По следите на загубените ВиК милиони в Пловдив

Водният оператор на града е с рекордна загуба от 14 млн. лв. заради високите цени на тока, загубите на вода и честите аварии, които бележат финансовите резултати и на другите водни дружества

Няколкото водни проекта в Пловдив се изпълняват едновременно от общината и водния оператор в града, като видимо и двата бенефициента не могат да се справят със зададените срокове, а проектите вероятно ще бъдат фазирани и ще се търсят средства за тях в следващия програмен период
Няколкото водни проекта в Пловдив се изпълняват едновременно от общината и водния оператор в града, като видимо и двата бенефициента не могат да се справят със зададените срокове, а проектите вероятно ще бъдат фазирани и ще се търсят средства за тях в следващия програмен период
Няколкото водни проекта в Пловдив се изпълняват едновременно от общината и водния оператор в града, като видимо и двата бенефициента не могат да се справят със зададените срокове, а проектите вероятно ще бъдат фазирани и ще се търсят средства за тях в следващия програмен период    ©  Димитър Марков
Няколкото водни проекта в Пловдив се изпълняват едновременно от общината и водния оператор в града, като видимо и двата бенефициента не могат да се справят със зададените срокове, а проектите вероятно ще бъдат фазирани и ще се търсят средства за тях в следващия програмен период    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • За разлика от предходните 3 години, когато ВиК - Пловдив, е на печалба, т.г. дружеството отчита рекордна загуба.
  • Основната причина е цената на тока, тъй като 98% от водата в Пловдив се подава чрез ел. захранвани помпи, а не гравитачно.
  • Дружеството вероятно ще получи средства от държавата, но трябва да се търсят дългосрочни решения.

"Има значителна несигурност относно възможността да продължи да функционира като действащо предприятие." Така вероятно започва историята на един предизвестен фалит.

Но не и в случая - тук ситуацията е малко по-различна. Предприятието е държавно, фалитът би предизвикал безводието на над 200 населени места в Пловдивска област, а констатацията е на одитора, заверил годишния финансов отчет на ВиК - Пловдив.

Такава ситуация, биха казали хората, е немислима за България, и то през 2023 г. Историята обаче помни Перник, Сливен, Ботевград, Брестовица, Добрич и редица други населени места, в които проблемите на различни оператори по един или друг начин са оказали ефект в ежедневието на хиляди хора.

При ВиК - Пловдив, вероятно няма да се стигне до фалит наистина и ще се действа по познатия до момента модел - дружеството ще бъде захранено с държавни пари, за да покрие най-неотложните си задължения, било то под формата на заем или безвъзмездно, а загубите, дори и да продължат да се трупат, ще са само цифри на хартия.

Факт е обаче, че най-големият държавен оператор - ВиК - Пловдив, който обслужва близо 670 хил. души, отчита рекордната нетна загуба 14 млн. лв., натрупана само за последните 12 месеца.

Дружеството обслужва 18 общини и общо 209 населени места и немалка част от хората в тях могат да се оплачат, че поне веднъж през последните месеци водата им е била с много ниско налягане или изцяло липсваща, с лоша миризма, странен цвят или неприятен вкус.

Освен качеството на услугата и водата проблем има и в начина, по който дружеството се ръководи. То самото се е превърнало в олицетворение на всички проблеми в сектора - милиони дългове, високи загуби на вода, амортизирана инфраструктура, странни обществени поръчки и остарели, подобно на мрежата, методи на управление.

14 млн. лв. на една врътка

Да се натрупа загуба в размер на 14 млн. лв. не е трудно за компания от мащаба на ВиК - Пловдив. Но когато това става само за 1 година, при положение че в предходните три е имало печалба, ситуацията изглежда по друг начин.

В последната година пловдивското водно дружеството видимо се лута в своята финансова нестабилност. След три поредни години, в които отчита положителен финансов резултат (635 хил. лв. през 2019 г., 4 млн. лв. през 2020 г. и 978 хил. лв. през 2021 г.), тази година ситуацията е 14 млн. лв. с обратен знак.

Една от основните причини, която бе изтъкната и от принципала на дружеството - подчинения на МРРБ "ВиК холдинг", е цената на тока.

В Пловдив, за разлика от други градове (като Варна и Бургас), почти цялата вода се подава не гравитачно, а през електрически захранвани помпи от реката, което е скъпо упражнение, особено когато електроенергията се вдига. Докато през 2021 г. дружеството е трябвало да заплати едва 17 млн. лв. за изразходваната енергия, през 2022 г. сметката е набъбнала до 35.3 млн. лв.

"98% процента от подаденото водно количество за потребителите от обособената територия се доставя чрез помпено водоснабдяване, а останалите 2% - по гравитачен път, или само в 4 от 210 обслужвани от оператора населени места водата се доставя по гравитачен път", отбелязаха съвсем очаквано от ръководството на водния холдинг.

Това логично води до повишено потребление на електрическа енергия, което дори се покачва през летните месеци или когато има засушаване. "Тази особеност превръща ВиК - Пловдив, в най-големия консуматор на електрическа енергия от всички дъщерни дружествата", обясняват те.

