Шеф за един ден, или какво става в община Пловдив

В новата администрация тече разграничение от Иван Тотев и Здравко Димитров, а конкурс за главен архитект засега не е планиран

Новият кмет се обърна към мястото, от което самият той тръгна - районните кметства. От там дойдоха както четирима от зам.-кметовете му, така и много от новите ръководители на предприятия
Новият кмет се обърна към мястото, от което самият той тръгна - районните кметства. От там дойдоха както четирима от зам.-кметовете му, така и много от новите ръководители на предприятия
Новият кмет се обърна към мястото, от което самият той тръгна - районните кметства. От там дойдоха както четирима от зам.-кметовете му, така и много от новите ръководители на предприятия    ©  Димитър Марков
Новият кмет се обърна към мястото, от което самият той тръгна - районните кметства. От там дойдоха както четирима от зам.-кметовете му, така и много от новите ръководители на предприятия    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Кметът на Пловдив Костадин Димитров е в търсене на хора, които да сложи на ключови места.
  • В 5 от 14 общински предприятия има нови ръководители, като един от тях остана на поста си само за 24 часа.
  • Може би най-скандалната рокада стана в инспектората, чийто ръководител обвини кмета, че го маха заради общински имоти в "Тракия".

Пловдив след местните избори остана в странна ситуация - единственият от трите големи града, останали под властта на ГЕРБ и с доста по-ясен път към мнозинство, отново под контрола на същата партия. Но все пак с нов кмет, който обеща промени в начина на управление и разграничение от предшественика си, за когото лично Бойко Борисов каза, че "не се справи и ни създаде проблем".

Няколко месеца след изборите промените започнаха, но доста по-бавно от очакваното. В 5 от 14 общински предприятия вече има нови ръководители, а от стария екип на Здравко Димитров остана единствено зам.-кметът по култура Пламен Панов. Начинът, по който се подбират новите хора обаче, подсказва, че кметът Костадин Димитров има ограничен запас от кандидати и се работи на принципа "проба - грешка", заради което и процесът се движи бавно.

Пример за това бяха странните рокади в общинското предприятие "Чистота" тази седмица. След като директорът и зам.-директорът на предприятието подадоха оставки, новоназначеният началник се задържа едва един ден на поста - заради конфликт на интереси с негов близък роднина.

Някои от новите назначения пък очевидно не са избрани заради експертност - те нямат релевантен опит в същата сфера и са били директори в други предприятия или поне част от администрацията в някой от шестте пловдивски района.

Така няколко месеца след изборите може да се обобщи следното: новият кмет е в търсене на хора, които да сложи на ключови места, защото тече прочистване на кадрите от времето на Здравко Димитров. Костадин Димитров също така трябва да търси кадри, които не са свързани с бившия лидер на ГЕРБ и кмет Иван Тотев, защото според няколко източника в местната структура тече разграничаване от него.

Прочистването на "Чистота"

В рамките на само няколко дена ОП "Чистота" два пъти смени управлението си. Драмата с предприятието започна, след като директорът Димитър Георгиев и неговият заместник Николай Георгиев подадоха оставки. Това се случи в първите дни на новата година, а като причина двамата посочват оказан натиск от страна на кмета Костадин Димитров. От община Пловдив едновременно категорично отхвърлиха тези твърдения и заявиха, че са отправили предложение към Димитър Георгиев да подаде оставка, тъй като не са били доволни от почистването на града.

На 5 януари директорският пост зае Тодор Гичев, който бе представен като човек с дългогодишен опит в управлението на отпадъците, озеленяването и логистиката, а зам.-директор стана Десислава Георгиева, бивш директор на РИОСВ - Пловдив, която има и опит като инспектор в ОП "Чистота".

Новият директор обаче се задържа едва един ден, след като в медиите, и по-специално в сайта Plovdiv24, излезе информация, че негов брат е Николай Гичев, който до 11 декември 2014 г. е управител на КМД и до 30 юли 2015 г. е в управителния съвет на едноличния собственик на компанията "Евроконсулт 2007". Дружеството с представител и директор Иван Тупаров е собственост на Атанас Търев и обслужва Пловдив и Родопи от 2007 г. насам.

"Чистота" обаче трябва да надзирава и проверява дейността на КМД по сметоизвозване, сметосъбиране и почистване в общината. Договорът за тези дейности изтича през тази година и един от големите въпроси пред новия общински съвет и новия кмет ще бъде именно извозването на боклука, чиято стойност е 46 млн. лв.

