🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Конкурсът за добри градски идеи "Градолюбители" за 2022 г. привлече 29 предложения

Конкурсът за добри градски идеи "Градолюбители" за 2022 г. привлече 29 предложения

Тази година в надпревата освен обикновени граждани се включиха детски градини, училища, граждански сдружения, научни екипи и дори общини

   ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двайсет и девет предложения от цялата страна, които покриват всичко от нови спирки и графити, през велоалеи, естакади, чешми, до приложения за градски услуги, ветрогенератори и дори възстановяване на царската теснолинейка до Казичене.

Това е равносметката след края на конкурса на "Капитал" и посолството на Великобритания "Градолюбители". Той се провежда за втора поредна година и има за цел от една страна да събере и награди добри хрумвания за това как да се променят градовете ни, от друга - да активизира местни общности, които имат нужда от подкрепа и признание и да им позволи да се свържат едни с други.

Екипът на идеята трябва вече да има някакъв напредък по нея, както и да докаже, че тя може да се случи в рамките на финансирането, което ще получи.

Журито на конкурса вече подбра финалистите, с които проведе срещи и състави финалното класиране. То ще бъде обявено по време на събитието "Среща на бизнеса в Пловдив и региона", част от поредицата "Капитал Градове", на 24 ноември. Наградите ще връчи Лин Чарлз, заместник-посланик на Великобритания, както и партньори, които предоставят допълнителни награди.

Няколко неща се случиха за първи път тази година. За първи път се включиха общини - Созопол и Габрово, с проекти за градски парк и вендинг система за отпадъци. "Това значи, че конкурсът стига до повече хора и е наистина необходим, запълвайки една дупка във финансирането на местно ниво. Но скромните ни усилия са насочени към онези, които нямат достъп до други лостове за осъществяване на идеите си - граждани и граждански сдружения, за чиито хрумвания често не достига финансиране на местно ниво", обясни Огнян Георгиев, редактор в "Капитал" и част от журито на "Градолюбители". Това е причината общинските проекти да не участват в класирането.

За първи път имаше и предложения от групи в села, които също се оказаха много активни. Това може само да е повод за радост, тъй като показва, че на всяко ниво има възможности, стига да има подкрепа.

И за първи път също така, беше организирана среща на всички кандидати от миналата и тази година, които имаха възможност да се запознаят едни с други и да поговорят за проектите си. Следваща стъпка за "Градолюбители" би била да се даде възможност на всички да контактуват помежду си и да намират проекти, по които могат да си сътрудничат.

Тук може да откриете повече за конкурса миналата година. Тук са историите на трите проекта, които спечелиха и за чието развитие ще ви разкажем следващата седмица:

Все още няма коментари
Нов коментар