🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За първи път - нулева цена на тока в следобедните часове на 20 май

По закон електроенергията в България не може да се продава с отрицателна стойност

В продължение на 3 часа - между 13 и 16 часа, на 20 май цената на тока ще е 0 лв./мВтч
В продължение на 3 часа - между 13 и 16 часа, на 20 май цената на тока ще е 0 лв./мВтч
В продължение на 3 часа - между 13 и 16 часа, на 20 май цената на тока ще е 0 лв./мВтч
В продължение на 3 часа - между 13 и 16 часа, на 20 май цената на тока ще е 0 лв./мВтч

В продължение на цели три часа - между 13 и 16 часа, на 20 май борсовата цена на електроенергията в България ще бъде нула лева. Това се случва за първи път и показва на практика какво предстои в следващите месеци - увеличаващото се производство на соларните централи води до по-голямо предлагане на енергия и изключително ниски цени.

Безплатния ток е добре дошъл за потребителите, особено на фона на критично високите цени през 2022 г. Но за производителите това е пагубно, тъй като без приходи няма как да се възвърнат инвестициите.

Още по-важното е, че сегашната безпрецедентна ситуация е факт, докато единият блок на АЕЦ "Козлодуй" е в планов ремонт и реално 1000 мегавата мощности не работят. След седмица обаче те ще бъдат пуснати и ситуацията на пазара ще стане още по-критична. А на този фон с изобилна и почти безплатна енергия служебното правителство говори за изграждане на АЕЦ "Белене".

Как се получава безплатен ток

Основната причина за нулевите цени на 20 май (вероятно такива ще има и на 21 май) е слабото потребление в почивния ден. Липсата на достатъчно консуматори води до положение, в което произведената енергия буквално прелива от мрежата и тъй като няма къде да се съхрани, се предлага безплатно - само и само да не се изключват мощности, което обикновено води до повече разходи.

Това, разбира се, е феномен само в определени часове от денонощието. Вечерта, след 20 часа например, цените на енергията се повишават до над 160 лв./мВтч.

Като цяло средната борсова цена на електроенергията в България на 20 май ще бъде 89.77 лв./мВтч, което все пак е най-ниската стойност от месеци насам. Подобни обаче са цените не само в региона, но и в цяла Европа. Изключение прави единствено Полша, където тарифите остават твърдо над 200 лв./мВтч заради по-широкото използване на въглищните ТЕЦ. Последните работят на минимална мощност в България, като конкретно държавната "Марица-изток 2" е натоварена средно 15%.

Спадащо производство и повече внос

Именно тази динамика на цените на електроенергията води до сериозни промени при производството и търговията. Данните на Електроенергийния системен оператор показват, че от началото на годината произведената в страната електроенергия е била с 20.2% по-малко спрямо същия период на 2022 г. Спадът идва изцяло от базовите централи като ТЕЦ и АЕЦ. В същото време при соларните централи има почти 40% ръст на производството. За пониженото производство има две причини. Едната е по-слабото потребление, което на годишна база намалява с 5%. Но по-важната е сривът при износа на ток.

Пак по данни на ЕСО той се понижава с почти 70%, като през май България не изнася почти никаква електроенергия, а по-скоро внася такава. Причината за последното е, че цената на тока, който могат да предложат българските ТЕЦ, е много по-висока от тази на пазара и реално е конкурентна. Вместо нея търговците (а и потребителите) предпочитат да купуват евтина енергия от Румъния и дори Гърция (когато работят ВЕИ).

Тази тенденция ще става все по-отчетлива с пускането на нови възобновяеми мощности в следващите месеци. И поставя енергетиката на страната в съвсем нова среда.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 4
    • + 10

    Ако имах електрическа кола щях да я пусна да се зарежда утре на обяд.

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 15

    Сега питайте Меси от Банкя защо прецакаха ПАВЕЦ-а?!

    Нередност?
  • 3
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • - 9
    • + 4

    Тоест, никой не ви ще безполезната слънчева енергия, обаче продължавате да я натрапвате.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6
    • + 3

    Ако пък цената можеше да става отрицателна.. някои щяха да вият съвсем на умряло. Вместо да се радват, че слънцето грее :) Направете още 10ГВ ВЕИ и после ще стане като с черноморието, хотел до хотела и никакво обслужване, т.е. никаква енергия.

    Нередност?
Нов коментар