🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София няма да гори боклук, но ще продължи да се "зарива" с него

"Топлофикация София" прекрати спорната поръчка след двегодишен спор в съда. Проблемът с боклука обаче остава

Поръчката за изграждането на инсталацията на площадката на ТЕЦ-а беше отменена след решение на Върховния административен съд
Поръчката за изграждането на инсталацията на площадката на ТЕЦ-а беше отменена след решение на Върховния административен съд
Поръчката за изграждането на инсталацията на площадката на ТЕЦ-а беше отменена след решение на Върховния административен съд    ©  Надежда Чипева
Поръчката за изграждането на инсталацията на площадката на ТЕЦ-а беше отменена след решение на Върховния административен съд    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • София искаше да даде 300 млн. лв. за спорна инсталация за горене на отпадъци, но след решение на съда прекрати процедурата.
  • Общината така или иначе вероятно щеше да изгуби над половината от европейското финансиране, защото се забави с години.
  • Проблемът с боклука обаче остава нерешен след 17 години управление на ГЕРБ и общината ще продължи да пълни депата, които вече приличат на планини от боклук.

От повече от десет години София се кани да строи почти в центъра инсталация, която да гори RDF отпадъци, които излизат от завода за боклук, и да произвежда енергия от тях за столичното парно. През цялото това време обществото така и не получи много информация за проекта, а екологични организации предупреждаваха за вредите от изпълнението. На 15 февруари общината обаче натисна рязко бутона "стоп" на дългогодишните си планове и се върна в изходна позиция. Поръчката за изграждането на инсталацията срещу 300 млн. лв. беше отменена след решение на Върховния административен съд.

Дълго време управляващите сочеха иначе спорния от екологична гледна точка инсинератор като последната стъпка на една добре работеща система за управление на отпадъците. Уви, тази система и сега не работи добре, а отмяната на процедурата значи, че градът ще продължи да трупа боклук на депата - нещо, което също отдавна трябваше да спре. Така след 17 години управление на ГЕРБ и много гръмки заявки кризата с боклука ще се задълбочи и следващият кмет ще има тежката задача да измисли как да се справи с нея.

Отмяната на процедурата дойде на фона на публични заявки, че средствата, предвидени за инсталацията в София, трябва да бъдат пренасочени, защото иначе ще се загубят заради забавянето на общината. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов, а същото потвърдиха и източници на "Капитал" от Брюксел. Днес Столична община пък обяви, че ще представи проекти за разширяване на капацитета за разделно събиране в София и за изграждане на жп връзка за транспортиране на RDF-горивото от завода за преработка на отпадъци до циментовите заводи. "Това са два от разработените проекти, които Столична община ще представи за финансиране с оставащи средства от оперативна програма "Околна среда" след прекратяване на процедурата за изграждане на РДФ-инсталация за производство на енергия в "Топлофикация София", казва се в прессъобщението на общината. От него става ясно още и че общината все пак не се е отказала от проекта за инсинератора и ще търси други източници на финансиране. (допълнено, 16 февруари, 17:40 ч.)

Край след двегодишни спорове

Причината за спирането на поръчката за 292 млн. лв. без ДДС обаче не е заради риска от загуба на европейските средства, а е в това, че след редица производства в Комисията за защита на конкуренцията и открити след това от съда нарушения на финал можеше да се класира само един кандидат. Очевидно не желаният от местната власт.

В началото (през 2021 г.) се явиха общо пет фирми, които бяха свързани с бизнесмените Христо Ковачки, Цоло Вутов и строителите на "Турски поток". После на финал останаха консорциумът между строителната фирма "Микс-констръкшън" с три китайски и една турска фирма, както и компанията на енергийния бизнесмен Богомил Манчев - "Джи Ар Си", заедно с една китайска, една белгийска фирма и българската КМС в консорциум със "София РДФ 2021". След редица жалби в КЗК в началото на тази година излезе и решението на Върховния административен съд. В него се казва, че избраният изпълнител (консорциумът около "Микс-констръкшън") въобще не е трябвало да бъде допускан до финал, защото не отговаря на изискванията.

