🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВАС върна търга за инсинератора, проектът се отдалечава от реализация

Вече над година КЗК и съдът спират процедурата по избор на строител на спорната инсталация за горене на отпадъци

Част от аргументите срещу инсинератора бяха свързани с влиянието върху околната среда и здравето на хората при наличието на такава инсталация.
Част от аргументите срещу инсинератора бяха свързани с влиянието върху околната среда и здравето на хората при наличието на такава инсталация.
Част от аргументите срещу инсинератора бяха свързани с влиянието върху околната среда и здравето на хората при наличието на такава инсталация.    ©  Надежда Чипева
Част от аргументите срещу инсинератора бяха свързани с влиянието върху околната среда и здравето на хората при наличието на такава инсталация.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборът на фирмите, които ще изградят инсинератора на столицата, се отменя. С окончателно си решение от 12 януари Върховният административен съд (ВАС) връща процедурата по обществена поръчка на "Топлофикация - София" на етап "преценка на съответствието на победителя с изискванията на възложителя".

Търгът бе от българската компания "Микс констръкшън" в обединение с три китайски фирми срещу цена 291.4 млн. лв. без ДДС - само 8 хил. лв. под прогнозната. "Микс констръкшън" е една от големите строителни компании в страната и специализира основно в строителството на индустриални, търговски и административни сгради, логистични центрове и инфраструктура.

Проектът за горене на отпадъци е противоречив и срещу него има сериозен отпор. Критиците му твърдят, че това е вредна и неекологична инвестиция. Част от финансирането за инсинератора е от Европейската комисия. В края на 2022 г. сайтът Mediapool обяви обаче, че Столичната община ще загуби поне 100 млн. лева от евросредствата, с които трябваше да се финансира изграждането на инсталацията. Причината е огромното забавяне на проекта, в голяма степен именно заради обжалванията и съдебните дела. Така няма как да се усвоят предвидените над 177 млн. лева от еврофондовете и сумата от ЕС ще бъде намалена, а общината ще трябва да осигури пари от други източници, ако иска да реализира проекта.

Съдебната сага

През лятото на 2021 г. "Топлофикация - София" избра победител в търга. Няколко месеца по-късно обаче, през есента на 2021 г., Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че дружеството е допуснало редица грешки при оценката на офертите в поръчката, затова и изборът на изпълнител е незаконен. Процедурата беше върната на "Топлофикация - София" за ново разглеждане на техническите предложения, сред които бе и това на отстранения кандидат "Термо атом 2021", свързан с Христо Ковачки. Любопитна подробност е, че наблюдаващият проучването комисар е бил Красимир Зафиров - избран за член на КЗК през 2016 г. от квотата на партия на Ковачки (оттогава не е имало нов избор на членове на КЗК).

След това обаче Върховният административен съд отмени решението на КЗК и окончателно извади обединението, свързано с Ковачки, от състезанието.

Съдебната сага по избора на изпълнител обаче продължи. През април 2022 г. КЗК пак е върнала избора на изпълнител, а през юли съдът отново е отменил нейното решение.

Настоящото решение за пореден път връща процедурата крачка назад. Сега магистратите взимат предвид аргументите на обединението "София РДФ 2021", в което участва свързаната с Богомил Манчев компания Джи Си Ар. Манчев е ядрен експерт, председател на Българския атомен форум. Според съда победителят не отговаря на изискванията на документацията и е трябвало да бъде отстранен на по-ранен етап.

"Топлофикация - София" е осъдена да плати общо 26 хил. лв. на "София РДФ 2021" за разноски по делото.

Възраженията срещу проекта

Срещу проекта за инсинератора има сериозен отпор, като част от аргументите са свързани с влиянието върху околната среда и здравето на хората на такава инсталация.

Данита Заричинова, която е член на основния противник на проекта, организацията "За Земята", коментира преди време пред "Капитал", че при горенето отпадъците не "изчезват", а 20-25% от общото количество се превръща в пепел, като част от нея е летяща и токсична. В сряда от "За Земята" обявиха, че пускат петиция за стопиране на строежа на инсталацията и въвеждане на ефективна и удобна система за управление на отпадъците.

Другите притеснения са свързани с капацитета на инсинератора. Според "Топлофикация - София" чрез изграждането на инсталацията ще се постигне частична диверсификация на горивната база за производство на енергия - замяна на около 11% природен газ с RDF, както и повишаване на енергийната ефективност в производството чрез заместване на стари амортизирани мощности с нови.

Разследване на "Капитал" от 2020 г. показа, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци "произвежда" тройно по-малко от планираното RDF - вместо 180 хил. тона RDF годишно отчетените количества през последните години не надвишават 61 хил. тона. A това драстично ще се отрази на сметките на общината за производство на комбинирана енергия.

Пт "Демократична България" дори бяха внесли в Столичния общински съвет предложение за местен референдум с въпрос "Да се строи ли инсинератор за изгаряне на боклук в София", но ГЕРБ и "Обединени патриоти" не го подкрепиха, припомня общинският съветник Симеон Ставрев.