🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската Heliatek разработи залепящ се като тиксо фотоволтаик

Соларното фолио е изцяло на биологична основа и директно се полага по сградата, покрива или превозното средство

Соларните фолиа могат да максимализират генерирането на ВЕИ електричество за нуждите на сгради
Соларните фолиа могат да максимализират генерирането на ВЕИ електричество за нуждите на сгради
Соларните фолиа могат да максимализират генерирането на ВЕИ електричество за нуждите на сгради    ©  Heliatek
Соларните фолиа могат да максимализират генерирането на ВЕИ електричество за нуждите на сгради    ©  Heliatek
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Продуктът на Heliatek може да се лепи по всякакви повърхности, включително електрически автомобили.
  • Поставянето на фолиото не изисква изграждане на скеле, което пести време за монтаж.
  • Панелите са предназначени основно за индустрията, но се предвижда в бъдеще разработка и за частни домове.

Тази статия е част от поредица, в която "Капитал" разказва за нови технологии в сектора на ВЕИ. Първата от поредицата беше за това как се прави ток от шамандура.

Успехът на зеления преход ще зависи от много фактори, но най-вече от иновациите. Филми за научна фантастика чертаят дистопично бъдеще, където големи площи земя се заемат от титанични соларни паркове. Избягването на подобна реалност също е важно за доброто на планетата и човечеството, най-малко заради нуждата от рециклиране на тези материали - индустрия, която все още не съществува в сериозен мащаб. В това отношение иновацията във ВЕИ продуктите и тяхното приспособяване, така че да заемат по-малко пространство и да не са толкова инвазивни в градската среда и природата, е важна.

През 2006 г. един екип от учени и инженери от Техническия университет в Дрезден и университета в Улм започват работа по разработване на екологична алтернатива на соларния панел. Резултатът от техния труд е ново поколение полупроводници, базирани на водородни молекули. Впоследствие е основана компанията Heliatek, която базирано на това откритие развива лепкаво соларно фолио на биологична основа, което е нетоксично за производство и премахване.

Досега в проекта са инвестирани над 75 млн. евро в изграждането на фабриката им в Дрезден с дългосрочни инвеститори като E.ON, Engie, Aqton, eCapital, както и финансиране от ЕС, Германия и Саксония.

Лепкава история

Първите стъпки в превръщането на научния труд в бизнес започват през 2018 г. под формата на малък екип, който изготвя поточна линия за проучване и развитие в Дрезден. Тази поточна линия се превръща в основата на бизнес дейностите на Heliatek, като на нейна основа се изготвя първата производствена линия, която има капацитет 2 млн. кв.м за соларно фолио на година.

"Оттогава увеличаваме натовареността на тази производствена линия с нарастващи резултати и сега започваме да доставяме първоначалните обеми на глобални клиенти. Соларното фолио работи като всеки един соларен модул - произвежда електричество от слънцето. Всяка единица от сегашното соларно фолио HeliaSol има размери 2000 мм дължина, 436 мм широчина и може да генерира около 50-55 вата енергия", коментират от Heliatek пред "Капитал".

Жизненият цикъл на соларното фолио е сходен с този на соларен панел - около 25 години. Подобно на панелите, производителността на фолиото спада с преминаването на времето, а от компанията гарантират до 80% от първоначалната му мощност след 20 години потребление.

Поддръжката на фолиото също изглежда да е лесна. Тяхната изправност се препоръчва да се тества поне веднъж на година, а при дефект те просто се отлепят и заменят с нови, без да има нужда от демонтаж, тежка апаратура като кран или други съоръжения.

Залепи, за да спечелиш

Соларното фолио използва биологични компоненти на въглеродна основа за своите полупроводници, а за тяхното производство се използва органична химия. Всички молекули са изготвени в лаборатория в Европа, където те се синтезират по методология, която е защитена от патента на германската компания. Допълнително към това се използват пластмасово фолио и филми за защита и "капсулиране" на крайния продукт. Използват се и няколко вида метали в минимални количества (до 2%), но се избягва добавянето на такива като кадмий и олово.

На базата на това от компанията са изготвили два отделни продукта - HeliaSol и HeliaFilm. Първият от тях се произвежда и продава на клиенти директно по фабрична спецификация и стандартен модел, докато HeliaFilm е основният слой от фолиото, което в последствие може да бъде напасното по спецификация от клиенти.

