🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Трайчо Трайков ще възложи процедура по преместване на Паметника на Съветската армия
Трайчо Трайков ще възложи процедура по преместване на Паметника на Съветската армия    ©  Цветелина Белутова

Преместването на паметника на съветската армия - реална възможност или пиар?

След като от ГЕРБ призоваха ДБ към действие, районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков започва процедура по преместването на монумента

Трайчо Трайков ще възложи процедура по преместване на Паметника на Съветската армия    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди осем години, когато Русия анексира Крим, паметникът на съветската армия в Княжеската градина осъмна боядисан с цветовете на знамето на Украйна. Такива акции е имало многократно през годините. Но сега, когато руският президент Владимир Путин започна пълномащабна война, въпросът за съдбата на монумента в центъра на София, повдиган десетки пъти от началото на прехода, навлезе в нова фаза. И реалното му премахване изглежда все по-възможно. Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков (ДБ) обяви, че ще започне процедура за преместването на паметника в музея за социалистическо изкуство. Той беше донякъде приканен за това и от общински съветници от ГЕРБ по време на заседанието в четвъртък.

Въпросът е обаче доколко това знаково начинание зависи от общинския съвет или от районния кмет. След като "Демократична България" предложиха демонтаж още през пролетта на 2020 г., аргументът на ГЕРБ тогава беше, че самият паметник е държавна собственост, а земята под него е общинска. Следователно процедурата със сигурност трябва да мине през одобрението на държавата и областния управител - сега Иван Кючуков (номинация на ИТН).

"Решение за премахване на паметника Столичният общински съвет (СОС) вече е взел през 1993 г. Паметникът е държавна собственост съгласно акт от 1947 г. Така че, колеги от ДСБ, вие сте в коалиционното управление на държавата, имате цялата държавна власт, вие управлявате и района, имате районен кмет, така че можете да премахнете незабавно паметника на съветската армия. Така че ако смятате да докажете това, което сте декларирали, можете да започвате", коментира общинският съветник от ГЕРБ и председател на комисията по икономика в съвета Николай Стойнев.

Планът на районния кмет

Трайков е твърдо решен да започне процедура по премахване и обяви това във Фейсбук. "С екипа районни експерти проучваме цялата тази каша от разнопосочни документи, решения и предложения от последните 30 години. След като Столичната община и държавата в различни политически конфигурации успяваха единствено да се блокират взаимно, се оказва, че сега на една скромна районна администрация се разчита да развърже възела. В следващите дни ще предложим конкретни стъпки, които ще оповестим", коментира районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков за "Капитал".

Ще се приеме ли?

Нищо чудно всички партии с изключение на БСП да участват в разработването на доклад за преместването на паметника. "Нашият призив вчера беше районният кмет да се присъедини към усилията ни да влезем в диалог с държавата. Едва след това би било възможно разглеждане на доклад от общинския съвет, който да съдържа всички елементи, изисквани по Наредбата на Столичната община за поставяне и преместване на паметници. Това означава, че един такъв доклад не трябва да съдържа единствено декларации и намерения, а подробни мотиви за предлаганото действие, предложение за мястото, на което да бъде преместен паметникът или възпоменателния знак, проект за разполагане на новото място, посочен източник на финансиране за извършване на това действие. Във внесеният през 2020 г. доклад от колегите от "Демократична България" три от тези четири задължителни изисквания липсваха. Ако собственикът на паметника е съгласен с неговото преместване или разрушаване, тогава може да се премине и към съществените детайли как това да се случи", коментира за "Капитал" председателят на културната комисия и общински съветник от ГЕРБ Малина Едрева.

По думите ѝ един доклад до Столичния общински съвет не може да реши казуса, защото държавата е тази, която трябва да действа. "Ние многократно сме търсили становището на държавата в лицето на Министерството на културата, но до момента те не се включиха в дебата по бъдещето на паметника", казва тя. От БСП също казват, че държавата е отговорна. "България, трябва да гледа своя национален интерес, който в социален и морален аспект е да не се конфронтира с Русия. Местният орган - Столичният общински съвет, не е компетентен да взема становище по този въпрос, тъй като е пределно ясно, че паметникът е държавна собственост, по-силата на което СОС не може да взема решения", пише в позицията, която изпратиха до "Капитал".

