни управители беше стигнал дори дотам, че оспорваше по съдебен ред предписанието на район "Средец" и СО да вземе мерки. А след като съдът го задължи да направи обследване, господинът се беше ентусиазирал да подарява обекта в центъра на Княжеската градина на руското посолство тайно от районната администрация - което аз направих публично достояние преди две години", припомни Трайков по отношение на назначения тогава областен от "Атака" Николай Пехливанов.

От август 2022 г. поста заема Митко Михайлов, назначен от служебния кабинет на Румен Радев. Той няколко пъти не отговори на въпросите на "Капитал" за това какво смята за преместването на монумента.

Може, ако има желание

В разразилия се спор в общинския съвет след нахлуването на Руся в Украйна през февруари 2022 г. от ГЕРБ заявиха, че "инициативата е единствено в ръцете на правителството и управляващата коалиция", с което тогава прехвърлиха отговорността на тогавашния коалиционен кабинет на ПП, ДБ, БСП и ИТН. Сега обаче ГЕРБ управляват на "ротационен принцип" с коалицията ПП-ДБ. Някогашен защитник на паметника, наричан подигравателно МОЧА ( като абревиатура на измисленото име Монумент на окупационната чужда армия), последно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е изказвал по темата през февруари т.г. - вече с призив за премахването му.

Докато в България темата за монумента в Княжевската градина продължава да е повод за разделение, свързано с комунистическия период, други страни от тогавашния блок намериха начин да решат проблема със съветските паметници - с приемането на Закон за декомунизация. Това обаче зависи от парламента.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 2
    • + 3

    За съжаление, с такъв кандидат-кмет от видна престъпна комунистическа номенклатура, се очертава трагичен резултат за ПП-ДБ на местните избори. А това означава, че този монумент на националния позор няма скоро да бъде премахнат от центъра на българската столица. За радост на всички руски роби.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Щом темата-дъвка отново влезе в употреба, видимо и жълтопаветниците разбират, че му е спукана работата на кандидата за кмет от второто поколение комунисти, на който "антикомунистите" от ППДБ (които също са второ поколение комунисти), натискат ударно да влязе в управлението на държавата.

    Статийката е подвеждаща.

    Нито районен кмет, нито областен управител, нито общински съвет са компетентни по темата за ПСА.
    Просто защото мемориалът е елемент от действащ и в момента междудържавен договор. Четете чл.14:

    https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/521957399/issue/1537/dogovor-za-priyatelski-otnosheniya-i-satrudnichestvo-mezhdu-republika-balgariya-i-ruskata-federatsiya

    Ако състоянието на паметника действително е лошо, вина за това имат българските правителства, които с действия и бездействия са допуснали нарушение на поетите от българската държава задължения, описани в чл.14.

    Паметник идва от памет.
    Паметта не само за конкретните събития, а и за духа на времето. Изтриването на пематта е първата стъпка за пренаписването на историята и реабилитирането на тия, които разпалиха вайната и организираха най-сериозния геноцид в историята на човечеството - нацистите.
    Никак не е излишно да се знае, че паметникът в Княжеската градина е дело на колектив от най-известните и до момента български архитекти, скулптори, художници: арх.Иван Васильов, арх. Любен Нейков и арх. Борис Капитанов. Автори-скулптори са Иван Фунев, проф. Любомир Далчев, Васка Емануилова, Васил Зидаров, Мара Георгиева, и Петър Дойчинов. Художник е Борис Ангелушев.
    Няма непознато за просветения българин име!

    Не съм сигурен дали ще се намери българско (не козяшко, а българско) правителство, което да денонсира договора, единствено, за да се отърве психодясното от любимата си мобилизационна дъвка.

    Нередност?
Нов коментар