🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Кой седи зад Здравко Димитров, "Локомотив" хванаха бързия влак, докога ще растат цените на жилищата

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика

Здравейте от "Седмото тепе",

Бойко Борисов не обича да губи време. Часът още не бе ударил 12 за начало на кампанията за местния вот, а лидерът на ГЕРБ се появи в града, който най-много обича напоследък - Пловдив. Присъствието му пак беше за отваряне на стадион. Този път на "Локомотив" (Пловдив).

Борисов разведе своя избраник за кандидат-кмет на града Костадин Димитров пред трибуните и пред камерата на смартфона, която излъчваше във фейсбук, като радушна компания, изненадващо или не, им правеше областният управител на Пловдив Илия Зюмбюлев.

С типична за бившия премиер амнезия той удобно забрави за предишния си Димитров (Здравко). ГЕРБ - Пловдив, изглежда, също е забравил, че настоящият кмет беше дълго време част от тях, като се държи сякаш за първи път чува за него.

Докато Борисов се хвалеше как е негова заслугата за изграждането на стадионите на "Ботев" и "Локомотив", Димитров е на път да пусне поредната странна поръчка, с която Пловдив ще се обремени с десетки милиони в следващите години. Възвращаемостта на този етап изглежда минимална - "Локомотив" даже не смята нужно да плаща наема от 4.5 хил. лв., които общината пък не си иска.

И ако сте мислили, че местните избори ще отнемат вниманието от ремонтите, уви. Тегобите на Ремонтциум продължават да се трупат и по всичко изглежда, че парите на Пловдив са привършили. Вече седмици не се извършват ремонтни дейности по бул. "Хаджи Димитър", а на място липсват и работници. Замразени са действията и по "Брезовско шосе", защото община Пловдив не е плащала както на археолозите, така и на изпълнителя ПИМК от няколко месеца.

В края на октомври ще бъде затворен Бетонният мост за ремонтни дейности, които ще продължат поне 6 месеца (като дотогава, надяваме се, район Южен ще има друга наземна връзка с града и света).

Тема от седмицата: Странното държавно рамо за отиващия си кмет

Какво се случи?

В последните месеци на своето управление Здравко Димитров направи няколко спорни сделки и се опита да прокара други, които не успяха да преминат (като 5 млн. лв. за спортна зала "Строител"). Засега обаче двете му най-големи идеи вървят уверено напред.

Първата е откупуването на терен от 67 дка в парк "Отдих и култура" от мистериозния им частен собственик за 35 млн. лв. Граждани протестираха пред областната управа "сделката на тъмно" с искане тя да бъде спряна от областния управител Илия Зюмбюлев. В крайна сметка той реши да не обжалва сделката и да я върне на общината за преразглеждане, което щеше да трябва да бъде извършено от следващите управници. Второто начинание беше скоростната поръчка, която Димитров пусна без съгласуване с никого от своя екип за 42 млн. лв. за довършване на стадиона на "Локомотив" (Пловдив). Поръчката срещна отпор от всички страни, но тя така и не бе спряна. Тази седмица по скоростната процедура КЗК реши да отхвърли жалбите от три отделни фирми по самата поръчка като неоснователни.

Защо е важно?

И двете поръчки задължават бъдещата управа на Пловдив с десетки милиони в частна полза. С имота в парк "Отдих и култура" общината се задължава според предварителния договор с "Тея инвест" да заплати директно 3.5 млн. лв. и след това по 10.5 млн. лв. на година в следващите три. За довършването на стадиона пък, бъдещото управление ще трябва да намери 27 млн. лв.

По-интересно е обаче, че за тези две инициативи кметът, който е остракиран от ГЕРБ и уж е в изолация, намери подкрепа от два държавни органа - областния управител и КЗК. Зюмбюлов, който се появи до Борисов тази седмица, посочи, че правният му екип не е намерил правни основания за връщането на решението за парка. КЗК, която е известна като орган, контролиран от Делян Пеевски и Бойко Борисов, беше необичайно бърза по отношение на жалбите на трите фирми за довършването на стадион "Локомотив" - отхвърли ги за по-малко от месец.

Какво следва?

Всичко това говори, че зад кулисите Димитров може съвсем да не играе сам. Това ще стане ясно в следващия месец до изборите. Първо, поръчката от 42 млн. лв. ще мине през Върховният административен съд (ВАС). Ако той също се окаже необичайно експедитивен, тези съмнения ще се потвърдят.

А за сделката между община Пловдив и "Тея инвест" за имота в Гребната база, ако следващият кмет реши, той би могъл да развали договора и да започне нова процедура по изменение на общия устройствен план. Това обаче ще бъде дълга и вероятно скъпа и невъзможна процедура.

За отхвърлените от КЗК жалби прочетете ТУК.