Но дори и без участието на БСП, ако групите на ГЕРБ, ДБ и ВМРО се обединят, гласовете ще са достатъчни за приемането на доклада. По време на заседанието се заговори за обединяване на усилията.

"Изключително обидно за мен е, че г-жа Едрева непрекъснато спори относно някакви качества на доклада, в чието подготвяне аз съм участвала, за демонтиране на паметника на съветските окупатори. Няма какво да спорим, на всички стана ясно това лицемерие, че в крайна сметка, ако вие толкова много искате, имате всички механизми как да го направите. Нека седнем на една маса и да подготвим такъв доклад. Карлос Контрера също беше обещал на своите избиратели демонтаж на паметника", припомни общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева.

От своя страна Контрера (от ВМРО) заяви, че винаги е подкрепял предложението на ДБ. "Аз ви предлагам заедно с вас да съставим един проект за декларация и да призовем областния управител на София да си влезе във функциите и той да се заеме със стопанисването, преместването или каквото там решим да му предложим на тази държавна собственост", коментира той.

От началото на прехода тридесет и седем метровият паметник, посветен на съветската Червена армия в Княжеската градина на София, буди възмущения, предложения за събаряне, взривяване, оцветяване.

От БСП казват, че категорично няма да подкрепят подобен доклад. "Поставящите го този въпрос и кметът на район "Средец" г-н Трайчо Трайков са наясно, че паметникът на съветската армия е държавна собственост и в този смисъл СОС няма никакви компетенции по отношение на монумента. Целят се политически и идеологически цели и дивиденти от "Демократична България", тъй като последните социологически изследвания сочат срив в доверието на избирателите им", коментират от там.

Великото забавяне

Още през пролетта на 2020 г. "Демократична България" поиска премахването на паметника. Тогава председателят на културната комисия Малина Едрева коментира, че темата се повдига по време на невиждана здравна, социална и икономическа криза. "И докато всички останали представители на институции търсехме възможности да запазим живота и здравето на хората, да намалим и компенсираме икономическите последици от тази криза, вие от "Демократична България" с ръка на пулса на обществените нужди се занимавахте с един паметник", заяви тогава тя.

Но конкретно уточни, че докладът на ДБ не е отговарял на три от посочените изисквания по наредба на общината - мотиви, предложение за мястото, на което да бъде преместен и проект за разполагане. Същите тези пропуски тя припомни и този четвъртък, след като вече независимият общински съветник Методи Лалов повдигна въпроса за доклада.

"Унижение е за българските граждани този монумент да стърчи в центъра на София, а още по-недопустимо е това да се случва когато обезумелия агресор Путин започва война в Украйна", заяви Лалов.

В отговор Едрева заяви, че няколко пъти е изпращала писма до Министерството на културата, за да получи становище и да пристъпи към започването на доклада. И призова ДБ да си довършат работата по подобряване на документа. "Сега ви е времето да направите всичко това. Заповядвайте, действайте, дерзайте, очакваме становищата на държавните институции, на районния кмет и всичко това, което вече е в управляващите", заяви тя.

Заради огромното забавяне на разглеждането на доклада на "Демократична България" в петък общинския съветник Методи Лалов изпрати и сигнал до Софийската районна прокуратура за "евентуално извършени длъжностни престъпления от общински съветници и/или служители в администрацията", попречили на процеса.

"Позицията на групата общински съветници от "БСП за България" в СОС винаги е била принципна и последователна по-отношение на паметта за подвига на армията - победител във Втората световна война, армията, която даде и най-много жертви, близо 27 млн. души, срещу фашизма. Нашата позиция като политическа група по-отношение на паметника на съветската армия е категорична и тя винаги е била и ще бъде, че ние сме против всякакво посегателство срещу монумента", казват в отговор БСП за "Капитал" относно съдбата на паметника.

Червените спирачки

Още през 1993 г., когато кмет е Александър Янчулев, Столичният общински съвет е взел решение за демонтиране на паметника на съветската армия в Княжеската градина. Въпреки това тогавашният министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от правителството на Любен Беров спира демонтажа с устна заповед.