Така се наложи общинската "Топлофикация София", която реално е възложител на поръчката, да отстрани избрания изпълнител и да избере друг. Изборът обаче не беше особено голям - единствено консорциумът с фирмата на Богомил Манчев остана като опция. Решението да се прекрати търгът формално е заради липсата на конкуренция. "В случая, след като е останала само една подходяща оферта, е обективно невъзможно конкурентно формиране на оценката по показателите", се казва в решението на комисията.

Връщането към депата

Освен съмнения за прозрачността на процедурите имаше и много опасения за това, че строежът на инсталацията ще доведе до рискове за здравето на хората. Другият голям въпрос бяха заложените количества RDF, предвидени за горене. Според документацията на общината в бъдещия инсинератор трябваше да се горят тройно повече отпадъци от произвежданите в момента в завода за боклук в с. Яна - или 180 хил. тона RDF вместо сегашните 60-70 хил. тона.

Но тъй като заводът за боклук не успява да ги генерира, сметките много се объркват. Така в крайна сметка над 100 хил. тона от отпадъка, който не е станал на RDF, остава "обикновен" отпадък и отива на депо. Резултатът е, че боклуците, които е предвидено да отиват там, са двойно повече от позволеното и растат всяка следваща година. Заради това в момента депото "Долни Богров" прилича на планина от боклук вместо на обещания парк с 80 хил. дървета. От общината обаче твърдят, че боклук не се кара на "Долни Богров" от миналата година. А заводът не е произвеждал повече RDF отпадъци не защото не може, а защото няма сигурността къде може да се гори той, тъй като се чака интерес от частни компании (виж карето). (допълнено, 20 февруари, 10:26 ч.)

Като граждани на София настояваме кметът Йорданка Фандъкова да каже официално, че Столичната община се отказва от проекта и няма да изгаря отпадъци.

Данита Заричинова
Данита Заричинова

Екологично сдружение "За Земята"

Истината е, че Столичната община е решила проблема буквално като го замита под килима - всяка година се карат над 100 хил. тона от въпросните смеси на депо "Долни Богров", което уж трябваше да приема отпадъци и да се рекултивира едновременно само до пускането на завода. Тази криза ще се задълбочи още повече в следващите години - общината вече поиска вдигане на билото на депо "Долни Богров", за да трупа там по 146 хил. тона смет от завода за отпадъци. А без инсталация за горене на боклук и без алтернатива след 17-годишното управление на ГЕРБ проблемът изглежда все по-голям. Възможни са и бъдещи санкции за неизпълнение на изискванията за управление на отпадъците.

Рециклиране може би?

Според общинския съветник Симеон Ставрев е нужна цялостна промяна на начина, по който се събира боклукът в столицата. "Кофите за разделно събиране са десет пъти по-малко от "обикновените" контейнери за общ боклук, а трябва да е обратното. Освен това данъците трябва да са обвързани с количеството боклук, което човек изхвърля", казва той за "Капитал".

Още през 2018 г. “Демократична България” инициирахме подписка за местен референдум, но предходният общински съвет я игнорира. След това Общинските съветници на ДБ предложиха друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и после да ги дишат. ГЕРБ-СДС отново отхвърлиха предложението.

Групата на "Демократична България" в СОС

Експерти категорично заявяват, че решението е в рециклирането. "От сдружение "За Земята" от години настояваме вместо в инсинератор средствата да бъдат инвестирани в ефективна и удобна система за разделно събиране на всички видове отпадъци. Изпращали сме към общината и предложения за цялостна визия за управление на отпадъците в краткосрочен и дългосрочен план", казва Данита Заричинова от "За Земята" И припомня, че други европейски държави са се насочили именно към подобни системи за управление на отпадъците. Примери за такива са: разделно събиране от домакинствата на всички потоци отпадъци, депозитни системи, центрове за повторна употреба, инсталации за компостиране и производство на биогаз от биоотпадъци, както и политики за намаляване на отпадъците.