Въпреки че не беше дадено обяснение за причините, Тодор Гичев подаде оставка. "Във връзка с медийни публикации и за да няма съмнения, е необходимо да се поеме отговорност. Поемам тази отговорност и подавам оставка като директор ОП "Чистота". Не искам името ми и това на община Пловдив да бъдат опетнени, защото съм човек с чест и морал", заяви Гичев.

От общината обясниха, че назначеният е имал правилната биография. "При избора на директор на ОП "Чистота" са обсъдени няколко кандидатури с изискване лицата да имат опит в управлението на отпадъците. Биографията на Тодор Гичев, която той лично представи в община Пловдив, отговаряше на това условие", коментираха от там. Те допълват: "Не е в правомощията на община Пловдив да проучва минало и личен живот на своите служители, а обявяването на несъвместимост е ангажимент на служителите."

Позицията сега се зае от Десислава Георгиева. Георгиева и преди е сядала на директорския стол след подобни рокади. През 2020 г. е назначена за шеф на екоинспекцията със заповед на министъра на околната среда и водите след шумното отстраняване на доц. Стефан Шилев от началническото кресло в РИОСВ и скоростното му заместване за 20 дни с нов директор - инж. Божидар Илиев, който пък изненадващо напуска.

И сянката на Тотев

Много показателно за историята всъщност беше откъде тръгнаха и къде продължиха нападките по темата. Сайтът Plovdiv24 отдавна е свързван в Пловдив с бившия кмет Тотев и по време на предизборната кампания, когато той още активно беше замесен в нея, сайтът играеше ролята на агитатор за ГЕРБ. Освен срещу Гичев сайтът публикува статия и срещу този, който го е предложил - зам.-кметът по екологията Иван Стоянов. "Днес в опит да се спаси на поста Стоянов си спретва кризисен ПР пред колегите по останалите медии, обяснявайки, че са разглеждани няколко CV-та и са се спрели на Тодор Гичев. Да приемем, че ще се опитаме да повярваме на тази откровена нелепица, за да не употребяваме по-тежки квалификации, но Иван Стоянов дължи най-малкото детайлно обяснение как CV-то на Тодор Гичев е попаднало на бюрото му", пишат Plovdiv24.

Стоянов бе възприеман като близък до Тотев, което потвърждава тезата, че има разцепление в местната структура на ГЕРБ и лоялността на част от близките до бившия лидер на партията в града. Самият Стоянов не беше открит за коментар по темата.

"От една партия, а всъщност врагове"

"Чистота" не е единственото предприятие със сменено управление през 2024-а. Буквално първото прессъобщение от общината на 2 януари беше за назначаването на нов директор на общинското предприятие "Многонационална спортна зала", което управлява зала "Колодрума" - Никола Панайотов. От съобщението се разбира, че в продължение на 15 години Панайотов е бил изпълнителен директор и регионален мениджър на телевизия "Евроком" и на "голям кабелен оператор" (според профила му във Facebook това е погълнатият през 2015 г. от тогавашния "Мтел", днес А1, "Близу"). Целта, които си поставя новият директор, е да развие залата, която за последните 3 години отчита 2,5 млн. лв. загуба.

Панайотов заема мястото на Евелина Апостолова, която още на 1 януари побърза да съобщи в профила си във фейсбук, че напуска поста, който заема от юни 2021 г.

Апостолова влиза в ръководството на "Колодрума" през 2021-а само часове след като е освободена от поста заместник областен управител от служебния кабинет на Стефан Янев и поема поста от Галина Китева, която остава в предприятието като неин заместник. Апостолова е кадър на ГЕРБ, но явно е в губещия лагер - зам.-областен управител е от 2017 до май 2021 година като заместник първо на Здравко Димитров, а по-късно и на Дани Каназирева. И двамата вече не са част от партията и местната политика. Апостолова е ръководител на Жени-ГЕРБ за областта.

Колко дълбоко върви разделението в бившия единен лагер на ГЕРБ стана ясно още през ноември, когато оставка подаде и директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев. Той заяви, че го прави напълно осъзнато и по свое желание, обявявайки решението си така: "Има вече нова власт в Града под тепетата, уж като старата, но с нови хора. От една партия, а всъщност врагове."

Козарев зае управленския пост през октомври 2020 г., по време на мандата на Здравко Димитров. Той обаче беше близък и до Тотев в първия му мандат - беше зам.-кмет в район "Централен" от квотата на коалиционните партньори "Съюз за Пловдив".

Неговото място зае екологът Антон Георгиев, който 7 години е бил главен експерт в ОП "Градини и паркове". Новият директор бе представен пред екипа на предприятието лично от вече споменатия заместник-кмет по екология и здравеопазване Иван Стоянов.