През годините е имало десетки опити и призиви за демонтажа му, взривяването му, преместването му и други с аргумента, че България е част от Европейския съюз и НАТО, а в същото време чрез паметника заявява благодарността си към окупационната Червена армия (както пише и на самия монумент). За пример е давана Полша, която през годините се "изчисти" от съветските си паметници.



През есента на миналата година стана ясно, че бившият областен управител на София-град Николай Пехливанов (от "Атака") е искал да предостави паметника и прилежащата земя на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване, след като руският посланик е предложил да финансира капитален ремонт на паметника.

За това отново алармира Трайков. Веднъж в края на 2020 г. и повторно в началото на 2021 г. от руска страна в Министерството на външните работи и софийската областна управа са постъпили предложения за финансиране на ремонтни дейности по ПСА срещу прехвърлянето на паметника и прилежащия му парцел на Руската федерация.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kossev avatar :-@
    kossev
    • - 9
    • + 17

    В никакъв случай не трябва да го местим, а да го взривим, както направихме с гнусния мавзолей! Крайно време е да изпратим ясно послание на изток!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 16
    • + 10

    До коментар [#1] от "kossev":

    Да, такова "послание" ще бъде абсолютно еднозначно разбрано.
    Друг въпрос е какво целим с ексхибиционистичния жест.

    Както виждате в случая с Украина, досегашният хегемон и ментор на всичките й действия досега, се помести по-далеч от жегата и остави мушмороците да му вадят кестените. От огъня, в който изгарят украинци за геостратегическите интереси на САЩ.

    Онзи ден започна горещата фаза на тлеещото от 4-5 години преформатиране на света, който познаваме.

    Не знам дали личи, ама светът, който познаваме, вече е мъртъв, защото независимо дали война ще пламне и угасне бързо в Украина или в Южнокитайско, при това натрупано недоверие и напрежение между свръхсилите противопоставянето ще продължи на всички нива с всякакви средства до окончателното преразпределение на света. Видимо претендентите Русия и Китай ще играят заедно срещу все по-отмалаващия досегашен хегемон.


    Близо до ума е, колкото и Путин да го отрича, газът е геостратегическо оръжие и в един момент на конфронтацията Русия ще спре газа за Европа или по-скоро самата Европа няма може да си го позволи при оферираните колосални цени.

    Миналия октомври-декември проследих сагата на Молдова с договарянето с Газпром на цената на руския газ за следващите 5 години. Ами тръгнаха от доста високо и отпуснаха малко, но нивото остана достатъчно бариерно и Молдовагаз едва събираше пари да го плати: задлъжня, спряха й го, взе кредити, пуснаха й го.

    Това чака Европа, а и БГ, която 74% от газа си получава от Газпром. Пък и договорът ни изтича в края на годината.

    В този смисъл, може би ще е най-ефектно взривяването на паметника да се отложи за края на годината и българският преговорен екип в директно предаване по телевизиите лично да палне фитила.

    Пък после въобще да не си прави труда да ходи на преговори, защото отсега е ясно какво ще чуе...

    В тоя ред на мисли, като ще бутаме - да бутаме наред:
    1. Паметника на Шипка също може да се нарече символ на руското имперско нашествие;
    2. Самарското знаме си е руският имперски флаг;
    3. Руските паметници при Плевен може да се приемат за геноцид спрямо нашите натовски приятели турците;
    4. Катедралата Св Ал. Невски - някакъв си руски светец насред Европейска София.

    Защо не си пиете лекарствата, бе, хора!?

    Нередност?
  • 3
    drn50646706 avatar :-|
    drn50646706
    • - 13
    • + 6

    Изключително долно и нечистоплътно е да яхваш медийната истерия около едно събитие, което не касае паметника по никакъв начин, за да си пробуташ сърбежите, за които от години пискаш. Типично поведение на малко злобно човече. Но всъщност, на американските агенти и обикновени полезни идиоти за това им се плаща ...

