🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как български компании могат да кандидатстват за финансиране от НАТО

Осигуряването на средства за бизнеса с иновации в цифровата инфраструктура и киберсигурността е приоритет за алианса и ЕС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Приемането на проекти по програмата на НАТО за иновации DIANA започна в края на юни, като срокът за кандидатстване е до 25 август.
  • За да имат шанс за успех, проектите трябва да бъдат технологично авангардни с висока степен на новост, приложими в областта на отбраната и със значим търговски потенциал.
  • Първоначално всеки от одобрените кандидати ще получи 100 хил. евро - изцяло осигурена от НАТО безвъзмездна финансова помощ, за доразработка на технологичното решение на кандидатите и за участие в шестмесечна акселераторска програма.

Анита Ангелова, експерт "Европейски програми и проекти". Специализира в оценката, анализа и изготвянето на проектни предложения за финансиране на иновации чрез централизираните европейски фондове и програми в "Ню Ай" АД

Във време, когато правителствата, организациите и компаниите са изправени пред множество предизвикателства, свързани с поддържането сигурността и защитата на критичната инфраструктура и информация, НАТО започна своята програма за иновации DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North).

Инициативата за създаването на програмата DIANA за пръв път е дискутирана на срещата на НАТО в Брюксел през 2021 г. като форма за насърчаване на сътрудничеството между страните - членки на алианса, в областта на критичните технологии. Година по-късно в Мадрид DIANA вече свързва 9 акселератора и 63 центъра за провеждане на тестове (3 от които са в България), а през юни тази година беше обявена и първата покана за набиране на проекти. Механизмът на DIANA включва обявяването на тематични предизвикателства, по които НАТО търси иновативни решения с критично значение за сигурността и отбраната. Това предполага финансирането на разработката на технологии с двойна употреба*1, като избраните иновативни предприятия ще получат както капитал за инвестиции, така и достъп до лабораториите и центровете за тестване и изпитване и акселераторите в цяла Европа.

Какво предоставяDIANA

Първоначално всеки от одобрените кандидати ще получат 100 хил. евро под формата на изцяло осигурена от НАТО безвъзмездна финансова помощ (без кофинансиране) за доразработка на технологичното решение на кандидатите и за участие в шестмесечна акселераторска програма (Boot-camp Accelerator). Очаква се на първия етап да бъдат финансирани 30 компании. От тях за втори етап ще бъдат селектирани около 20%, които ще получат по още 300 хил. евро грантови средства, за да ускорят развитието си в пряк досег с крайни потребители и инвеститори (Scale Accelerator).

С това финансирането далеч не приключва. В Мадрид миналата година беше създаден и Иновационен фонд към НАТО с бюджет 1 млрд. евро. Той има 15-годишен хоризонт да инвестира пряко и чрез други фондове за рисков капитал в компании в ранен етап на развитие, чийто фокус са технологиите в областта на сигурността и отбраната, като приоритетно ще финансира и ускорените чрез програмата DIANA иновации. Така DIANA ще осигури директен капитал за начални разработки (съответно 100 хил. и 300 хил. евро), възможност за тестове, достъп до ментори и експерти в НАТО, достъп до крайни потребители на такива технологии в страните от алианса, достъп до пазари - както до НАТО като организация, така и до страните членки като потенциални купувачи; и всичко това гарнирано с опцията за допълнително грантово и дялово финансиране през Иновационния фонд на НАТО.

Как може да се участва

През 2023 г., DIANA ще обяви три тематични предизвикателства, като по текущата покана ще бъдат подкрепени разработки в три основни направления:

  • Енергийна устойчивост с фокус върху устойчиви енергийни решения, приложими след природни бедствия или в конфликтни зони - за генериране и съхранение на енергия, адаптивно и интелигентно управление;
  • Сигурен обмен на информация - устройства и софтуерни решения, гарантиращи надеждност на документите, ефективен и защитен пренос на данни, с фокус предимно върху излъчването на видео, изпращането и получаването на сигнали и документи в полеви условия;
  • Сензори и наблюдение - търсят се иновативни системи и компоненти за мониторинг на подводните зони в крайбрежните ивици, вкл. за идентифициране и визуализация на подводни обекти, за картографиране на морското дъно, за наблюдение на подводната инфраструктура и др.

До 2025 г. всяка година ще се увеличават броят и видът на предизвикателствата, така че да бъдат покрити всички технологии и аспекти от критично значение за опазването на мира и сигурността.

DIANA ще приема проекти от всички компании, които отговарят на едно основно изискване за допустимост - да бъдат регистрирани в държава - членка на НАТО. Все пак програмата изглежда най-подходяща за стартиращи предприятия в ранен етап на развитие или такива с ограничен опит в областта на отбраната и сигурността, при които ефектът от участието в акселератора ще е най-видим.

За да имат шанс за успех, проектите трябва да бъдат технологично авангардни с висока степен на новост, приложими в областта на отбраната, със значим търговски потенциал, с радикален (подривен) ефект и добре защитен бюджет.

Какви са сроковете

Приемането на проекти започна в края на юни, като срокът за кандидатстване е два месеца - до 25 август 2023 г., а селектираните кандидати ще бъдат поканени на 30-минутно интервю. Около края на септември т.г. би трябвало да станат ясни и бенефициентите на DIANA - изключително бързо спрямо стандартите на повечето сходни програми за безвъзмездна финансова помощ.

Пари за отбрана и от ЕК

Ако разработките на компанията не попадат в обхвата на предизвикателствата на DIANA, компанията може да се насочи и към Европейската комисия (ЕК). В края на юни ЕК обяви 32 нови покани по Европейския фонд за отбрана на стойност 1.2 млрд. евро. Прави впечатление, че поканите в рамките на тазгодишната работна програма включват 50% увеличение на финансирането на научноизследователска дейност на организации и предприятия. По последните резултати, които ЕК публикува миналата седмица, са одобрени 41 проекта на обща стойност 832 млн. евро при общо подадени 134 предложения с над 550 участващи партньори (30% успеваемост).

Паралелно ЕК предложи и новата платформа "Стратегически технологии за Европа" (STEP), през която предвижда увеличение на бюджета на Европейския фонд за отбрана с 1.5 млрд. евро. Тези средства ще бъдат насочени към дълбоките и цифровите технологии в отбраната, но предложението предстои да обсъдено в Европейския парламент и в Съвета на ЕС.

Имате иновация, но не искате да я използвате за военни цели

Ако бизнесът на една компания развива иновации в други сфери - има и алтернативи, особено тази година. Потенциален вариант е EIC Accelerator, където фирмата може да получи до 2.5 млн. евро грант или до 15 млн. евро в комбинация с дялово участие. Евентуално добро представяне (получаване на Seal of Excellence) позволява на компанията да търси финансиране през програмите към Министерството на иновациите и растежа. Очаква се и новата сесия на Националния иновационен фонд към ИАНМСП, където също могат да кандидатстват стартиращи иновативни предприятия, а по новата програма "Конкурентоспособност" (ПКИП) всеки момент ще се отвори финансирането и на схемата за разработване на иновации в предприятията с до 500 хил. лв. безвъзмездна помощ според категорията.

1 двойна употреба - технология, която обикновено се използва за граждански цели и не е предназначена за военна употреба, но потенциално би могла да има военно приложение

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)

Все още няма коментари
Нов коментар