"Топлофикация София" отново иска инсинератора за горене на боклук за 300 млн. лв.

Общинското дружество се бори за връщането на спорния проект, като обжалва решението на Административен съд - София-град. Кандидатите за кметове са на различни позиции

Засега Столичната община плаща за изгарянето на RDF отпадъка, който генерира в завода си за боклук край село Яна. Той е под планираното количество и качество
Засега Столичната община плаща за изгарянето на RDF отпадъка, който генерира в завода си за боклук край село Яна. Той е под планираното количество и качество
Засега Столичната община плаща за изгарянето на RDF отпадъка, който генерира в завода си за боклук край село Яна. Той е под планираното количество и качество    ©  Надежда Чипева
Засега Столичната община плаща за изгарянето на RDF отпадъка, който генерира в завода си за боклук край село Яна. Той е под планираното количество и качество    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общинската "Топлофикация София" иска връщане на проекта, който предвиждаше близо до Централна гара да се изгради инсталация за горене на RDF отпадъците от завода за боклук. Той беше спорен както от екологична гледна точка, така и заради начина, по който беше проведена обществената поръчка. Стигна се до съдебна сага и през септември 2023 г. Административен съд - София-град, отмени екооценката на инсинератора и постанови, че проектът носи сериозни рискове за здравето на софиянци.

Общинското дружество обаче е решило да не се отказва от проекта и сега обжалва съдебното решение, съобщиха от екологично сдружение "За Земята".

Така кризата с боклука в столицата, изглежда, ще се задълбочи и следващият кмет ще има тежката задача да измисли как да се справи с нея. Затова е важно какво мислят основните претенденти за кметския стол по този въпрос (виж карето долу).

"Изключително важно е гражданите на София да разберат каква е позицията на техните избраници по отношение на строежа на завода за изгаряне на отпадъци и политиката за управление на отпадъци като цяло. Годините неглижиране на проблема създават реална възможност за корупционни практики и решения набързо, притиснати от моментна криза", казва Данита Заричинова от екип "Нулеви отпадъци" на "За Земята".

Със спорен ефект и загубено финансиране

Борбата за "завръщането" на проекта от страна на "Топлофикация" изглежда странна, тъй като този февруари общината спря поръчката за изграждането на инсталацията след решението на ВАС и след дълго забавяне по процедурата, обявена още през януари 2021 г. Именно това забавяне доведе до риска да бъде изгубено еврофинансирането, защото то трябваше да бъде усвоено до края на 2023 г. - 94 млн. евро или 183 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда" и 131 млн. лв. под формата на заем от Европейската инвестиционна банка.

Впоследствие стана ясно, че парите от проваления европроект за изграждане на инсталация за парно и ток от боклук в София ще отидат за ВиК инфраструктура, както и за рекултивация на затворени сметища. Това решение беше взето от Министерския съвет този юни.

"Настоящото ръководство на "Топлофикация София" се опитва отново да съживи един мъртъв проект, който е вреден за здравето на хората и околната среда. Решението по ОВОС е от далечната 2015 г. и отдавна е загубило правно действие, тъй като давността му е пет години от датата на издаване, а в този период не в започнало осъществяване на инвестиционното предложение. Посочените основания на "Топлофикация София" са общи, като не оборват подробните мотиви на съдебното решение. Въпреки изричната констатация на съда за съществени пропуски в Доклада по ОВОС, а именно, че липсва анализ на количествата отделяни диоксини и фурани, тяхното натрупване и рисковете от това за здравето на хората, "Топлофикация София", с огромна наглост, продължава да твърди, че въпросите относно здравния риск били предмет на Доклада по ОВОС", коментира Иван Велов, адвокат по делото от страна на "За Земята" за "Капитал".

Реалната причина за спирането на поръчката за строителство на инсинератора за 292 млн. лв. без ДДС бяха редицата производства в Комисията за защита на конкуренцията и открити след това от съда нарушения.

Кандидатите: свити от петима до един

В началото (през 2021 г.) се явиха общо пет фирми, които бяха свързани с бизнесмените Христо Ковачки, Цоло Вутов и строителите на "Турски поток". После останаха консорциумът между строителната фирма "Микс-констръкшън" с три китайски и една турска фирма, както и компанията на енергийния бизнесмен Богомил Манчев - "Джи Ар Си", заедно с една китайска, една белгийска фирма и българската КМС в консорциум със "София РДФ 2021". След редица жалби в КЗК в началото на тази година излезе и решението на Върховния административен съд. Според него избраният изпълнител (консорциумът около "Микс-констръкшън") въобще не е трябвало да бъде допускан до финал, защото не отговаря на изискванията.