"HeliaFilm не е продукт директно за пазара, а изисква съвместно разработване с интеграционен партньор. Все още нямаме единен интеграционен продукт, но работим над това с партньори за такава концепция. Главният ни фокус като компания в момента е HeliaSol, тъй като лесно се прави и е готово за ползване", коментират от Heliatek.

Соларното фолио е главно предназначено за ползване за сгради и техните покриви, чиято конструкция или културна значимост не би позволила или понесла монтирането на соларни модули. Според представители на Heliatek фолиото може да се залепя върху всякакви повърхности, включително бетон, стомана, стъкло, битум или др. Генерираната енергия впоследствие може да се използва директно за потребление на дадената сграда, да се запази в батерии или да се свърже директно с мрежата. Едно предимство на фолиото е, че то може да бъде залепено и върху електрически автомобили, което би позволило автоматичното зареждане на коли или електрически ТИР-ове в бъдещето.

"Колко мощност може да бъде генерирана зависи от размера на инсталацията и позиционирането на фолиото. Върху покриви може да се получи повече светлина, отколкото върху фасадата на една сграда, тъй като облъчването е по-силно. В Мюнхен например една сграда, чийто покрив е облепена с фолио, може да генерира над 1000 кВтч на година", коментират от Heliatek.

Фолио за бизнеса

Главната цел пред германската компания в момента е разрастването на пазарния ѝ дял в бизнес сектор, което означава, че за момента от Heliatek не предвиждат да предлагат своите продукти за дома.

"В момента сме в първата фаза на нашия бизнес и това е нашата стратегия. Повечето индустриални сгради в Германия не позволяват инсталацията на соларни панели върху тях, а нужда има от ВЕИ енергия в производствата. Нашата технология позволява поставянето върху фасадата на сградата, което за други компании дава още една допълнителна възможност за генериране на повече енергия от тяхната база. Все пак в бъдеще предвиждаме да предлагаме продукта за частни домове, кемпери или за каквото биха имали нужда хората, за да генерират електричество. Но това ще се случи след време и след като увеличим нашите производствени мощности, така че да можем да задоволим този пазар", коментират от Heliatek.

Засега към продуктите на компанията има голям интерес от всички индустрии, държави и видове клиенти, както и големи корпорации. Типичен клиент за Heliatek са логистичните компании, които имат големи съоръжения и биха искали да станат по-независими енергийно. С техните солари са облепени логистичен парк в Берлин, Технологичен институт на Samsung в Корея, държавата, където са и едни от най-големите продажби, има инсталации в Япония, Франция, UK, Германия, Испания, Мексико и други държави. Засега България не е една от държавите, които е фокус на германската компания, но при достатъчно интерес и това би могло да се промени.

"Предимството ни е именно в това, че продуктът само се залепя. Това става много бързо, за един работен ден почти, и няма нужда от допълнително изграждане на скелета. Бърза и лесна инсталация означава спестяване на пари, време, а и безопасност. Нашият продукт е тестван в екстремни ситуации и може да издържи на ветрове, надвишаващи 200 км/ч", коментират от Heliatek.

Бъдещето се лепи

Първата цел пред германската компания е да достигне максималния капацитет на своята производствена линия, а след като това е постигнато, плановете им са да изградят още 4 бази с 5 производствени линии до 2030 г. С повишаването на производствените мощности от Healitek се надяват да спадне и цената на продукта им.

"В момента цените ни зависят от самата инсталация и размери, но бихме могли да кажем, че едно соларно фолио с мощност от 50-55 вата е на стойност около 200 евро. Въпреки че тези цени са сравнително високи на пръв поглед, тук не се смятат спестяванията, които се правят от самата инсталация и бързото внедряване на системата", коментират от Heliatek.

Засега от германската компания нямат процеси за рециклиране на техния продукт, но по техни думи това не е и нужно, тъй като те са на биологична и нетоксична основа и могат директно да се изгорят, с което да се генерира допълнителна енергия.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22. и 23. ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 2

    А как се свързват? Пак ли с MC4 връзки? Трябват и разпределителни кутии? Или пък използват някакъв индукционен начин за предаване на добитата енергия. И в момента има панели, които са гъвкави и могат да се поставят на нестандартни места, вкл. по кривини. Често ги слагат по кемперите и лодките. Просто нямат защитен слой от стъкло отгоре, което удължава живота спрямо използването на защитно фолио.

    Нередност?
Нов коментар