🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Новите лица в общината, клати ли се "Альоша", битката с колоездачите

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

След бавния старт на новата година нещата в Пловдив малко по малко започват да се раздвижват. Това раздвижване обаче дойде от най-неочаквана посока. След софийските паметници дойде ред на пловдивските и гореща тема тази седмица стана "Альоша".

В общинския съвет е внесено ново предложение паметникът да бъде демонтиран - то е от общинските съветници от ДСБ - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Не можем да кажем, че идеята е особено изненадваща - какво да се прави с паметника на Бунарджика и с какво да се замени, е въпрос, който периодично излиза на дневен ред, но до действия така и не се стига.

Разбира се, темата предизвика бурна реакция от "Възраждане - Пловдив". "Първо Паметникът на Съветската армия, после "Шипка", сега "Альоша". Кой ще бъде поредният поруган символ на национално-историческата ни памет?", се казва в изявлението. Истината изисква да кажем, че план или искане за демонтирането на "Шипка" няма (нито има такъв за "Альоша" към момента).

Можем спокойно да предвидим, че ще има протест, но не и демонтаж в близко време на тепето. За сметка на това други неща вече започнаха да се демонтират в община Пловдив.

Тема от седмицата:

Шеф за един ден, или какво става в общината

Какво се случи:

В рамките на само няколко дни ОП "Чистота" два пъти смени управлението си. Драмата с предприятието започна, след като директорът Димитър Георгиев и неговият заместник Николай Георгиев подадоха оставки заради, по техни думи, оказан натиск от страна на кмета. На 5 януари директорският пост зае Тодор Гичев, а зам.-директор стана Десислава Георгиева. Новият директор обаче също се задържа едва един ден, след като в медиите, и по-специално в сайта Plovdiv24, излезе информация, че негов брат е Николай Гичев, който е свързан с фирмите "КМД" и "Евроконсулт 2007", които се грижат за почистването в Пловдив и Родопи от 2007 г. насам.

Защо е важно:

Историята е показателна с две неща. Първо, тя документира започналото разцепление в ГЕРБ в града. Нападките по темата дойдоха от близкия до Иван Тотев сайт Plovdiv24, който атакува и зам.-кмета по екологията Иван Стоянов, който беше възприеман като близък до Тотев.

И второ, тя е само едно от назначенията в общински предприятия, които се случват с идването на нов кмет. Бавният и доста колеблив ритъм на промените подсказва, че Костадин Димитров тепърва търси екип и е принуден едновременно да маха хора на бившия кмет Здравко Димитров и на бившия си ментор Иван Тотев.

За какво внимаваме:

Неясна остава съдбата на един от най-важните постове - този на главен архитект. В момента позицията се заема от Яна Желязкова, като не е ясно как е заела поста. От общината не се ангажират с точни срокове и детайли дали изобщо ще има провеждане на конкурс за главен архитект.

Целия текст за случващото се в общината може да прочетете тук.

ТОП 5 от "Капитал"

Акцията на данъчните е заради нови изисквания за деклариране на превоза на стоки с висок фискален риск като храни и горива. И връзката с Шенген е малко вероятна
  • Анализ | Как ДПС реши да лицензира чуждите инвестиции

    Промените в Закона за насърчаване на инвестициите звучат като рецепта за корупция и ще доведат до допълнително ограничаване на конкуренцията и задълбочаване на феодализацията по сектори

  • Бизнес новини

    България загуби арбитраж за 61 млн. евро от ВЕИ инвеститор



    Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционните спорове на Световната банка (ICSID) е установил, че България е нарушила Договора за енергийната харта (ДЕХ), и е присъдил над 61 млн. евро плюс лихви и разноски в полза на ищеца - регистрираната в Малта ACF Renewable Energy Limited, която през 2012 г. стана собственик на фотоволтаичния парк край село Караджалово.

    Бургаската хотелиерска фамилия Караненови купи мола Burgas Plaza



    След дългогодишна дългова агония молът (без помещенията за хипермаркет) беше обявен за публична продажба в началото на ноември, скоро след като Пощенска банка продаде вземанията си на близка до колекторската "С.Г. груп" компания. Нещата оттам обаче явно са се развили бързо и е намерен нов инвеститор в лицето на Стоян Караненов чрез "Дас шопинг център Бургас".

    Истории, които видяхме другаде

    Кметът на Варна иска да върне акциите на Панаира, съобщават от Под тепето.

    Фестивалът "Франкофоли" се завръща в Пловдив с двудневна програма, съобщава trafficnews.

    Глобиха РИОСВ и община Пловдив заради мръсния въздух в града, предава Plovdiv24.bg.

    Бившият зам.-кмет Георги Титюков е превел 1.2 млн. лв. на фирма от село Лъга за поредния провален и неизпълнен проект, който ще виси на бюджета съобщава trafficnews.

    Назаем от "Бакхус": Мигранти с таланти представят персийска кухня...

    "Ако братята и сестрите се карат, те никога не се извиняват или помиряват с думи, просто идват и изстрелват "Искаш ли малко сладолед?". Така че храната за нас е начин да кажем "Обичам те". За ценностите и тънкостите в персийската кухня разказва Махса Нураи.

    Вижте рецептите тук.

    Снимка на седмицата

    Добрата новина тази седмица е, че явно общината се е справила с проблема с автомобилния трафик, защото се е захванала с велотрафика. В Пловдив колоездачите, изглежда, са толкова бързи, че се налага на съвсем къс участък от наскоро отворилия бул. "Хаджи Димитър" да има цели четири легнали полицая. След като комичната снимка обиколи социалните мрежи, изведнъж се оказа, че те не са нужни и легналите полицаи бяха премахнати. Това обаче не е всичко: на "Хаджи Димитър" е помислено и за скоростните пешеходци - между платната са разположени цели 77 пейки, които да им напомнят да не бързат, а да поседнат. На пътното платно пък има само 2 легнали полицая.

    Свободно време и култура

    "Солени хора", филм за Атанасовското езеро с премиера в Пловдив на 18 януари.

    "Травиата" на Верди ще се играе в Държавна опера Пловдив на 19 януари.

    Камелия Панайотова ще представи новия си роман "Ане" на 16 януари.

    Юбилейната изложба на Симеон Иванов и Цветан Узунов се открива на 13 януари в "Галерията".

    Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.