    Нередност?
  • 4
    andersen_1999 avatar :-P
    Андерсен
    • - 3
    • + 11

    Много добра новина. Всеки българин ще е щастлив да се взриви и махне този паметник на една долна окупация на българските земи. Русия никога нищо добро не е донесла на никой, освен на себе си.

    Нередност?
  • 5
    wio51311841 avatar :-(
    no matter
    • - 5
    • + 12

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Много евтина и пошла пропаганда, "докторе"!

    Пропуснал си да забележиш, че за нито един паметник от Руско-турската война 1877/8 никой не само не възразява, но тези паметници се радват на нашите постоянни грижи - камо ли някой да иска да ги събаря. Примери колко щеш - например най-добре поддържаната градинка в София (от край време!) е тази около докторския паментник на загиналите медици във войната.

    Съвсем иначе стои въпросът с паметниците на съветската армия. Особено Монумента на Окупационната Червена Армия (МОЧА), "Альоша" в Пловдив и т.н. Тези паметници не се радват на грижовното отношение на българите, като не броим някои червени маргинали. Смисълът на тези паметници БЕШЕ да напомнят на българите, че ако не слушат, ще дойдат тези със шмайзерите. А сега се радват на подигравките на младото поколение. МОЧА няма нищо общо с респекта, който ние имаме към загиналите във втората световна война!

    Чел съм далеч по-интелигентни твои коментари. Този е пълен боклук! Може би ти да пийнеш лекарства, а?

    Нередност?
  • 6
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 2
    • + 4

    На чакъл и да отива за сторежа на пътища

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#5] от "no matter":

    Благодаря за отговора.

    Доколкото професионално се занимавам с психически разстройства и фобии, искам да те уверя, че при неосвидетелствани няма дадни да са оживявали паметници. Това в "Дон Карлос" все пак е Шилер, литература.
    В този смисъл можеш да си абсолютно спокоен, че червеноармеецът с шмайзера, дори и с подкрепленията от Пловдив и от Бургас няма опасност да осъществят комунистически преврат. Ако някой ти говори такива работи - прати ми го...

    Сега сериозно.
    Паметник идва от памет. ПСА, както и Докторският, и този на американските пилоти, бомбардирали София през 1943-44 г, и убили няколко хиляди българи, и германските военни гробища са памет за своето време. Споменът за него едни натъжава, други - носталгират.
    Но отношението към един паметник не е критерий за нищо друго, освен за отношение към един паметник. И това не е национален вододел. Съмнително става, ако се прави на национален вододел, защото явно цели друго.

    На мен отскоро ми харесва концерта за чело на Дворжак. Ти може и да не си чувал за Дворжак. Това прави ли ни врагове?

    И накрая образователният момент: ПСА е дело на най-известните български скулптори. Централната фигура е на Васка Емануилова (музеят й е зад градинката Заимов), другите са на проф. Любомир Далчев, Васил Зидаров. Забравил съм останалите.

    Та - паметниците не са ни проблем.
    Освен, ако битката с тях не цели да се пусне димка за други, по-съдбовни неща.

    И си мисля, че в случая е точно това.




    Обясненията с шмайзера са доста семпли и скучни. СССР го няма отдавна. РККА - също. Спете спокойно. Комунистическата идеология в Русия е извън конституцията.
    Паметник идва от памет. Това са символи на своето време - както германските военни гробища, за които също се полагат грижи, така и тези.
    Нищо повече.
    От друга страна ПСА е дело на едни от най-известните български скулптори

    Нередност?
  • 8
    kou52698359 avatar :-|
    kou52698359
    • - 2
    • + 4

    Само разбирачи, но пак отиваме на грешната страна, работата е "барабар Киро с мъжете"

    Защо все трябва да се натягаме и да сме повече католици от Папата, Зеленски се репчеше и така го хлъзнаха, че сега сам се оправя или по-скоро го оправят, ние с тези тъпи реакции - първо неподготвени изказвания за паметници, без самолети от Русия... Вие даватели си сметка че ставаме мишена и хотелиерите фалираха заради ковид и сега единствената им надежда изчезна

    Нередност?
  • 10
    kcr10919295 avatar :-|
    kcr10919295

    Пиар е. Докато почнат да го местят, войната ще свърши.

    Нередност?
Нов коментар