Тримата амигос, които искат да променят Варна

Сдружение "Пространствата на Варна" с втора награда от "Градолюбители" и с мисия за опешеходяване на улици в полза на хората, изкуството и добрата градска среда

Въвличането на деца и възрастни в проектите, които сдруженито реализира, е основна цел, а да се събуди гражданското общество и да поиска промяна.
Въвличането на деца и възрастни в проектите, които сдруженито реализира, е основна цел, а да се събуди гражданското общество и да поиска промяна.
Въвличането на деца и възрастни в проектите, които сдруженито реализира, е основна цел, а да се събуди гражданското общество и да поиска промяна.    ©  Varna Spaces
Въвличането на деца и възрастни в проектите, които сдруженито реализира, е основна цел, а да се събуди гражданското общество и да поиска промяна.    ©  Varna Spaces
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Сдружението вече няколко години активно организира събития, които имат за цел да разгърнат потенциала на градските пространства във Варна.
  • С наградата от конкурса тримата архитекти ще се сдобият с подвижна станция, така че да имат свобода да реализират прояви навсякъде и по всяко време.
  • Съвместно с общината през 2023 г. Varna Spaces ще реализира проект за улично изкуство, финансиран от AsphaltArt Initiative на Bloomberg Philanthropies.

Трима архитекти с мисия. Това са Varna spaces, зад които стоят Максим, Венцислава и Християн. Тримата се връщат поетапно от чужбина през последните години, и решават, че са готови да са част от промяната в родния си град.

Варна е град с огромен потенциал и много красота, но и адски много проблеми. Той не се управлява по най-добрия начин от дълги години, големи части от него са западнали, а колите, както във всеки български град, са превзели почти всичко.

Максим, Венцислава и Християн обаче не протестират и не ходят с плакати по улиците за повече пешеходни пространства. Те са намерили друг начин, по който вече няколко години активно работят за това да променят средата - с музика, танци, с рисуване с тебешири, ръка за ръка с живущите и с бизнеса.

Събитията варират - от анкета на единия ден до pop-up събитие на следващия или иначе казано правят каквото е нужно, за да оживят всяко пространство по всяко време. Това е известно в градоустройствените среди като "тактически урбанизъм" - практиката да променяш внезапно и за кратко някакво пространство, за да покажеш на хората, че друго бъдеще е възможно.

Нашата крайната цел е всички да се обединят около обичта към своя град. Тук сме, за да поставим качеството на средата около нас и на живота в града над политическите и личните интереси. Вярваме, че диалогичността дава възможност за постигане на консенсус и намиране на решения, защото каквито и постове да заемаме, все пак си оставаме хора. А градът е за хората и Варна е на варненци.

арх. Венцислава Недялкова

До момента всичко се случва с помощ от приятели и различни партньори. Сега благодарение на "Капитал" и посолството на Великобритания Венцислава, Максим и Християн имат повече свобода. Те спечелиха втора награда в конкурса "Градолюбители" за 2022 г. с идеята за "градски мобилен модул". Това е на практика подвижна станция, в която има всичко необходимо и с която проявите им във Варна ще са по-лесни, по-чести и по-мащабни.

Раз, два, три - за града си помисли

Въпреки че сдружението формално съществува от началото на 2022 г., по думите на арх. Максим Недков всичко започва през 2017 г., когато Варна е Европейска младежка столица и в града е съсредоточен немалък ресурс в това той да стане по-атрактивен. Подобно на много други истории и тук обаче COVID пандемията се оказва истинският тласък. В града се организира неформална артистична общност ("Art Community Varna") и започват да се търсят места, на които да се провеждат културни събития на открито.

Със съвместните усилия на хората от общността, с помощта на Максим и Венцислава и със съдействието на дирекция "Култура и духовно развитие" към общината се създава каталог "Градски пространства за култура", в който са представени 60 съществуващи и потенциални пространства за културни събития на открито - с кадри от мероприятия, провеждани там, както и с информация за всяко място (капацитет, ток, обществени тоалетни наблизо и пр.). "Пандемията в световен план катализира движение в посока връщане на човешкото в градовете - да се движим безопасно, да общуваме и това беше варненското включване", категоричен е Максим.

Първият проект, който пък осъществяват тримата, е продължение на този каталог. Те селектират 5 места и организират работилницата "Активирай пространство" със студенти от специалност "Архитектура" към Варненския свободен университет - отново с подкрепата общината. Идеята е всяко от тези места да бъде идейно разработено и да се види какъв потенциал има за организиране на културни събития, за прояви и забавления за деца на открито и пр.

"Идеите на петте студента от университета бяха представени в изложба, разположена на мястото на две паркоместа, така че пространството се превърна от място за паркиране в място за култура и споделяне на градски идеи", разказва Максим.

Една алея за хората

От тогава сдружението се занимава с различни проекти, които имат за цел да разгърнат потенциала на града, пречупвайки ги през езика, който най-добре владеят - този на урбанизма.

