🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Советский памятник, иди на...

Съдбата на монумента вече е изцяло в ръцете на правителството. Оттук насетне въпросът е колко време ще отнеме да се изпълнят всички нужни стъпки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Съдбата на монумента вече е изцяло в ръцете на правителството. Това спира досегашното удобно разменяне на отговорности.
  • Областната управа проучва възможностите къде да се преместят статуите, като има още административни стъпки. Това удължава вероятния срок за преместване.
  • Следващият въпрос е какво ще има на мястото на паметника и дали ще остане постаментът. Вече има идеи, но се готви и архитектурен конкурс.

Случва се и заради дългото мотаене е трудно да се повярва. След години спорове има реален шанс Паметникът на съветската армия (ПСА) в София да бъде премахнат. Съдбата му повече няма да зависи от няколко различни институции на местната и централната власт, а е изцяло в ръцете на областния управител на София (в случая Вяра Тодева). Тя е задействала процедурата, но преди да се случи премахването, иска сигурност къде могат да се преместят скулптурите. Оттук насетне въпросът е колко време ще отнеме да се изпълнят всички нужни стъпки. Едновременно с това трябва да се мисли какво да има на мястото на паметника (ако въобще има нещо), дали трябва да има нов паметник, на какво и пр. За целта би следвало да бъде обявен конкурс.

Причината всичко това да се случва сега вероятно е в консенсуса между община и правителство. Решението на общинския съвет от този март успя да "отключи" пътя към преместването на паметника, но съветниците се нуждаеха от две години, за да съберат нужната воля. Големият "пробив" иначе беше решението за промяна на собствеността на самия паметник от публична държавна към частна държавна собственост. Преведено, това спира удобното прехвърляне на отговорности между община и държава за това кой какво може или не може да направи. Оттук насетне всичко ще зависи от областната управа. Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков написа във фейсбук, че от там са избрали "по-отговорния и директен път", като поемат цялата организация по преместването, без собствеността да се прехвърля към Столичната община.

Държавата да каже

Това е положително поради две причини. Първо, няма как общината да се отметне от решението си, както се е случвало с други казуси, будещи обществено недоволство. София дори премахна новоизградена велоалея заради медийни репортажи и протести. И второ, ще илюстрира каква политика следва правителството - дали ще успее да наложи някаква историческа и чисто човешка справедливост.

Показва и че аргументите на предишния областен управител от ИТН за силата на междудържавен договор с Русия, който изисква да я "питаме", са били действия по ръба на държавната измяна (виж в карето повече за това какво направиха областните управители през годините за паметника).

Но всичко това не значи, че ще бъде лесно и съответно, че е напълно сигурно. По информация на "Капитал" остават немалко законови и процедурни стъпки, които със сигурност ще отнемат време. Освен това решението на общинския съвет не е конкретно и тепърва държавата проучва доколко са възможни предложенията в него. От там са поискали от общината проекта за паметника, за да се прецени дали и къде е възможно преместването на скулптурите. Решението на СОС предвижда те да отидат в Музея за социалистическо изкуство. Но и от там имат притеснения. "Реално теренът в Музея за социалистическо изкуство не е голям, а количеството бронзови елементи, които трябва да се поберат в него, е значително", коментира директорката на Националната галерия Ярослава Бубнова пред "Площад Славейков". Сега предстои да се обследва конкретното място, на което може да бъдат разположени статуите.

В решението на Столичния общински съвет иначе се казва, че на мястото, където сега е паметникът, ще бъде поставена информационна табела, на която да пише следното: "Паметник на съветската армия" символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната." Предвижда се и по-подробен текст, на български и английски, който да бъде изготвен съвместно от Катедра "Нова и съвременна история" към Историческия факултет на Софийския университет и Института за исторически изследвания на Българската академия на науките.

Животът след паметника

Въпросът за ПСА винаги е бил по-скоро политически, отколкото градоустройствен, макар че този ъгъл също не е за подценяване. Едновременно със задвижената процедура трябва да се мисли за бъдещето на мястото, за да не се повтаря грешката, допусната при събарянето на мавзолея - да няма идея за това как ще се организира пространството.

