София ще раздава соларни панели на някои домакинства и търси доставчици

Мярката е насочена към собственици на еднофамилни къщи, които са сменили печките си на дърва и въглища с климатици по предишна програма на Столичната община

Вече има завършени проучвания за соларния потенциал на територията на София, които потвърждават ефективността на производството на енергия от соларни и фотоволтаични инсталации.
Вече има завършени проучвания за соларния потенциал на територията на София, които потвърждават ефективността на производството на енергия от соларни и фотоволтаични инсталации.
Вече има завършени проучвания за соларния потенциал на територията на София, които потвърждават ефективността на производството на енергия от соларни и фотоволтаични инсталации.    ©  Shutterstock
Вече има завършени проучвания за соларния потенциал на територията на София, които потвърждават ефективността на производството на енергия от соларни и фотоволтаични инсталации.    ©  Shutterstock

София планира да осигури безплатно малки солари с мощност до 4 kW, които да се монтират върху покривите на еднофамилни жилищни сгради. От това обаче ще могат да се възползват съвсем малка група домакинства - само тези, които са заменили печките си на дърва и въглища с климатици (термопомпа въздух-въздух) по предишни програми на общината.

За целта е обявен търг, с който се търси фирма изпълнител за доставката на общо 220 фотоволтаични системи. Бюджетът е 4.3 млн. лв без ДДС., или около 20 хил. лв. за една централа от 4 kW заедно с батериите. На пръв поглед цената изглежда пазарна, но ако се сравняват единични проекти, каквито вече се предлагат от редица фирми. В случая обаче става дума за мащабна схема с 220 отделни солара, което би трябвало да понижи цената.

Вероятно принципът на доставка до домакинствата ще е същият, както при програмата за смяна на замърсяващите печки на въглища, тъй като двете са свързани, и ще има отворена покана на сайта на общината и формуляр, с който хората да кандидатстват. Поканата към тях ще бъде пусната, след като бъде избран изпълнител по процедурата. Срокът за подаване на оферти е кратък - до 23 ноември, става ясно от сайта на Агенцията за електронни обществени поръчки.

Предвижда се да могат да кандидатстват само еднофамилни сгради, което значи, че от мярката ще могат да се възползват живеещите в къщи, които преобладават в квартали като "Драгалевци", "Бояна", "Сименово", "Кръстова вада" , както и в градове и села, попадащи на територията на общината, като Банкя, Нови Искър, Бистрица и др. В това има известна логика, тъй като, от една страна, ограничението на мощността до 4 кВт е точно колкото за едно домакинство, а от друга, при кооперациите управлението на такива обекти става много по-сложно.

София иначе проведе и проучване за соларната перспектива за покривите на панелните блокове, но осъществяването на идеята би било по-трудно заради изискването за съгласие на етажната собственост (виж в карето по-долу, както и в текста тук). Бургас пък засне всички покриви в града, за да оцени соларния потенциал на града. И двете проучвания са направени по инициативата "Слънчеви градове" (Solar cities).

Условията за хората

Изискването за фотоволтаичните системи да могат да кандидатстват само домакинства, които са сменили печки на дърва с климатици, по другата програма на общината, която беше удължена, изглежда ограничаващо. Но в това има логика - така те могат да ползват зеления ток за захранване на климатика и реално отоплението може да излезе безплатно, което пък да е допълнителен стимул за отказа от горене на дърва и въглища. Освен това сега на тези домакинства се дават помощи за отопление, които при осигуряването на соларните панели може да отпаднат, тъй като няма да има реална нужда от тях.

В решението на Столичния общински съвет, което разрешава провеждането на поръчката за новите солари, се вижда, че другите условия към кандидатите са:

  • домакинството да притежава самостоятелен жилищен обект (еднофамилна жилищна сграда), имащ електромер и партиден номер;
  • жилището да е основно за кандидата краен получател на помощта;
  • жилището да не е свързано към топлопреносна мрежа.

