От седмото тепе: Какво да правим с Марица, има ли дърво на покрива и "Капитал Пловдив" на 2 години

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Честита Нова година и честит втори рожден ден на "Капитал Пловдив" - изнесената редакция във втория град. След доста напрегнатата 2023 г. и кошмарната 2022 г., ни се иска да си пожелаем 2024 г. да е изпълнена с щастие и положителни емоции, или поне да бъде по-близо до онова, което смятаме за нормално. Дано.

В деня, в който отбелязваме своя втори рожден ден, седмичният бюлетин "От седмото тепе" се завръща след почивката.

Както вероятно сте забелязали, не може да кажем, че докато празнувахме, са се случили особено много пловдивски новини. Бяха съкратени един двама висши служители в общината, бяха поотворени някои ремонти, други продължават, а едно странно предложение за горене на гуми предизвика обществено брожение и публичното изслушване беше отменено.

Очакванията са раздвижването да дойде от следващата седмица, когато политическият живот ще се съживи. Но все пак сме подготвили няколко теми, които следим ние или колегите от останалите пловдивски редакции.

Тема от седмицата:

Морето на Пловдив - Марица е големият шанс на втория град да се отърве от хватката на сушата.

Какво става:

Повечето български градове не обичат водата, освен ако не зависят от нея за поминъка си. Градовете в страната, дори онези, които са на големи реки, бягат от водата, крият се, опитват се да я държат настрани (в случая с дунавските градове - доста буквално). Историческата връзка вода - град - живот изглежда разкъсана.

Пловдив с неговата Марица - най-пълноводната рeка в страната, не бяга от нея. Тя минава през центъра му, гордо и бавно, разсичайки го на две. Тук ключовата дума е "разсича", тъй като реката, която може да бъде източник на редица предимства - зеленина, паркова среда, разхлаждане, зона за спорт и почивка, шумоизолационна бариера и разбира се, попивателна при наводнения, в момента тече тихо и почти незабележимо през града.

Защо е важно:

Пловдив е град с много проекти и много идеи за бъдещето си. Също така е град, който има нов кмет и който продължава да расте, което обещава много грижи за общината. Ако има обаче една тема, по която почти никой напоследък не говори, а тя е от особена важност за Пловдив, това е бъдещето на Марица и как тя да бъде използвана. От една страна, защото по-доброто познаване и опитомяване на реката ще позволи тя да бъде по-малка заплаха при променящите се климатични условия. От друга, защото тя е единственият голям шанс за повече зеленина и паркова среда, която тук е така или иначе много по-малко от другите големи градове.

Но трето, и далеч не последно - защото нито разширените булеварди, нито тротоарите, нито оправените градинки, нито дори велоалеите или по-доброто събиране на боклука могат да дадат на Пловдив това, което Марица може да му даде: водно измерение на един град, заклещен на сушата.

Какво следва:

Марица може да стане плавателна или пък коритото ѝ ще се използва за воден парк с пространства за спорт, култура и разходка. Второто е далеч по-евтино и възможно, освен това има пари, които Пловдив може да използва. Нещо повече - специалистите отбелязват, че система за ранно наблюдение, която ще позволи това, ще помогне и за следенето на рисковете от наводнение.

С две думи това, от което градът има истинска нужда, е цялостна визия какво да се направи с реката. То включва международен архитектурен конкурс, местна амбиция, политическа воля и добро управление. Все неща, които Пловдив е демонстрирал в близкото минало, че може да прави, когато става дума за добри идеи. Това би могъл да е следващият голям проект на града. Да, по-сложен е от просто един булевард, но след като толкова време се спъва в някакви дребни ремонти, може би е крайно време Пловдив отново да започне да мечтае.

Целият текст на редактора на пловдивската ни редакция Огнян Георгиев можете да прочетете тук.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

Бизнес новини

Топ 10 бизнес статии от "Капитал" през 2023: за зелени проекти, магазини и имоти



След ковид и войната в Украйна бизнесът започна да минава на по-спокойна вълна. Затова и най-четените статии на бизнес тема през 2023 г. са корпоративни истории за нови проекти, сделки, инвестиции и свързани с масовите потребители търговци и производители. Техният интерес видимо се разширява и все по-четени са екологичните решения.