Още повече паметникът на съветската армия се намира в парк - място, което изисква приятна среда и на което хората се събират. В решението на общинския съвет се казва, че ще се проведе архитектурен конкурс за плана на Княжеската градина, като това ще включва идеи какво може да има на мястото на паметника. "Екип от международни експерти ще изготви предложения как да се промени пространството около Паметника на съветската армия", обяви председателят на общинския съвет Георги Георгиев пред БНТ в сряда. Не на последно място, след това общината трябва да организира нужните обществени обсъждания, за да запознае хората с вариантите и да се вслуша в техните мнения.

И сега иначе не липсват идеи. Последните дойдоха от премиера Николай Денков. В интервю той сподели, че на мястото "би могло да се появи паметник на Симеон, княз Борис I, Аспарух или да остане свободна площадка". Кандидатът за кмет от ПП - ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София" Васил Терзиев пък обясни, че си представя на мястото на ПСА да има друг паметник, "на идеалите, които ни обединяват", още при обявяването на кандидатурата си.

"Аз не знам дали днес ние трябва да местим или разрушаваме паметници. Това, което знам, е, че когато потомците ни видят българските градове и публичните им пространства, те трябва сами да могат да си зададат въпроса каква е историята зад тях. Не мисля, че силните на деня в момента трябва да вземат историята в свои ръце и да я оформят като "правилната" или "единната" през препострояване и разрушаване на монументални артефакти", пише арх. Павел Янчев в сайта marginalia по темата за паметниците.

За политическо удобство

Заради прочита на историята и обвързването ѝ с политиката паметникът през годините е бил "удобен" за политическите партии и вероятно заради това е повтаряно как едва ли не е невъзможно премахването му. Последният пример e от тази сряда - формация "Левицата", в която влизат "Изправи се БГ" (Мая Манолова), АБВ (Георги Първанов & Румен Петков), Д21(Татяна Дончева) други люспи от БСП, организира "палатков лагер" срещу премахването на Паметника на съветската армия. Целта според организаторите бяха "ефективни действия в защита на Паметника на съветската армия" и настояване "да се прекрати войната срещу историческото наследство и паметниците". Това редуване на закани и защита реално се случва всеки път, когато бъде подхванат въпросът за паметника.#

Стига да има достатъчно желание, самото премахване на паметник не е трудно. Има редица примери: взривеният мавзолей на първия социалистически диктатор Георги Димитров, паметникът на руския комунистически лидер Ленин, преместената от ВМЗ - Сопот, статуя на Георги Димитров, както и бюстовете и главите на Ленин, които населяват двора на Музея на социалистическото изкуство. А пък проучване на "Алфа рисърч", поръчано от Столичната община през 2014 г., показа, че повече от една трета (37%) от софиянци искат Паметникът на съветската армия да стане мемориал на жертвите във Втората световна война. Скоро може да разберем дали това ще се случи.

От подарък за Русия до премахването на ПСА, или защо са важни областните управители

Макар и да не са в центъра на прожекторите, областните управители имат немалки правомощия и могат да се разпореждат с държавни имоти както сметнат за добре, често и непрозрачно, ако гледаме минали примери.

През есента на 2021 г. стана ясно, че бившият областен управител на София-град Николай Пехливанов (от "Атака") е искал да предостави паметника и прилежащата земя на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване, след като руският посланик е предложил да финансира капитален ремонт на паметника. За това тогава алармира районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков.

Месеци по-късно Русия нападна Украйна и една от реакциите на българското общество отново беше да се събере пред Паметника на съветската армия и да поиска демонтаж. В отговор областният управител Иван Кючуков (ИТН) излезе с позиция, в която се казва, че ако България иска да мести барелефите, ще трябва да пита Русия, защото двете държави имат сключен "Договор за приятелски отношения и сътрудничество". Експерти обаче коментираха, че това не е основание, което да пречи на България, в случай че тя поиска да премести части от монумента. Назначеният от служебното правителство на Радев областен управител Митко Михайлов пък така и не взе позиция по темата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Защо не си на фронта, щом обичаш поробителя?

    Нередност?
  • 4
    cfs34668776 avatar :-|
    cfs34668776
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "Бай Ганьо":

    Ти какво чакаш, заминавай, зеленко има нужда за месомелачката.

    Нередност?
Нов коментар