Скандалът с инспектората

Но може би най-скандалната рокада стана в общинския инспекторат. Той остана без ръководител, след като предходният началник Асен Стефанов подаде оставка на втория ден след встъпването в длъжност на новия кмет Костадин Димитров. "Днес е последният ми работен ден. Това е виждане на новото ръководство на общината", коментира пред медиите Стефанов. На негово място бе назначен Костадин Костов, който месец преди това се пенсионира като началник-отдел "Охранителна полиция" в ОД на МВР - Пловдив.

Скоро след това Асен Стефанов заяви, че всъщност е бил уволнен, защото е извършил проверка на общински терен в "Тракия", който едно частно дружество предоставя на друго по времето, когато Костадин Димитров е бил районен кмет. "Това се случва със знанието и при бездействието на длъжностно лице/лица в районната администрация. Резултатът - значителни вреди за община Пловдив и значителни облаги за дружеството наемодател", пише Асен Стефанов. И допълва: "Междувременно с гласовете на 13% от незапознатия пловдивски електорат едно от замесените лица става кмет и назначава другото за зам.-кмет. И вече управляват цялата общинска собственост. За да останат нещата така, аз съм уволнен." Разследване по темата имаше в "Свободна Европа", но на въпросите там общината не отговори.

Банката с кадри: районните кметства

Ако не може да разчита на бившата администрация на Димитров и на приближените до Иван Тотев части от ГЕРБ, то новият кмет очевидно се обърна към мястото, от което самият той тръгна - районните кметства. От там дойдоха както четирима от зам.-кметовете му, така и много от новите ръководители на предприятия.

Тодор Тодоров, шеф на дирекция "Обществени поръчки" в община Пловдив, който заема позицията 12 години, я освобождава по взаимно съгласие с кмета приблизително по същото време, когато се маха и шефът на Инспектората. Постът е поверен на Станислава Колева-Трендафилова, кадър на район "Източен". В предходния мандат тя е началник на отдел "Административно правно обслужване, канцелария и човешки ресурси" там.

Запрян Тодоров, директор на ОП "Общински пазари", също е освободен. Той застава начело на предприятието преди 4 години по време на мандата на Здравко Димитров, а през ноември освен позицията на директор напуска и ГЕРБ. Управлението на предприятието поема Димитър Караилиев, който в предишния мандат е зам.-кмет в район "Западен". Името на Караилиев нашумя покрай това на брат му - Петко Караилиев, по-познат с интернет прякора си Чеченеца. Когато избухна скандал с видео на брат му, Димитър Караилиев се разграничи от него и подаде оставка.

По свое желание общината напуска и главният инженер Юлиян Попов. Той се връща в РДНСК - Пловдив, където е работил и преди да заеме този пост в градската администрация. Позицията заема кадър на администрацията на район "Тракия" - Хакъ Сакъбов.

Логично, район "Тракия", където Димитров беше кмет, е представен силно на общинско ниво. За най-важната позиция - зам.-кмет по финансите, Димитров избра най-доверения си човек - Женя Петкова, която 12 години е секретар в "Тракия". Надежда Колева, която 12 години ръководи служба ГРАО в района, пък застана начело на дирекция "Местни данъци и такси" в община Пловдив.

А временно изпълняващ длъжността главен архитект е Яна Желязкова, която преди това заема същата позиция в "Тракия".

Какво ще стане с главния архитект

Това е и един от най-важните постове, за който все още няма яснота. Здравко Димитров преди време докара без конкурс от Карлово Димитър Ахрянов, който напусна позицията след изборите.

Ахрянов коментира пред "Капитал", че е освободил позицията, а не е останал на поста си до назначаването на нов главен архитект, именно за да може да се проведе конкурс: "Законът за държавния служител и членът, по който дойдох, означаваше, че мога да заема поста за период до четири години. Един държавен служител може да бъде прехвърлян от една администрация в друга за период до четири години. Обаче когато един служител бъде преместен по този начин, това означава, че постът не е вакантен и всъщност не може да бъде обявен конкурс за тази позиция."

Не е напълно ясно как Яна Желязкова е заела позиция. "В зависимост от това дали е прехвърлена временно или трайно това може да означава, че позицията или постът не е овакантен", коментира Ахрянов.

От общината не се ангажират с точни срокове и детайли относно провеждането на конкурс за главен архитект. "Главният архитект в община Пловдив е държавен служител, назначен съгласно разпоредбите на Закона за държавния служител. Провеждането на конкурс и критериите за него предстои да бъдат обсъдени", е единственото, което коментират от администрацията.

Все още няма коментари
Нов коментар