Най-продаваният през 2023 г. електромобил в България и по света е Model Y на Tesla



През октомври в България стана ясно, че е регистриран 10-хилядният електромобил. Според последните данни на МВР към 1 януари 2024 г. колите на ток вече са над 11 хил. (11 472). Новорегистрираните само през 2023 г. са 5179, но в това число влизат както нови, така и употребявани автомобили. В топ три по продажби на нови е-коли влизат модел Y на Tesla (299), Dacia Spring (286) и Enyaq на Skoda (92).

Истории, които видяхме другаде

В "Под тепето" обръщат внимание, че след критиката на кмета Димитров за мръсния град и препълнените контейнери за боклук, в ОП "Чистота" са последвали рокади.

TrafficNews обръщат внимание на решението на ВАС, с което отменя решение на Пловдивския Административен съд във връзка със съгласуването на проект на фирма "Одрин 8" за тютюневия склад "Ориент Табако".

На колегите в "Марица" им е направило впечатление, че в Дондуковата градина тече същинска "офанзива" и се очаква паркът да бъде отворен през пролетта.

Отново в TrafficNews предупреждават, че скоро "Христо Смирненски" ще се превърне в "Кичука" 2 заради бъдещото затваряне за 3 месеца на кръстовището на ул. "Царевец с "Бул. "Пещерско шосе".

Plovdiv24 пишат, че в новия общински съвет на Пловдив ще бъде опитано отново да се даде на концесия на бъдещия инсинератор на града

Кметът на район "Южен" си е поставил за цел да продължи бул. "Македония" до бул. "Александър Стамболийски", отбелязват от TrafficNews.

Назаем от "Бакхус": 2 коктейла, вдъхновени от живота на село...



Зимата може и да не е особено студена засега, но това не пречи да си забъркате по един нетипично типичен коктейл на градус, така както ги правят дядовците из малките населени места из България.

ВИЖ: ОТ БРОЯ: 2 градски коктейла, вдъхновени от живота на село

Снимка на седмицата

Да бъде ускорен ремонтът на участъка между улиците "Люсиен Шавалас" и "Стефан Стамболов" от булевард "Александър Стамболийски". За това са се разбрали кметът на Пловдив Костадин Димитров, кметът на район "Южен" Атанас Кунчев и Бончо Бонев от изпълнителите на проекта за Южен обходен колектор.

Това е може би "най-забатаченият" инфраструктурен проект на Пловдив, така че, ако строителите се разбързат наистина, ще е чудесно за всички пловдивчани.

Личност на седмицата

Никола Панайотов е новият директор на ОП "Многонационална спортна зала", което управлява празната през по-голямата част от годината зала "Колодрум". От разпространено до медиите прессъобщение се разбира, че в продължение на 15 години Панайотов е бил изпълнителен директор и регионален мениджър на вече несъществуващата телевизия "Евроком" и на "голям кабелен оператор" (според профила му във Facebook това е погълнатият през 2015 г. от тогавашния "Мтел", днес А1, "Близу"). Целта, които си поставя новият директор, е да развие залата. Вече сме описвали колко зле се управлява тя и как е на голяма загуба. Според официалния ѝ сайт единственото планирано през 2024 г. събитие е концертът на Лара Фабиан през април.

Свободно време и култура

Поредните две представяния на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос суперзвезда" се провеждат на 4 и 5 януари в дом на културата "Борис Христов".

На 7 януари в "Комеди клуб Пловдив" ще се проведе първото стендъп шоу за 2024 г. В него ще участват Васил Ножаров, Емо Йоцов и Мишо Димитров.

Драматичен театър Пловдив открива театралния сезон през 2024 г. на 10 януари с постановката на Елизабет Иглоф "Лебедът". В актьорския състав, подбран от режисьора Петър Батаклиев, участват Патриция Пъндева, Спартак Панталеев и Тодор Дърлянов.

Държавна опера Пловдив представя на 11 януари операта от Пучини "Бохеми" отново в "Борис Христов".

На 13 януари в зала "Сила" ще се проведе ABBA Classic Tribute Show на ABBA real band Serbia с вокалистки Невена Бранкович и Милица Янкучич. Те ще изпълнят на живо едни от най-големите хитове на шведската група като Gimme!Gimme, Waterloo, Chiquitita, Dancing Queen, Mamma Mia и S.O.S., а билетите могат да се купят от сайта на Eventim.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.