Дори дадените от държавата субсидии за тока в размер на 20 млн. лв. (в сравнение с 8 млн. лв. за 2021 г.) не могат да компенсират повишените цени и ако през 2021 г. дружеството е трябвало да покрие самостоятелно едва 9 млн. лв., които са били поносими за неговите приходи, то тази година сумата е почти двойна - 15 млн. лв.

(Без) план

Финансовото състояние на всяко от водните дружества зависи до голяма степен и от 4-годишен бизнес план, в който са отразени както продажните цени на водата, така и цената за ток, на която те ще купуват.

Оказва се обаче, че когато се появи извънредна ситуация като тази от 2022 г., промените са трудни.

По данни от "ВиК холдинг" например ВиК операторите са компенсирани до одобрената им цена по бизнес план до 30.06.2022 г., след което (до 31.12.2022 г.) "се оказаха в положение, в което заплащаха цена 250 лв./мВтч при одобрена цена в бизнес плановете си между 80 и 110 лв.", обяснява от там.

"Това доведе до положение, при което бизнес плановете да са постоянно енергийно ценово отворени, но със закъснение в преразглеждането и влизането в сила, което предпоставя огромни финансови загуби", коментираха от там, като допълват, че отразяването на инфлацията и актуализирането на продажните цени се случва след изтичане на отчетния период. А дотогава ВиК операторът покрива нарасналите разходи за материали, ток и труд със свои средства, заемен ресурс или за сметка на забава на други свои плащания към кредитори.

"С пазарни цени на "входа" и регулирани цени на "изхода" ВиК операторите е невъзможно да играят роля на бизнес, климатичен и социален буфер", категорични са от холдинга.

Оттук накъде

Ръководството на обединяващия всички водни дружества холдинг отказаха да коментират дали има риск за съществуването на пловдивското ВиК, както и изпълнението на проектите, по които то е основен бенефициент, тъй като това са изводи, които изцяло ще бъдат направени на база подробния отчет. При констатиране на трудностите ще бъдат набелязани конкретни мерки за справяне с тях, като засега е рано да се извеждат заключения за състоянието на дружеството.

Предвид че услугата е монополна, фалит няма да се допусне (въпреки че дружеството разполага с налични едва 300 хил. лв. към началото на т.г.), категорични са експерти, като най-вероятно изход е субсидирането на дружество със заеми от холдинга. Това само по себе си ще бъде пореден етап от порочния кръг, в който се върти водният оператор - той се нуждае от заеми не само за съфинансирането на проектите по оперативните програми, но и за оцеляването си. Дългосрочното решение е инвестирането в енергоспестяващи мерки, собствени ВЕИ, както и в по-устойчива система за водоснабдяване, за да излезе Пловдив от капана на водоснабдяването посредством кладенци и недотам ефективни агрегати.

На този фон приходите от продажби са едва с 2 млн. лв. по-високи - от 54 на 56 млн. лв., а дружеството е увеличило разходите с 50%, или 30 млн. лв., спрямо 2021 г. (от 61 млн. лв. на 91 млн. лв.). В тази връзка проблем има и с фактурираната, но неплатена вода, както и с големите загуби на вода, които се причиняват основно заради течове, нерегламентирано ползване и недобро измерване вследствие на старите измервателни уреди на дружествата. Така, освен да се свият разходите, пред водните оператори стои задачата и да оптимизират приходите.

Начело на "Титаник"

Управител на ВиК - Пловдив, в момента е инж. Огнян Кулишев. Той бе назначен от служебното правителство на Стефан Янев през август 2021 г., след като договорът на предходния такъв, Спартак Николов (бивш общински съветник от ГЕРБ), беше изтекъл година по рано през 2020 г.

Преди Николов до 2013 г. постът се е заемал от друго политическо назначение - Манол Генов, който оттогава до днес е депутат в няколко НС от БСП. Настоящият управител Кулишев също изглежда, че е в по-тесни отношения с пловдивската структура на БСП, като справка показва, че е бил председател на секционна избирателна комисия от квотата на партията.

Самият Янев, който го назначава на този пост, също не крие близките си отношения с част от местните кадри на БСП (вече бивши) и с местния партиен кадър Георги Гергов, под чието ръководство е част от структурата в Пловдив. Така на последните парламентарни избори в листите на партията на Янев - "Български възход", присъства като кандидат-депутат Георги Търновалийски, който е сочен за един от най-близките хора. Отцепниците от местната структура на БСП от своя страна, които създадоха своя организация - "Алтернатива за Пловдив", също подкрепиха кандидатурата на Търновалийски.

По закон директорският пост се заема след провеждането на конкурс, като преди изтичането на мандата на Николов конкурс е обявен в страницата на МРРБ, за да бъде сменен той, но по-късно е прекратен.

Втори конкурс бе проведен едва в края на 2022 г., но след него не настъпи промяна, а единствено бе бетонирано мястото на инж. Кулишев, който се превърна в редовно назначен директор на дружеството.

И така, въпреки че от началото на тази година дружеството е с постоянно назначен с конкурс директор - инж. Огнян Кулишев, това, по всичко личи, не е стабилизирано положението и въпреки уверението на директора, че градът няма да остане без вода, числата категорично показват риск от обратното.