🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо София втори месец още чисти падналите клони от ланския сняг

Зам.-кметът по екология Надежда Бобчева обяснява забавянето на общината с размити отговорности, липса на капацитет и превантивни грижи. Заявката е за изцяло нов процес

Работата по обезопасяването продължава, предстои и финалното извозване на останалите клони и дървета
Работата по обезопасяването продължава, предстои и финалното извозване на останалите клони и дървета
Работата по обезопасяването продължава, предстои и финалното извозване на останалите клони и дървета    ©  Надежда Чипева
Работата по обезопасяването продължава, предстои и финалното извозване на останалите клони и дървета    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • София още се бори с разчистването на падналите клони и дървета, като според новата администрация липсва ясен процес в подобни ситуации.
  • За това отговарят пет различни страни, между които няма координация и не е ясно кой взема решенията.
  • Ресурсът също не е достатъчен, смятат от общината.

Два месеца след първата снежна буря в края на 2023 г. Столичната община все още чисти падналите клони. Районните кметове се отчитат за извозените количества дървета, гражданите продължават със сигналите, сякаш времето е застинало в деня на снеговалежа от 25 ноември. Обяснението на новата администрация е, че е заварила безразборен процес: много замесени звена, между които няма координация, не знаят как се взимат решения, как се работи на терен, както и липсата на техника и хора.

Допълнително натежава фактът, че общината дълго е пренебрегвала поддръжката на зелената система, особено на някои локации. В същото време за това се дават десетки милиони годишно, и то не особено прозрачно. Положителното сега е, че тези пропуски се признават, вместо да се използва традиционния пиар подход как "всичко е наред". Остава и системата да се промени така, че да заработи. Такава заявка дава зам.-кметът по екология Надежда Бобчева в отговори за "Капитал".

Готови за следващия път?

"От огромно значение е да се подобри координацията между всички ангажирани административни звена и фирмите изпълнители. Сложното разпределение на дейността между Столична община, районните администрации и почистващите фирми, както и различният темп на работа водят до забавяне на процеса и до ситуации, в които на едно място клоните са изчистени веднага, а на друго остават за по-дълго време", казва тя.

Макар конкретният случай да е плод на природно явление, прогнозите предвещават все по-често да има такива извънредни събития на фона на климатичните промени, а София, изглежда, реално никога не е била подготвяна за тях. Това крие рискове. "Това, което би помогнало в такива извънредни ситуации е общината да обследва редовно зелените площи, да познава добре състоянието на дървесната растителност, да предприема превантивни мерки при установена проблематична ситуация, а също и да подобри значително координацията", казва Бобчева.

В момента се прави анализ на изминалата критична ситуация и се разработва процес, в който Столична община, общинските предприятия, районните администрации и фирмите изпълнители да подобрят координацията и оптимизират времето за реакция.

Размита отговорност

Според зам.-кмета новото ръководство се е изправило пред кризисна ситуация още в първата седмица на управлението. Отговорностите за събирането на дърветата са били разпределени между общо пет замесени звена, сред които общински дирекции, предприятия и фирми изпълнители, но не е било ясно всяка от тях какво да прави и какви решения да взема в извънредната ситуация. Годишно от бюджета на общината за поддръжката на зелените системи се отделят над 30 млн. лв. (виж графиката).

"Това се оказа недостатъчно - липсата на ясен процес и стандартизирани практики, както и поради недостатъчния ресурс, почистването на места беше забавено. Наложи се да се създава процес на координация, набиране на информация и подобряване на организацията от току-що поелия управлението на общината екип по време на самата кризисна ситуация", разказва Бобчева.

Почистване с приоритет

Множеството паднали и повалени дървета след тежкия снеоговалеж са довели до редица щети, създали са и ред затруднения за пешеходците по тротоарите, особено по тези в централните части на града, признават от Столичната община. Екипите са отработвали приоритетно ситуации и места, които представляват опасност за хората или възпрепятстват автомобилното движение. Често обаче паркирали автомобили по улиците са пречили да се разчистят участъци и това допълнително е забавило процеса. Подобни ситуации налагат екипът да се насочи към друга локация, след което в по-късен момент да се върне на мястото, което не е било достъпно преди това, обясняват от общината.

Столичното предприятие за третиране на отпадъци (заводът за боклук край с. Яна) е обработило за три седмици 1633.8 тона клони и дървета, което е над два пъти повече от същия период за 2022 г., сочат данните.