Тримата се превръщат в част от дългочаканата промяна във Варна за затваряне на крайбрежната алея за коли, което най-накрая се случва през лятото на 2022 г. Години наред те споделят материали за потенциала на пространството, ако то е свободно от коли, а след промяната и противоречивите настроения, тримата решават да покажат колко интересна може да бъде алеята. "Заедно с други организации и активни хора за 3 дни организирахме редица събития - кино прожекция, танцов пърформанс, DJ партита, музика на живо, скейт/ кънки шествие - всичко това за сметка на няколко паркоместа", разказват Максим и Венцислава.

По думите им тогава осъзнават каква сила има гражданското общество и как енергията, насочена в позитивна посока, може да промени града. За момента новият областен управител не е отменил пешеходния статут на алеята, което според Максим е ясен знак, че алеята "вече се приема от политиците като пешеходен ресурс за Варна, на който не може да се посегне с лека ръка".

Дни и улици без автомобили

В идеята си за повече пешеходни пространства Максим, Венцислава и Християн стъпват на изследвания, които сами правят. Така, напр. в рамките на три месеца - септември, октомври и ноември организират серия от събития под името "Където Охрид среща Буров", в рамките на които съвместно със гражданите, живущи на трите улици - "Дръзки" (която е пешеходна), "Цариброд" и "Охрид", местни бизнеси и експерти изследват качествата им и събират и идеи за облагородяването на пространството.

Безспорно обаче най-мащабното им събитие идва на 22-ри септември - Европейският ден без автомобили, когато съвместно със сдружение "Таляна" затварят едновременно няколко улици, като по думите на Венцислава "фокусът на събитията не е върху липсата на коли, а върху потенциала на самите пространствата, когато тях ги няма". Някои от улиците препълват със съдържание - детски работилници, музика на живо, конкурс за зимнина, уроци за деца по скейтборд и пр., така че да достигнат до максимално много хора, а на други - просто дават свобода на пешеходното придвижване и наблюдават как това се отразява. Всичко се случва съвместно с бизнеса - заведенията на място, които вадят още маси и столове, както и такива, които си създават импровизирани барове на открито.

"Най-интересното за мен събитие се случи в католическата църква на ул. "Преслав". Нейният пастор - Яцек, който е поляк, в края на месеца трябваше да се връща обратно в Полша, след 20 години в България и си направи прощалното парти в двора на църквата", разказва Венцислава.

От Истанбул през Рим до Варна

Това, че Максим, Християн и Венцислава успешно си сътрудничат с общината, ги прави неин естествен партньор. Общината се оказва ключово звено и в проекта, който печели безвъзмездно финансиране от 25 хил. долара от AsphaltArt Initiative на Bloomberg Philanthropies - програма, която спонсорира творчески проекти за улично изкуство с цел подобряване на безопасността по улиците, съживяване на публични пространства и ангажиране на местните общности. Дотук програмата е подкрепила инициативи в 41 американски и 3 европейски града, а резултатите от тях показват, че този тип градски намеси работят.

По думите на Венцислава информацията за тази възможност идва от дирекция "Култура и духовно развитие", като кандидатурата е от името на община Варна, тъй като само те могат да са бенефициент, а сдружението е проектен координатор. Впоследствие са ангажирани и главният архитект, други общински дирекции, външни експерти и председателите на Съюз на архитектите и Камара на архитектите в града.

С това Варна се превръща в единственият български град, печелил такова финансиране и се нарежда до други 18 европейски града (сред които Брюксел, Рим, Истанбул, Хелзинки и пр) , в които в следващата година ще се реализират подобен тип инициативи.

"Проектът се казва "Reconnect the City и идеята е чрез повторното свързване на града да се свържат отново и хората", обяснява Венцислава, като акцентът пада върху приобщаването на хората към вземането на важни решения и изследване отношението им спрямо автомобилите. Мястото, на което ще се реализира, е площад Севастопол - "ултимативното място за срещи преди 15 години", спомня си Венцислава, изключително важно за града пространство, наситено със сгради с обществени функции, което обаче "не отговаря на нуждите на хората за сигурност или безопасност".

По думите на Венцислава сега предстои да се изберат точните локации за рисуване около Севастопол, да се набележат мерките, които ще се изследват преди и след поставяне на рисунките, да се проведе конкурс за артисти. Най-смелата им мечта е накрая рисунките да се направят от хората, вкл. и децата на Варна. "Нашите деца не знаят какъв е бил потенциалът на мястото. Сега имаме възможност да им го покажем и дори да го надградим. Опасяваме се, че когато са израснали в нетолкова качествена градска среда, те дори не знаят как тя би могла да изглежда по-добре. Това води до "свикване" с градоустройствените дефицити, липса на стимул и желание за положителна промяна", обяснява Венцислава.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eaf16443910661101426 avatar :-|
    Stefka Stoyanova

    Много интересно! Бих се радвала на повече материал за Варна. Там има много млади хора и доста иновации в последните години. Мисля, че малко пренебрегвате града.

    Нередност?
Нов коментар