🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова идея за общинския съвет: ПП–ДБ–СС преговаря с малките партии за ротационен председател

Гласуването се отлага за 25 януари. Идеята е да се редуват трима председатели тази година. БСП са отказали срещата, а ГЕРБ не са били поканени

Трети месец Столичният общински съвет не работи
Трети месец Столичният общински съвет не работи
Трети месец Столичният общински съвет не работи    ©  Велко Ангелов
Трети месец Столичният общински съвет не работи    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този четвъртък (11.01) общинските съветници в София трябваше отново да избират председател, но още отсега са преценили, че това е безсмислено и резултат пак няма да има. Затова утре ще се гласува само за изместване на заседанието на нова датаq и то чак след две седмици - на 25 януари.

Причината: въпреки сравнително дългата отсрочка от близо месец (последното заседание беше на 18 декември) преговори между групите не са били водени. В сряда по инициатива на кмета Васил Терзиев се е провела среща между съветници от ПП-ДБ-"Спаси София", Вили Лилков ("Синя София"), Карлос Контрера (ВМРО) и Пламен Данаилов (ИТН). От БСП заявиха, че не са присъствали на нея, защото получили поканата по имейл "от днес за утре" (във вторник, 9 януари), както и че от ПП-ДБ-СС не отговарят на представите им как трябва да се управлява столицата. От местната коалиция на БСП обясняват в съобщение до медиите, че от ПП-ДБ-СС правят "втори, фиктивен опит" за преговори с тях, тъй като ги канят на преговори редом до "дясната страна на десните" - "Синя София", където е ясно, че социалистите няма как да участват.

По-любопитно е, че съветници от ГЕРБ-СДС не са били поканени, макар и до последно от ПП-ДБ-"Спаси София" да коментираха, че ще разговорят с представители на всички партии.

Един от акцентите по време на срещата в сряда е била идеята за "ротационен председател". Обсъдено е било тази година да се сменят трима председатели на Столичния общински съвет (СОС), всеки от които да председателства по четири месеца. Проблемът, че дори присъстващите на срещата да са съгласни с предложения вариант, броят им пак няма да бъде достатъчен, за да бъде одобрен. ПП-ДБ-СС разполагат с 23 съветници, 3-ма имат от "Синя София" и 3-ма - от ИТН, а 1 - от ВМРО, което прави общо 30.

Търси се: един съветник

Така един съветник не достига за нужното мнозинство от 31, което може би няма да е постоянно, но би могло да "свърши работа", за да се даде начало на работата на съвета. Възможно е този един съветник да бъде някой "отцепил се" от групите на БСП или "Възраждане". Вече има един такъв случай - Иван Алексиев от "Възраждане" напусна групата дни след полагането на клетва и се обяви като независим общински съветник. Месец по-късно беше нападнат и пребит пред блока, в който живее.

В тази хипотеза, с нужните 31 гласа ще могат да се формират постоянни комисии и после да се обсъжда и гласува бюджетът на София за годината, план-сметката за чистота и други спешни проекти, които чакат вече трети месец. За да работи подобно мнозинство обаче, трябва да се правят значителни компромиси при изработването на предложенията, така че всяка от иначе разнообразните групи да бъде удовлетворена.

Малките партии в съвета - "Синя София", "Има такъв народ", които са с по трима съветници, както и Карлос Контрера от ВМРО, са предложили председателите на комисиите да бъдат от всички групи в съвета.

Към този момент вариант за "сглобка" в Столичния общински съвет, подобна на тази на национално ниво, е по-скоро слабо вероятен. Съветниците от ГЕРБ не пропускат повод, за да припомнят "некомпетентността" на съветниците от ПП-ДБ-СС, като критикуват и кмета за обстановката със зимното почистване, кризата с боклука, раздават съвети и т.н. Засега от ГЕРБ не са излезли с позиция по отношение на днешната среща.

Очевидно ГЕРБ настоява да пристане на ПП-ДБ-СС в управлението на Столична община, за да скрие провалите си в дългогодишното управление и да гарантира, че порочният им модел ще продължи да съществува. Щом се харесват, нека да се взимат. Ние няма да кумуваме на тяхната сватба по сметка.

Групата на местна коалиция „БСП за България“

в прессъобщение

Слаби надежди

Въпреки всички опити е доста вероятно и в следващите седмици да не се намери развръзка в Столичния общински съвет. Подкрепата на "малките" не е сигурна, няма ясна формула за мнозинство на този етап.

Същевременно София спешно се нуждае от работещ градски парламент, за да гласува бюджет, който да отговаря на заявките на новата власт, както и план-сметката за чистота на фона на доста проблемно зимно почистване. Трябва да се обърне внимание и на редица спорни поръчки от страна на общинското дружество Център за градска мобилност, както и на задаваща се криза с боклука.