ГЕРБ не получи подкрепа за харченето на 260 млн. лв. за почистване на София

Обичайното мнозинство между ГЕРБ и Патриотите не сработи и за пръв път градът ще изпълнява старата план-сметка за събиране и извозване на боклука, без да има увеличение на средствата

Честа гледка в столицата са препълнените кофи за смет
Честа гледка в столицата са препълнените кофи за смет
Честа гледка в столицата са препълнените кофи за смет    ©  Надежда Чипева
Честа гледка в столицата са препълнените кофи за смет    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ГЕРБ предложи да се похарчат с 23 млн. лв. повече за почистването на София през 2023 г. в сравнение с 2022 г.
  • Предвиждаше се те да отидат за повече улици и междублокови пространства и за завода за боклук.
  • Опозицията припомни всички проблеми с боклука на столицата и разкритикува доклада, като изненадващо Патриотите не го подкрепиха.

Всяка година Столичната община изчислява колко средства ще похарчи за събиране и извозване на боклук, за метене и миене на улици, за депониране на отпадъци и за дейността на завода за боклук край с. Яна. Тенденцията е всеки път да се залагат повече пари, макар и за софиянци често да няма видим ефект от това. Така стана и сега - докладът на общински съветници от ГЕРБ предвиждаше 260 млн. лв. за тези дейности, или с 23 млн. лв. повече за 2023 г. в сравнение с 2022 г. Но този път план-сметката не мина, защото от групата "Патриоти на София" (ВМРО и "Атака") изненадващо не подкрепиха доклада и ГЕРБ не успя да събере нужните 31 гласа. Това е и прецедент в историята на този мандат и въобще в управлението на партията на Бойко Борисов в София.

В резултат общината ще работи и през следващата година по плана, който е приет за 2022 г., тоест без увеличението с въпросните 23 млн. лв. То се предвиждаше да отиде за повече измити улици и повече почистени междублокови пространства, както и за инвестиции в завода за отпадъци. Интересно е, че не се споменава нищо за увеличените разходи за горива, за заплати и поддръжка. Макар да не се казва публично, не е изключено да възникнат проблеми с боклуците в града точно в годината, когато има избори.

Сблъсък на гласове

Опозицията в лицето на съветниците на БСП, ДБ и Борис Бонев за пореден път изброиха редица причини, заради които не подкрепят предложението (пълни кофи с боклук, спорни разходи за "външни услуги" на общинското "Софекострой" и завода за отпадъци, проблеми с депонирането и др.). Дебатът обаче беше по-скоро политически - от ГЕРБ изтъкнаха, че по време на тяхното управление са оптимизирани редица процеси в тази област, както и че софиянци са избрали тях да управляват, а сега няма да усетят подобрения, защото опозицията прави "напук на ГЕРБ".

"Преди ГЕРБ да управляват, София нямаше отговор на въпроса как да се реши проблема с отпадъците. Къде са балите боклук сега", запита Лорита Радева, председател на екологичната комисия в общинския съвет.

От групата на "Патриоти за София" отказаха да обяснят защо този път са решили да не подкрепят доклада на ГЕРБ. А това е любопитно, тъй като през този мандат "Патриотите" осигуряваха почти всеки път нужното мнозинство, така че предложенията на ГЕРБ да минават. Без тях съветниците от управляващата София партия (26 души) не събират нужното мнозинство от 31 гласа, когато опозицията гласува "против".

"Това е изключително безотговорно поведение на колегите от ДБ, БСП и "Патриоти за София", защото те отказаха да мием 20 хиляди повече декара улици във време, в което растат респираторните заболявания. Отказаха и повече пари за междублокови пространства в кварталите, включително на районните кметове от различни политически партии. Как да обясним на софиянци от утре, че има повече пари за почистване, но вместо това ще дишат повече мръсен въздух. Нека да кажат колегите", коментира председателят на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ.

Той обясни за "Капитал", че така няма да има и достатъчен бюджет да се реализира планът за поставяне на фотоволтаици върху сградите на завода за преработка на отпадъци край с. Яна, освен ако предприятието не успее само да финансира инвестицията. Преди месец общината обяви обществената поръчка за поставянето им срещу 3.5 млн. лв.

