🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ландшафтен архитект, техникум в Раковски и варненска група спечелиха наградите на "Градолюбители"

Журито на съвместния конкурс на "Капитал" и посолството на Великобритания избра и награди победителите в него

Конкурсът "Градолюбители" се провежда за втори път и е съвместна инициатива на "Капитал" и посолството на Великобритания в България
Конкурсът "Градолюбители" се провежда за втори път и е съвместна инициатива на "Капитал" и посолството на Великобритания в България
Конкурсът "Градолюбители" се провежда за втори път и е съвместна инициатива на "Капитал" и посолството на Великобритания в България    ©  Георги Георгиев
Конкурсът "Градолюбители" се провежда за втори път и е съвместна инициатива на "Капитал" и посолството на Великобритания в България    ©  Георги Георгиев
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Шест от 29. Толкова проекти от подадените в конкурса "Градолюбители" тази година успяха да получат признание, към което има и парична награда. Печелившите проекти бяха обявени по време на последното събитие за годината от поредицата "Капитал Градове". То се проведе на 24 ноември в хотел DoubleTree by Hilton в Пловдив.

Повече за "Среща на бизнеса в Пловдив и региона"

Панел 1: Посоките на Пловдив и региона

Панел 2: Индустрия и зелена енергия в област Пловдив

Панел 3: Инвестиции в строителство и имоти

На първо място беше класиран проект на ландшафтния архитект Невена Цветкова, която създава първия след 1989 г. наръчник за поддържане на растителност в градска среда. Второ място си поделиха два проекта - вятърен генератор, който ще бъде сглобен от ученици от техникум в Раковски, и градски мобилен модул за разнообразни кампании на групата Varna Spaces.

Поощрителни награди пък получиха три проекта, обединени от една тема - графити в градска среда.

"Градолюбители" е проект на "Капитал" и посолството на Великобритания в България, който се провежда вече втора година. Той дава възможност на граждани и неправителствени организации да представят пред обществото проектите си, целящи подобряване на средата в българските градове в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, градска среда и качество на живот, води. Екипите зад идеите трябва да докажат, че те са осъществими в рамките на финансирането, което ще получат от организаторите. Кандидатстването ще бъде отворено отново догодина.

При връчването на наградите Лин Чарлз, заместник-посланик на Великобритания, отбеляза: "Продължаваме да работим за едно по-зелено и чисто бъдеще." Конкурсът беше резултат от домакинството на кралството на конференцията на ООН по климатичните промени COP 26 миналата година, но той остана като проект и ще продължава. Според Чарлз добрите идеи трябва да получат шанс за реализация и това е причината да си партнират с "Капитал" вече за втора година.

Огнян Георгиев, редактор в "Капитал" и член на журито на "Градолюбители", пък разказа, че макар да няма ясен регламент колко победители може да има, първоначално идеята на конкурса е била за един победител и един подгласник. Подобно на миналата година обаче, и тази журито не е могло да се ограничи само в тази рамка.

Победителите

Проектът, отличен с първата награда, е "Наръчник за декоративни дървета в градска среда - засаждане, грижи и резитба" на екип с ръководител ландшафтен архитект Невена Цветкова (Пачеджиева) от Пловдив. Идеята е да се създаде съвременен учебник за парково строителство за това кога и как е необходимо да се подрязват растителните видове. Постепенно е била включена и идеята да се опише кой вид за какъв климат е подходящ. Според екипа в България такъв наръчник не е създаван от 1989 г.

Партньор за наградата на първенеца в класирането е издателство "Жанет 45" и неговият собственик Манол Пейков, които поеха ангажимента да отпечатат и публикуват наръчника. Част от идеята на арх. Цветкова е да изпрати по една бройка на всички 265 общини в страната, за да могат местните администрации да работят по напътствията в него.

Второто място си разделят проектите "Силата на вятъра в училище" и "Градски мобилен модул".

Първият от тях е на ученици от 8 до 12 клас на професионална гимназия "Петър Парчевич" от град Раковски, в близост до Пловдив. В рамките на проекта ще бъде създадена система за усвояване на енергията на вятъра. С нея ще се захранват електроуреди в гимназията, а работата по реализирането на проекта ще даде възможност на учениците да придобият практически опит в създаването на подобни системи и в екипната работа.

Проектът "Градски мобилен модул" е по идея на сдружение "Пространствата на Варна", което иска да създаде преместваем "градски модул", чрез който да привличат повече хора да вземат участие в анкети, градски изследвания, временни изложби, дискусии. Предвидено е да е готов до пролетта на 2023 г. и да бъде използван в бъдещите активности на сдружението от морския град.

И двата проекта ще получат еднакво финансиране - по 5000 лв. за изпълнението на замисъла си.

Специална тема: Графитите

Поощрителните награди бяха присъдени на три графити проекта от Смолян, Казанлък и Варна.

Сдружение "Българско графити училище" има идея да даде възможност за развитие на местни артисти, като изрисуват с графити трафопостове във Варна, чрез което да спомогнат за подобряване на градската среда. Фокусът на графитите ще са "защитени видове животни, които можем да загубим, ако не помислим за по-екологичен начин на живот", разказват от сдружението. Тук към наградата се включи компанията за бои "Оргахим", която предостави на спечелилите ваучер за използване на нейни продукти.

"Графити и стрийт арт изкуство като средство за социална интеграция" на четирима смолянски младежи има за цел "да насочи вниманието на гражданите към проблема с вандалските прояви и да покаже, че създаването и поддържането на градските пространства може да бъде осъществено по един по-креативен начин", казват във формата си за кандидатстване те. Сдружението работи в Смолян и региона и има за цел да задържа повече млади хора там чрез въвличането им в местни активности.

В Казанлък пък Ива и Даниел Димитрови желаят да преобразят калкана (страничната страна - бел. ред.) на жилищен блок в квартал "Васил Левски" чрез проекта си "Първият съвременен стенопис в гр. Казанлък". Целта е постигане на положителна промяна в градската среда чрез участието в проекта на млади местни артисти и пълното съдействие на живеещите в блока.

Все още няма коментари
Нов коментар