Вместо за инсинератор: бежанци и ток

По всичко личи, че София ще трябва "да се откаже" от средствата за строителството на инсталацията, предвидени преди близо четири години. Финансирането беше по две линии: 94 млн. евро (или 183 млн. лв.) от оперативна програма "Околна среда" и 131 млн. лв. под формата на заем от Европейската инвестиционна банка. Огромното забавяне на проекта доведе до риска да бъдат изгубени, защото трябва да бъдат усвоени до края на 2023 г. "Тази година е последната, в която могат да се използват тези средства. Вече не изглежда реалистично да се построи инсинераторът за тази година. Той беше три години в съда, тъй като според мен не бяха направени по правилния начин всички процедури", коментира в понеделник служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. И добави, че има готови проекти, към които да бъдат пренасочени средствата. Те ще могат да бъдат реализирани до 2023 г.

Източници на "Капитал" от Брюксел също потвърдиха, че при риск средствата да не бъдат усвоени може да се поиска пренасочването им. От там посочват и две възможности за това - да отидат по програмата за подкрепа на украинските бежанци или тази за подкрепа на бизнеса заради високите цени на електроенергията. А в момента правителството преговаря по вариантите.

В същото време общината има подписаното споразумение за отпускане на дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), гласувано с решение на общинския съвет през 2018 г., за останалата част от финансирането. От отговорите на Европейската инвестиционна банка до "Капитал" става ясно, че от там са готови да подкрепят проекта и потвърдиха, че има договор за финансиране, но обясниха: "Столичната община носи отговорността да осигури пълното финансиране за изпълнение на проекта, включително чрез замяна на първоначално предвидени средства, които вече не са налични." Което значи, че ако София не намери друг източник на финансиране, проектът трудно би се реализирал. "Оставаме в контакт със Столичната община и ще проучим всички налични възможности за продължаване на подкрепата от ЕИБ", коментира говорител на ЕИБ за "Капитал". Което пък не затваря съвсем опцията общината да реши да се върне към проекта за инсталация за горене на отпадъци.

Що е това "инсинератор" и защо ни "трябваше"?

От години боклукът на София се събира в завода край село Яна, от него се отделят металите и някои други материали, а остатъкът се раздробява и изсушава. Крайният продукт е т.нар. RDF (от англ. - refuse derived fuel), или твърдо гориво от отпадъци, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия. С този проект общината планираше собствена инсталация за изгарянето на RDF, която да е свързана със системите на "Топлофикация София".

Градът вече направи депо за отпадъци, площадка за компостиране и завод за механично-биологично третиране на отпадъци с пари от еврофондовете. Площадката за изгаряне на RDF трябваше да затвори цикъла, като целта е столицата да печели от изгарянето на горивото, вместо да плаща за него. Засега, тъй като инсинератор няма, практиката да се плаща на фирми, които да горят RDF отпадък, продължава. Миналата седмица общината обяви поръчка за 26.5 млн. лв. с пет обособени позиции за срок от една година. Миналата поръчка беше за 36.5 млн. лв., но за три години. През изминалите години RDF отпадъците се изгаряха основно в циментовите заводи, като в края на 2019 г. се включи и друг играч - Христо Ковачки, но неговият договор беше прекратен след почти нулево изпълнение на задачите.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 3

    Айде, честито на всички които положиха неимоверни усилия да провалят този проект. И да им пожелаем късмет есента, като дойдат на власт да измисят какво да го правят боклука.

    Нередност?
  • 2
    qmi01642051 avatar :-|
    qmi01642051
    • + 2

    До коментар [#1] от "m17":

    Отговорът е много прост - да изкопираме Любляна! Любляна се отказа от изграждането на инсинератор и стана градът (и държавата) с най-голям процент рециклиране в ЕС!

    При това си намалиха значително разходите за управление на отпадъците!

    Никога досега ГЕРБ не са искали да изкопират този добър пример! Защото кражбите с отпадъците и чрез инцинераторът са за стотици милиони. ГЕРБ не искаше да изпусне този приход! И затова вместо да ни предложат доказано, ефективно и екологично решение, те ни връщаха в средновековието! Всеки ден!

    Нередност?
  • 3
    qpw1593421551668235 avatar :-|
    Пламена Пламенова

    Какво ти рециклиране от население, което си хвърля боклуците в реката или директно пред балкона. Ще са нужни десетилетия за да започнат да ползват разделното събиране , а до тогава планините от боклуци ще растат. Кауза пердута !

    Нередност?
Нов коментар