За какво се предвиждаше да отидат средствата за почистване в план-сметката за 2023 г.?

101.5 млн. лв. - за миене и метене на улици, тротоари и площади

78 млн. лв. - за събиране и превоз на битовите отпадъци

74.7 млн. лв. - за поддържане и експлоатация на депата за отпадъци и 5.96 млн. лв. за издръжка и заплати на Столичния инспекторат.

Проблемите с боклука остават

Какво предвижда план-сметката за почистване през 2022 г., която ще се изпълнява и догодина, вижте в графиката или четете тук.

Събирането и извозването на отпадъци, за което от години отговарят фирми, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и братята Домусчиеви, се предвиждаше да струва с 4 млн. лв. по-скъпо в сравнение с 2022 г., или 78 млн. лв. Това беше една от линиите, която получи критики от опозицията. "Всички граждани виждат препълнени кофи, независимо дали са в центъра или в крайни квартали. На фона на това се предвижда за дейността събиране на смет с 4 млн. повече. Сиреч средствата се увеличат и са може би най-високи тук в сравнение с европейските столици, но кварталите се превръщат в депа за боклук", коментира Николай Велчев от БСП.

В доклада на ГЕРБ не се предвиждаше увеличение на такса смет, която плащат хората, но приходите растат заради повечето имоти.

От ГЕРБ обясниха, че препълнените кофи са малко на фона на общия им брой и се дължат на това, че много хора се местят в столицата, защото тук условията са добри. "В София има 102 хиляди кофи за боклук - сивите за общ отпадък. Абсолютно нормално е във всяка секунда да има 2-3 хиляди преливащи кофи, което е едва 4% от общия им брой. Всяка година 20 хиляди новодомци идват в София и като се нанесе някой, кофата пред тях прелива, и това се вижда във всички европейски градове", обясни Симеон Колев от ГЕРБ.

Милка Христова от БСП припомни още, че се предвиждат милиони за "външни услуги" от общинското предприятие "Софекострой", както и от завода за преработка на отпадъци. "Всички вие знаете какво се крие зад цифрата външни услуги", посочи тя, визирайки аутсорсването на дейности към фирми, свързани с различни бизнесмени, както и заплащане на различни консултанти. "Капитал" спечели дело срещу "Софекострой" и сега от общинското дружество трябва да кажат какви договори са сключвани за "външни услуги" през последните години. През 2019 г. стана ясно, че то е аутсорсвало дейности към фирма на Румен Гайтански-Вълка.

"Повечето миене и почистване винаги е само на думи", добави още Христова. "Столичната община предлага 270 млн. лв. за почистване без контрол как тези пари се харчат", коментира и независимият общински съветник Борис Бонев.

От "Демократична България" също разкритикуваха доклада по няколко линии. "Първо, програмата за замяна на отоплението на твърдо гориво с климатици не работи, защото са подменени само 5 хиляди от уредите на домакинства, тоест това е провал. Реално ефектът от програмата на зам.-кмета по екология г-жа Билева е почти никакъв. Тя говори за намалено депониране на боклуци, а реално не е така - реално в сметището за строителни отпадъци във "Враждебна" се депонират битови отпадъци. Отделно в контейнерите за смесен отпадък се изхвърлят страшно много боклуци, които могат да се рециклират и въобще да не се стига до депониране", коментира общинският съветник Симеон Ставрев от ДБ за "Капитал".

От ГЕРБ на няколко пъти обясниха, че по тяхна инициатива е започнала процедурата за строежа на инсталацията за горене на боклук и че ако това се случи, разходите за оползотворяване на отпадъци ще намалеят драстично. Процедурата обаче отиде в съда и заради голямото забавяне сега общината най-вероятно ще изгуби поне 100 милиона европейско финансиране, писа mediapool.

"Инсталацията за горене на боклук не е осъществена заради лошо направената поръчка и не БСП е виновна, че се обжалва и сроковете изтичат", заяви Милка Христова. "Отделно ГЕРБ не поискаха да подкрепят предложението на ДБ за местен референдум дали въобще такъв инсинератор да съществува", коментира и Симеон Ставрев.