За решението на областния управител прочетете ТУК.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

#1 ПП-ДБ обявиха кандидатите си за районни кметове в Пловдив

Коалицията представи шестимата, на които залага да ръководят районите във втория по големина град

#2 Миньорите вече искат невъзможни неща

Новият списък с искания на протестиращите съдържа теми, които държавата отказа да реши още преди 2020 г. и сега това вече няма как да се случи

#3 Войната | НАТО и Великобритания предупреждават, че изчерпват боеприпасите за Украйна

Украйна изразходва боеприпаси по-бързо, отколкото съюзниците ѝ могат да ги заменят

#4 От 1 юли 2024 г.: вместо регулирани цени на тока - таван за разходите на бита

Най-голямата реформа в енергетиката от десетилетие тръгва с пълни гаранции за домакинствата до 2026 г.
#5 Цените на жилищата в еврозоната падат за първи път от години. В България ръстът е двуцифрен

Бумът на жилищното кредитиране вероятно стои в основата на продължаващото увеличение в страната

Бизнес новини

"Каменица" инвестира близо 3 млн. лева в соларен парк в пивоварната си в Хасково

Това е първи етап от проекта за инсталиране на слънчеви панели, започнал през декември миналата година, уточниха от дружеството. През следващите две години компанията предвижда да бъдат поставени соларни панели на още над 5000 кв.м
България се пребори срещу новите регулации за розовото масло

В действителност гласуваната в пленарна зала позиция на европарламента обръща изцяло предложението на Брюксел, който в рамките на Зелената сделка поиска етеричните масла да се разглеждат като многокомпонентни химични смеси.

Истории, които видяхме другаде

  • За трети път в рамките на последните две седмици са забелязани мечки, които се разхождат из Родопите. Животното е било засечено този път от група туристи, информират от TrafficNews.
  • Транспортният хаос в града под тепетата продължава. Свикнали вече с автобусите фантоми, гражданите на втория град надали им е направило впечатление, че около 30 от таблата за градския транспорт в Пловдив са били в техническа неизправност. Повече по темата пишат от Plovdvi24.
  • Ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив е емблематична за това как ремонт не се прави. Поредната страница в тази продължителна сага се оказа липсата на 2.4 млн. лв., които са били гласувани на последното заседание на общинския съвет, но не са били включени в бюджета от общината, пишат от "Марица".
  • Много са спорните решение покрай строежа на стадион "Христо Ботев". Толкова, че трудно биха могли да бъдат описани в едно изречение. В случая заместник-кметът по строителството на Пловдив, Пламен Райчев, бе глобен за 5 хил. лв. за нарушения в поръчката за "Колежа". По-нелепо от ниската сума е само оправданието на Райчев в негова защита - не е знаел какви документи подписва. Повече по темата вижте в 24 часа.

Снимка на седмицата

Мес(т)ни избори

Какво видяхме в тази кампания

В началото на това състезание първи хвърли ръкавицата за публичен дебат Руси Чернев, кандидат за кмет от Консервативна България, което е новото име на НФСБ. Условията му бяха ясни - пред сградата на общината, когато поискате. До този момент не е ясно дали някой е откликнал на поканата му за дуел (надяваме се, не с пистолети).

Хазартната компания Winbet също влезе в играта като пусна залози: според тях надпреварата ще е между Костадин Димитров от ГЕРБ и вечния кандидат Славчо Атанасов на балотаж.

А иначе правилата на ЦИК, че медиите трябва да посочват, когато отразяват кампании срещу заплащане, явно не важат в Пловдив. В TrafficNews например само за последните 4 дена има общо 9 публикации в подкрепа на местното сдружение "Браво, Пловдив", а още няколко са привидно наредени и прикрепени към "свързани статии". Същият брой публикации имат и от Plovdiv24 пък за представителите на ГЕРБ.

Назаем от "Бакхус"

Fish Fest идва този уикенд!

Десетки видове риби от близки и далечни морета, стриди, миди, скариди и други подводни обитатели ще отидат "на гости" на маймуните, т.е. в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина в София: на 7 и 8 октомври от 11 до 21 ч. ще се проведе шестото издание на фестивала с морска насоченост "Бакхус Fish Fest". Заповядайте! За билети натиснете тук.

Свободно време и култура

05.-08.10

Есенен базар на "Капана фест" започва от днес и ще продължи до тази неделя.

Също на тези дати има GuitArt Fest в лятното кино и в Bee Bop. Гостуват както български изпълнители, така и Baba Zula от Турция и Trio Mandili от Грузия.

06.-12.10

"София филм фест" гостува на "Лъки синема" с филма "Лука".

06.10

Постановката "Роня, дъщерята на разбойника" в Народния куклен театър в Пловдив.

06.10

"Отклонение" - филмова музика на Милчо Левиев в дома на културата "Борис Христов".

12.- 13.10

В Панаира ще се проведе годишната конференция за онлайн маркетинг и търговия на България - Digital4Plovdiv 2023.