Добрите идеи за града: конкурсът "Градолюбители" се завръща за трета година

Проектът на "Капитал Градове" и посолството на Великобритания тази година е подкрепен от "Булмаркет груп", а партньори ще бъдат и Фондът за устойчиви градове и SoftUni

Състезанието за градски идеи се превърна в истински генератор на добри хрумвания.
Състезанието за градски идеи се превърна в истински генератор на добри хрумвания.
Състезанието за градски идеи се превърна в истински генератор на добри хрумвания.    ©  Георги Георгиев
Състезанието за градски идеи се превърна в истински генератор на добри хрумвания.    ©  Георги Георгиев
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Конкурсът "Градолюбители" се завръща за трета поредна година. Започнало като съвместен проект на "Капитал" и посолството на Великобритания, състезанието за градски идеи се превърна в истински генератор на добри хрумвания. Тази година към организаторите се присъединява и консорциумът "Булмаркет груп" - една от най-големите български фирми, активна в секторите на жп транспорта, пропан-бутана и биогоривата. По-важното в случая е, че компанията е базирана в Русе и споделя философията на конкурса: да превърнем всички градове в България в по-уютни и приятни места за живот.

Благодарение на това наградният фонд тази година се увеличава и достига 22 хил. лв., като ще бъде разпределен, както винаги, между няколко достойни предложения по преценка на журито. Освен това тази година конкурсът има и още два партньора, които се включват с непарични награди. Фондът за устойчиви градове (ФУГ), който подпомага общините в Южна България, реши да стане партньор на "Градолюбители", като предостави най-ценните си активи - контакти и консултации. ФУГ се ангажират да предоставят помощ, връзка с общините и подкрепа при осъществяването на идеите на победителите, ако такава е нужна.

Другият партньор е най-успешният образователен стартъп в региона - SoftUni. IT университетът, който обучи хиляди желаещи да научат нови неща или да повишат квалификацията си, отваря своите курсове по програмиране, дигитален маркетинг и дизайн за победителите. Те ще имат правото да изберат 1 курс от програмата на университета и да го изкарат безплатно.

Условията на конкурса са същите като в предишните години. Трябва да имате идея, да знаете как да я постигнете, за препоръчване е да имате екип или вече да сте напреднали в осъществяването ѝ. Идеята трябва да е в една от четирите области:

  • Зелена енергия
  • Чист въздух и транспорт
  • Градска среда и качество на живот
  • Води.

Кандидатстването ще става по познатия начин - на сайта на конкурса: www.capital.bg/citylovers

Срокът на приемането на проекти е до септември, а целта е имената на наградените да са ясни до октомври, след което всички участници ще бъдат поканени на церемония в британската резиденция в София.

Ето победителите от миналите години. На първо място беше идеята за наръчник за поддръжка на дърветата в градска среда - Книга с любов към дърветата. На второ място дойде училището с идея за собствен ветрогенератор -Техникумът, който улови вятъра. Третото място бе за сдружение "Пространствата на Варна" и тяхната идея за опешеходявана на града - Тримата амигос от Варна. Тук може да видите и победителите от първото издание на състезанието - Годината на първите "Градолюбители".