Така се наложи общинската "Топлофикация София", която реално е възложител на поръчката, да отстрани избрания изпълнител и да избере друг. Изборът обаче не беше особено голям - единствено консорциумът с фирмата на Богомил Манчев остана като опция Така, решението да се прекрати търгът формално беше заради липсата на конкуренция.

София в боклук и прах

Освен прозрачността на процедурата друго голямо притеснение беше как ще се отрази върху здравето на хората, с така предвидените показатели и локация, близка до центъра на столицата. "Основните доводи в съдебното решение са, че при оценката за въздействие не е взето предвид съществуващото замърсяване на въздуха на територията на София с фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид от източници, различни от инсталациите на "Топлофикация София" ЕАД. Използването на данни от горещ летен ден, а не от зимния период допълнително изкривява резултатите и ги прави ненадеждни", казват в свое съобщение от "За Земята".

Друг проблем е, че в документацията на проекта беше заложено изгарянето на тройно повече отпадъци от произвежданите в момента в завода за боклук в с. Яна - или 180 хил. тона вместо сегашните 60-70 хил. тона. Тъй като заводът за боклук не успява да ги генерира, сметките много се объркват. Така в крайна сметка над 100 хил. тона от отпадъка, който не е станал на RDF, остава "обикновен" отпадък и общината се чуди какво да го прави, като буквално го "замита под килима". През последните години тези количества се караха на депо "Долни Богров".

Но без инсталация за горене на боклук и без алтернатива след 18-годишното управление на ГЕРБ проблемът изглежда все по-голям. Възможни са и бъдещи санкции за неизпълнение на изискванията за управление на отпадъците.

"Досегашното управление на София пропусна десетилетия за реформи, като вместо това бяха безсмислено разходвани 300 млн. лева за завод за RDF отпадък в с. Яна и още стотици милиони годишно, които софиянци плащат за минимално разделяне на отпадъка и никакво компостиране. Тези хвърлени на вятъра средства трябваше да се използват за промяна на целия процес по сметосъбирането и отдавна да сме започнали да разделяме, преработваме и оползотворяваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите заводи или да ги зариваме в сметищата във Враждебна и Челопечене", коментира адвокат Иван Велов.

Действия трябва да се предприемат възможно най-бързо и затова е важна позицията на кандидатите за кметове на столицата:

Антон Хекимян, ГЕРБ: по-скоро "за" инсинератора

Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян обяви при представянето на програмата си, че е важно да се завърши целия цикъл за преработка на отпадъци, който започна със строителството на завода за боклук в началото на управлението на ГЕРБ. Това значи да се изпълни последния компонент от системата, който е именно инсинераторът за производство на RDF гориво. По време на събитието Прошко Прошков, който е в листата за общински съветници на ГЕРБ-СДС заяви, че "строежът на инсинератор за изгаряне на RDF отпадък не е отпаднал като задача". "Ще успеем да се преборим и за третата фаза за преработка на битовите отпадъци. Съоръжение, което поради съдебни процедури не можахме да реализираме в този мандат", отбеляза той, без да влиза в детайли как ще стане, след като общината не успя да усвои финансирането. Той не посочи и къде би могло да се построи, след като Върховният административен съд отмени екооценката, която позволяваше това да стане в двора на ТЕЦ "София".
Васил Терзиев, ПП-ДБ: против проекта в този му вид и "за" рециклирането

Кандидатът за кмет от ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София" Васил Терзиев заяви, че не подкрепя идеята се прави инсинератор по сегашния проект. "ВАС каза, че няма как да се реализира, защото не отговаря на изискванията. С което пропадна и безвъзмездното финансиране за него. Аз съм доволен, че не се реализира, защото с тези параметри,с китайско и турско оборудване, нямаше да покрие стандартите. И щяхме да имаме още една точка, която генерира мръсен въздух - на 2 км от центъра на София", обясни той. Според него решенията за кризата са "оправяне на завода, за да се генерира качествен RDF", както и рециклиране.
Ваня Григорова, БСП: Ключово е разделното събиране

Според кандидата на БСП - Ваня Григорова, RDF инсталацията е един от най-големите и тежки провали на Столичната община. Според нея трябва да бъде сменена и предвидената локация на тази инсталация.

Григорова смята за ключово прилагането на истинско разделно сметосъбиране, което ще намали тежестта върху домакинствата след неизбежната промяна при преизчислението на такса смет, произтичаща от законовите промени през 2018 г., заявява тя пред медии.

"Решението е да се даде възможност за разделно събиране на отпадъците, защото голяма част от тях са ресурс, а да се плаща само за онази част, която не може да се рециклира", обяснява Григорова.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар