🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как компаниите може да получат финансиране за иновации от EIC Accelerator

Безвъзмездната подкрепа може да е до 2.5 млн. евро на проект

Кандидатът сам избира дали да кандидатства само за грант, смесено финансиране (грант и капитал) или само за капитал в зависимост от специфичната идея, ниво на готовност и т.н.
Кандидатът сам избира дали да кандидатства само за грант, смесено финансиране (грант и капитал) или само за капитал в зависимост от специфичната идея, ниво на готовност и т.н.
Кандидатът сам избира дали да кандидатства само за грант, смесено финансиране (грант и капитал) или само за капитал в зависимост от специфичната идея, ниво на готовност и т.н.    ©  Цветелина Белутова
Кандидатът сам избира дали да кандидатства само за грант, смесено финансиране (грант и капитал) или само за капитал в зависимост от специфичната идея, ниво на готовност и т.н.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Програмата подкрепя компании с идеи, които изпитват недостиг на финансиране между късните етапи на научноизследователските дейности и навлизането на пазара.
  • Инвестициите, осигурени чрез частен капитал, може да варират между 0.5 и 15 млн. евро.
  • Кандидатите може да подават проекти до 7 юни и 4 октомври 2023 г.

Ралица Иванова, управител на "Адвант консултинг" ЕООД, член на БАКЕП

Европейският съвет по иновации (ЕСИ) насърчава революционни иновационни идеи с потенциал за развитие на световно ниво. Фокусира се главно върху пробива, дълбоките технологии и революционните иновации, насочени по-специално към онези, които имат възможност да получат добра пазарна реализация, като се осигурява финансиране за иновации в различен етап от жизнения им цикъл.

Една от интересните възможности е Програма Accelerator, която има за цел да подкрепи компании с идеи, които изпитват недостиг на финансиране между късните етапи на научноизследователските дейности и навлизането на пазара, за ефективно внедряване на пробивни иновации, създаващи пазари, както и за разрастващи се дружества, за които пазарът не осигурява жизнеспособно финансиране на съответния етап от развитието им.

Кой може да кандидатства?

Самостоятелни компании, класифицирани като микро-, малки или средни или малки компании със средна пазарна капитализация - до 500 заети, с централа в някоя от страните от Европейския съюз или асоциираните страни. Също така едно или повече физически или юридически лица, които имат намерение да създадат микро-, малко или средно предприятие или малко такова със средна пазарна капитализация в някоя от страните членки или асоциираните държави преди подписване на договор за изпълнение на проектно предложение, което може да бъде подадено от името на бъдещата компания.

Предвидено е предимство за компании, управлявани от жени.

Видове подкрепа:

Безвъзмездни средства (грант) - до 2.5 млн. евро на проект, който може да достигне до 70% от общите проектни разходи, за технологично развитие (TRL 5/6 до 8). Инвестиционен компонент (осигурен чрез частен капитал) - между 0.5 и 15 млн. евро, като компаниите следва да използват този тип подкрепа за финансиране на процеса по навлизане на продукта/услугата/технологията на пазара (дейности по комерсиализация, увеличаване на мащаба на производството и др.). Компонентът е надграждащ и с него се цели преодоляването на традиционната бариера между разработен продукт, услуга или технология и пазарната им реализация.

Кандидатът сам избира дали да кандидатства само за грант, смесено финансиране (грант и капитал) или само за капитал в зависимост от специфичната идея, ниво на готовност и т.н.

По отношение на предприятията, които не попадат в дефиницията на малки и средни предприятия (МСП), но персоналът им не надвишава 500 души (mid-caps), те може да се възползват единствено от инвестиционния компонент. На всички останали кандидати е предоставена възможност за избор.

EIC Accelerator 2023 финансира компании в два режима:

  • Отворен - без предварително дефинирани тематични приоритети, където могат да кандидатстват предложения от всички области на техниката или приложните науки.

  • Предизвикателства

- Дефинирани предизвикателства с предварително определени очаквани резултати

- Новаторски методи за анализ, базирани на биомаркери, за разработка на персонализирано лечение при онкологични заболявания - Технологични решения за обеззаразяване на въздуха и повърхности за управление на пандемични ситуации
- Иновации във всички области на техниката, които осигуряват съхранение на електрическа и термална енергия на ниска цена - Дигитализация на строителството, архитектурата, конструкциите и инженеринга с цел декарбонизация - Иновации в квантови технологии и разработка на полупроводникови чипове - Нови технологии за устойчиво земеделие

- Иновативни космически продукти и услуги.

Процесът на кандидатстване се състои от 3 етапа:

Първи: Разработка и подаване на кратко проектно предложение, обобщаващо проектната идея, начинът й на изпълнение и очакваните резултати, 3-минутно видео, представящо идеята и кратка презентация (на слайдове). Компаниите може да подадат проектно предложение по всяко време чрез онлайн платформата на EIC (https://accelerator.eismea.eu/)

До 4 седмици след подаване на проектното предложение ще бъде получена обратна връзка. В случай че идеята е разписана добре и отговаря на критериите, компанията ще бъде поканена да подготви и представи пълно проектно предложение.

Втори: Разработка на пълно проектно предложение - онлайн формуляр, описващ техническото изпълнение на проекта, включително бизнес план с детайлна информация за структурата и финансите на компанията, пазарната стратегия, такава за управление на риска и за интелектуалната собственост и др.

Всяка година се определят 4 дати за подаване на такива предложения. Първата дата през 2023 г. беше през януари, втората - през март. Предстоящите дати за разглеждане на пълни проектни предложения са 7 юни 2023 г. и 4 октомври 2023 г.

Трети: Интервю с експертно жури

В случай че проектът е преминало успешно втория етап, кандидатът ще бъде поканен на интервю с експерти на Европейския съвет за иновации.

В зависимост от датата, на която компанията е представила пълния си проект, може да бъде поканена за интервю в периодите 11-22 септември 2023г.и 27 ноември - 8 декември 2023 г.

Най-общо, допустимите за финансиране дейности могат да бъдат определени като: разработване на проект/услуга/технология, тестове, валидации, демонстрации в реална среда, пазарна реализация и др. в зависимост от конкретната иновативна идея и степента й на готовност за реализация. Необходимостта от всяка дейност трябва да бъде обоснована детайлно и обвързана с разходите, формиращи бюджета, както и с постигането на дефинираната главна цел на проектното предложение.

Допустими разходи - задължително обвързани и необходими за изпълнение на посочените дейности: персонал, пътуване, оборудване, материали и консумативи, защита на интелектуалната собственост, външни услуги, непреки разходи и др.

Продължителност на проекта: между 12 и 24 месеца

На проекти, които отговарят на критериите за оценка и са оценени положително, но не са предложени за финансиране, се присъжда Печат за високи постижения (Seal of Excellence), за да помогне на компаниите да си осигурят финансиране от други източници, като програмата на Министерството на иновациите и растежа "Подкрепа за иновативни МСП, отличени с Печат за високи постижения".

Любопитно:

На базата на данни от предишните две години на действие на програмата (2021 и 2022 г.) статистиката за успеваемостта показва:

  • На Етап 1: ~67% одобрение
  • На Етап 2: ~22% одобрение
  • На Етап: ~32.5% одобрение
  • Средна успеваемост на проектите, подадени по процедурите: 4.8%.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)

Все още няма коментари
Нов коментар