🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви са възможностите за еврофинансиране за местно развитие

Общият бюджет до 2027 г. е 378 млн. евро, като около 75% се осигуряват от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони

На практика, това е един от малкото инструменти за децентрализация на управлението на европейските средства, чиито ефект се оценява изключително позитивно от териториите, на които се прилага.
На практика, това е един от малкото инструменти за децентрализация на управлението на европейските средства, чиито ефект се оценява изключително позитивно от териториите, на които се прилага.
На практика, това е един от малкото инструменти за децентрализация на управлението на европейските средства, чиито ефект се оценява изключително позитивно от териториите, на които се прилага.    ©  Надежда Чипева
На практика, това е един от малкото инструменти за децентрализация на управлението на европейските средства, чиито ефект се оценява изключително позитивно от териториите, на които се прилага.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Обичайно с този инструмент се финансират проекти на стойност до 200 хил. евро, като се подпомагат редица дребномащабни дейности на малки предприятия и организации
  • Нов момент във финансирането ще бъде предоставянето на подкрепа чрез финансови инструменти под формата на гаранционна схема за кредити
  • Към момента се разработват 107 стратегии, а от юли тази година се очаква да започне и прием за одобрение на стратегиите за ВОМР

Теодора Павлова, управител на "Интеладвайзърс" ЕООД, член на БАКЕП

Водено от общностите местно развитие (ВОМР) се прилага в България чрез т.нар. Местни инициативни групи (МИГ) от влизането на страната в Европейския съюз (ЕС). В общността той води началото си от 1991 г. под наименованието ЛИДЕР - иновативен метод за местно развитие, който ангажира местните участници в разработването и изпълнението на стратегии, вземането на решения и разпределението на ресурсите за развитието на техните селски райони. В България той постепенно разширява териториалния си обхват, като броят на финансираните местни инициативни групи нараства почти двойно от 35 на 64 МИГ през програмен период 2014-2020 г., като очакването е този брой да продължи да се увеличава. Финансирането обхваща все повече общини и население (117 общини с население близо 1.7 млн. души за периода 2014-2020 г.) и се разширява.

В началото този инструмент използваше финансиране от еднофондове само от Програмата за развитие на селските райони, а впоследствие се приложи многофондово финансиране чрез програмите за опазване на околната среда, за развитие на човешките ресурси, образование, иновации и конкурентоспособност и морско дело и рибарство. Тази тенденция позволява през инструмента ВОМР да се финансират все повече и по-разнообразни проекти на местните общности, които допринасят за съживяването и стимулирането на икономическата активност в селските райони. На практика, това е един от малкото инструменти за децентрализация на управлението на европейските средства, чиито ефект се оценява изключително позитивно от териториите, на които се прилага.

Традиционно се финансират проекти до 200 хил. евро

Обичайно с този инструмент се финансират проекти на стойност до 200 хил. евро, като се подпомагат редица дребномащабни дейности на малки предприятия и организации, които трудно биха намерили друг източник на финансиране. Получатели на средства по отделните мерки на стратегиите са публични органи, представители на неправителствения и стопанския сектор. Подходът ВОМР се прилага и за Местни инициативни рибарски групи, само със средства от Програмата за морско дело и рибарство.

Започна разработването на стратегии за водено от общностите местно развитие за новия програмен период

В началото на 2023 г. започна разработването на новите стратегии за Водено от общностите местно развитие (ВОМР), които ще бъдат финансирани през новия програмен период 2021-2027 г. Поради позитивните ефекти от предходните два програмни периода, през новия подходът увеличава териториалното си покритие, запазва многофондовото финансиране и се увеличава общият му бюджет на 378 млн. евро, от които около 75% се осигуряват от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР). Предвижда се увеличение на максималния бюджет от СПРЗСР за всяка стратегия, като за МИГ с население до 15 хил. жители той е 2.3 млн. евро, а за МИГ с над 15 хил. - е 3 млн. евро. Бюджетът на останалите програми е извън този лимит и ще бъде предоставян в съответствие с указанията за финансиране на всяка програма. Към момента се разработват 107 стратегии, а от юли тази година се очаква да започне и прием за одобрение на стратегиите за ВОМР.

Изисквания към МИГ

Местните инициативни групи са публично-частни партньорства, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел и включващи в състава си представители на публичния, стопанския и нестопанския сектор. През 2021-2027 г. подходът ВОМР ще се прилага на ниво община, част от община или група съседни общини с население между 10 хил. и 150 хил. жители. Подходът обхваща територията на цялата страна, с изключение на градовете с население над 30 хил. жители.

Какви мерки и проекти могат да се финансират чрез ВОМР?

В зависимост от спецификите и нуждите на съответните територии, Местните инициативни групи могат да залагат в стратегиите си мерки от няколко фонда и програми. Най-голям дял във финансирането има Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, по който могат да се залагат мерки за подобряване на публичната инфраструктура и услуги, инвестиции в земеделски и неземеделски дейности, горския сектор, туристическа инфраструктура и дейности и др.

Програмата за развитие на човешките ресурси ще финансира дейности, свързани с насърчаване на заетостта на младежи и хора в неравностойно положение, социално включване, интеграция на маргинализирани общности и др. Мерките за образование могат да включват обучения, квалификация на педагогически персонал, развиване на умения, обмен на образователни ресурси, приобщаващо образование и ангажиране на местните общности с образователните институции. Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията ще финансира въвеждане на иновации от малки и средни предприятия във високотехнологични сектори като информатика, информационни и комуникационни технологии, креативни и рекреативни индустрии, чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика и др. Програма "Околна среда" ще подкрепя дейности, свързани с популяризиране на устойчивото потребление, кръгова икономика, мониторинг на отпадъците и опазване на биологичното разнообрази.

Нов момент във финансирането по ВОМР ще бъде предоставянето на подкрепа чрез финансови инструменти под формата на гаранционна схема за кредити.

В процеса на разработването на стратегиите е важно екипите на МИГ да включат мерки и дейности, основани на реалните нужди и потенциала на съответните територии. Предстои да се публикуват подробни насоки по всички финансиращи програми, както и критерии за избор на стратегии, които могат да включват брой обхванати общини, население, административен капацитет и др. Те също трябва да бъдат съобразени в процеса на разработване на стратегиите, за да увеличат шанса им за финансиране.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)

Все още няма коментари
Нов коментар