Забравените зелени площи

Друг проблем е, че зелените площи и дървета не са били поддържани от дълго време и с нужната грижа.

"Имахме предварителна информация, че съществуват локации, които не бяха поддържани дълго време и там, очаквано, имаше проблеми. Затова планираме да засилим превантивната дейност с предварителни проучване и идентифициране на проблемни локации", коментира Бобчева.

Източници на "Капитал" от Столичната община твърдят, че през годините се е влагало все по-малко мисъл какви видове къде да се садят, както и че не се полагат нужните грижи за поддържане на короните на съществуващите дървета. Така стърчащи клони, логично, се чупят при буря.

Причината е, че липсват експерти, които да полагат нужните грижи, както и добра координация с тях, или просто общината не намира това за приоритет и се отнася пренебрежително като цяло към зелената система.

Липсата на актуален публичен регистър на дървесната растителност е в основата на проблема, пред който София е изправена всяка зима, коментираха за "Капитал" ландшафтните архитекти Александър Петров и Симеон Малинов ("Екипът на София"). Eдна от препоръките, които посочват, е увеличаване на бройката ландшафтни архитекти в районите и централната администрация.

Надежда Бобчева: Нужни са редовни превантивни грижи и по-добра координация







Как са разпределени отговорностите за събиране на падналите клони и дървета в столицата?

Отговорностите за събирането на падналите клони и дървета е разпределено между всички административни структури на Столична община, които са обвързани с поддържането на зелената система в града. Дирекция "Зелена система"- СО, отговаря за поддържането на част от големите паркове, централни градини, зелени площи, транспортни ивици, алейни насаждения по улици и булеварди, съобразно обособените позиции по сключените договори за поддържане на територията на Столична община.

Общинско предприятие "Паркове и градски градини" поддържа Борисова градина, Южен парк III, парк НДК, Княжеска градина, парк Военна академия, Парк-музей "Врана", парк Възраждане, градина "Баня Лозенец", и пешеходна част на бул. "Витоша".

Районните администрации поддържа дървесната растителност и общинските зелените площи в междублоковите пространства към съответните райони на територията на Столична община.

Екипите на Общинско предприятие "Общински земи и гори" се включиха при обработване на част от сигналите и изпълниха дейностите по обезопасяване и разчистване на трамвайното трасе по линия №10.

Към почистването на столицата от повалени дървета и пречупени клони се присъединиха и екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, "Пожарна безопасност" и Столичен инспекторат. Заради огромния обем на работа по изключение в извозването на клони и дървета се включи с техника и ресурс и Столичното предприятие за третиране на отпадъци.

С какви срокове се ангажирате за почистването на клоните?

Към момента работата по обезопасяването продължава, предстои и финалното извозване на останалите клони и дървета. На места продължава почистване на растителни отпадъци в междублокови пространства, целта е да приключи в най-кратки срокове. През цялото време се налага приоритизиране на опасни дървета, не са изключени и нови извънредни ситуации с паднали дървета. Всичко това, заедно с недостатъчния ресурс, води до забавяне на процеса по извозване на старите дървесни маси.

В момента се прави анализ на изминалата критична ситуация и се разработва процес, в който Столична община, общинските предприятия, районните администрации и фирмите изпълнители да подобрят координацията и оптимизират времето за реакция.

Следи ли общината за доброто състояние на дърветата целогодишно и кой е ангажиран? Може ли да се действа превантивно?

Имахме предварителна информация, че съществуват локации, които не бяха поддържани дълго време и там, очаквано, имаше проблеми. Затова планираме да засилим превантивната дейност с предварителни проучване и идентифициране на проблемни локации.

Съобразно разпоредбите, отговорните специалисти по екология и озеленяване към отделните администрации на Столична община извършват периодични обходи с оглед установяване на състоянието на дървесната растителност в съответния район, попадащи в обхвата на междублоковите пространства, които се стопанисват от районните кметове. Експертите към дирекция "Зелена система" извършват периодични проверки и обходи за състоянието на растителността и зелените площи, въз основа на което се планира изпълнението на дейностите и манипулациите по растителността.

Конкретният случай е причинен от природно явление, което трудно може да бъде предвидено и предотвратено. Това, което би помогнало в такива извънредни ситуации, е общината да обследва редовно зелените площи, да познава добре състоянието на дървесната растителност, да предприема превантивни мерки при установена проблематична ситуация, а също и да подобри значително координацията между отделните административни звена и фирмите изпълнители, които са ангажирани в поддръжката на дърветата.