И за фирмите

Поръчката включва доставката, монтажа на системи с мощност 4 kW върху покривите, с допълване на енергия от мрежата, както и батерии и устройства, които да не позволяват връщане на електричество. Това прави по 6 до 8 панела на домакинство - а подобна децентрализация намалява шанса за големи излишъци на ток. Финансирането е по новата европейска програма "Околна среда" (2021-2027), като търгът с така зададените условия реално се пуска в края на мандата от администрацията на кмета Йорданка Фандъкова (27 октомври), но ще бъде довършена от следващия кмет. Прогнозно, изпълнител би могъл да бъде избран през пролетта на 2024 г., ако няма обжалвания. В този сценарий поканата за кандидатстване може да бъде пусната най-късно през лятото.

Общината търси изпълнител, който да изготви проект за монтажа на фотоволтаичната система, да я доставя, инструктира получателите и след това да се грижи за гаранционното обслужване. Включва се и застраховка на системата и годишни технически прегледи. Прогнозното общо количество за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични системи за собствено потребление е 220 броя, но ако кандидатите предложат по-ниски цени ще могат да се изпълнят повече проекти.

Изискванията към кандидатите са две: да са реализирали общ оборот, не по-малък от 25% от прогнозната стойност (4.3 млн. лв.) за последните три финансови години, както и за същия период да са изпълнили поне една доставка със сходен предмет.

Големите соларни възможности за София

Вече има завършени проучвания за соларния потенциал на територията на София, които потвърждават ефективността на производството на енергия от соларни и фотоволтаични инсталации. Столичната община попада в зона, където е постижимо 1100 - 1200 kWh годишно производство на електрическа енергия с фотоволтаични технологии от 1 KW номинална инсталирана мощност, се казва в изследване на Фотоволтаична географска информационна система (PVGIS). За сравнение глобалната сума на слънчевата радиация върху единица повърхност, разположена под оптимален ъгъл, е между 1500 - 1600 kWh на година.

Проблем специално при София е и запрашеността, която намалява ефективността на панелите, в някои случаи с до 30%.

Потенциалът на панелните блокове



В началото на тази година общината засне с дронове покривите на панелните блокове във всички 10 микрорайона на кв. "Люлин", както и за част от ж.к. "Надежда"., за да направи проучване за соларния им потенциал. Общо в трите района са заснети 5 784 сгради, които са визуализирани в платформа, даваща информация за прогнозното годишно количество енергия, което може да се генерира от соларни панели, монтирани на покривната конструкция на избраната сграда. Тя може да бъде използвана за изграждането на битови фотоволтаични системи.

Към момента се извършва и анализ на всички заснети сгради с цел да бъдат избрани 2 хиляди от тях с най-голям слънчев потенциал, което ще позволи разработването на детайлни досиета за покривното пространство на всяка сграда. "Това ще даде възможност на гражданите да получат допълнителна информация за броя панели, които могат да бъдат монтирани на покривното пространство, реалната енергия, която те могат да генерират, дела от енергията, който може да бъде използван, както и прогнозна стойност на системата", казва се в краткосрочната програма на общината за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2023 - 2025 г.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    10 панела по над 400 вата пик на Трина са под 2000лв, на цена на дребно в Германия. Ако общината ще купува няколко контейнера цената е 80евро, може би по-малко на панел или 1600лв за панелите на 4 киловата, дори един панел може да се спести. Остава до 20000лв 18400 за инвертор и батерии.
    Гледам сега в Германия, е една 10,8 киловатова система с батерия е 8300 евро, но в Германия ДДС-то върху компонентите е 0% от началото на 2023-та. Това би било 9960 евро с ДДС при нас. Това е цена на дребно. Ако някой купува много със сигурност цената отива 20% надолу и пак говорим за 10 киловата, не за 4. Общината пак ще подарява някому пари

    https://www.elektroland24.de/neue-energien/pv-sets/wechselrichter-speicher-module-sets/huawei-e24-pv-set1-thh-10.875-pv-anlage-10-875-kwp-mit-speicher-10-kwh-trina-glas-glas-hochleistungssolarmodul-435-wp.html

    Нередност?
Нов коментар