🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подозрения за злоупотреби във ВиК проекти отиват в европрокуратурата

Екоминистерството е открило, че ВиК операторите сключват договори с изпълнители, които не отговарят на изискванията в процедурите, ще има и корекции за около 90 млн. лв.

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Потенциални злоупотреби във водните проекти може да струват скъпо на държавния бюджет.
  • Търговете на ВиК-тата изглеждат нагласени за конкретен изпълнител.
  • Сериозно забавяне при изпълняване на строителството на водна инфраструктура значи, че може да загубим евросредства.

Компании, които не са покривали изискванията в обществени поръчки за ВиК ремонти, са избрани за изпълнители. Други победители в търгове за водни проекти са имали грешки в офертите, заради които обаче са отстранени техните конкуренти.

Това са част от притеснителните изводи от проверка, направена първо от изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) и повторна такава от управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Това разказаха на пресконференция днес министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, под чийто контрол е програмата, и регионалният министър Иван Шишков, който пък е принципал на ВиК дружествата. Двамата съобщиха, че материалите ще бъдат изпратени в Европейската прокуратура.

Често компаниите, спечелили поръчки за десетки милиони на ВиК операторите, са оставали сами на финала на търговете. Такъв е случая с фирми като "Нивел строй". През 2020 г. дружеството спечели четири поръчки на ВиК - Сливен. При една от тях - за пречиствателни станции в Сливен и в Нова Загора, консорциумът с тяхно участие е останал сам на етапа на отваряне на ценови оферти и печели с предложена цена 18.74 млн. лв. при прогнозна 19.2 млн. без ДДС. В търга са участвали едни от най-големите и опитни компании в сектора - "Джи Пи груп" и обединение между "Хидрострой" и ВДХ, които са свързани помежду си и са собственост на Велико Желев. И двете обаче са отстранени.

Водните проекти са особено големи като финансов ресурс, но се забавиха сериозно, а и изглежда, че в търговете има злоупотреби. По приоритета "Води" за програмния период 2014 - 2021 са договорени общо над 2.9 млрд. лв., а според справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН) са изплатени едва 1.162 млрд. лв. Съответно всичко, което не бъде свършено в срок, ще се плаща от държавата.

Нарушенията са открити при възлагането на обществени поръчки на 14 дружества. Става въпрос за ВиК операторите на Бургас, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Враца, Пловдив, Сливен, Шумен, Ямбол и Русе. Въпросните проблемни договори са сключени в периода 2019 - 2021 г. по време на мандата на ГЕРБ.

Нарушения

След като ОСЕС е направила проверка, са избрани договори, по които е направена допълнителна такава от управляващия орган на ОПОС. Избрани са договори за над 5 млн. лв., за проектиране и строителство, при които са налични т.нар. основни индикатори за измама - например е класиран само един участник накрая, обясни екоминистърът Росица Карамфилова.

От 21 проверени договора, част от водните проекти на 10 ВиК оператора, при 17 има нарушения. Единият вид нарушение е, че избраният изпълнител не е отговарял на изискванията на възложителя. Другият пък е, че в офертата на избрания изпълнител се откривали същите пороци, които са били мотив за отстраняване на други участници, съответно и този изпълнител е трябва да бъде отстранен.

Най-драстични нарушения са открити при ВиК дружествата на Бургас, Кърджали, Смолян, Стара Загора, подчерта регионалният министър

Отделно за нарушения ще има и финансови корекции. Министър Карамфилова съобщи, че те ще са на стойност около 90 млн. лв. и ще достигат 25% от 20 договора, като по някои от тези договори вече има корекции за 5-10%.

Корекция например има в договор за ВиК Видин. Справка в ИСУН показва, че на договор за компанията на Велико Желев "Хидрострой" за доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води е наложена финансова корекция за близо 4 млн. лв., или 25% от стойността на заданието.

Бързаме бавно

При самите водни проекти има и голямо забавяне. Някои причини не зависят от бенефициентите, каза Карамфилова, като даде пример с продължително обжалване на търговете пред Комисията за защита на конкуренцията.

Завареното положение на проектите при встъпването на първия служебен кабинет на Стефан Янев през пролетта на 2021 г. е било доста изостанало. Например проектът на ВиК Враца е бил изпълнен на 16%, а сега вече е достигнал 52%, което показва "активно задействане", коментира екоминистърката. ВиК Русе също почти е удвоило напредъка си в този период - от 38% на 74%, в Стара Загора изпълнението е скочило от 19% през 2021 г. до 50% през 2023 г. Става въпрос за "финансово" изпълнение, за физическото изпълнение на проекти допълнително ще се прави анализ, каза Карамфилова. Тя посочи и проекта на ВиК Варна като лош пример - там има застой от 25% на изпълнението от 2021 г. досега, но не посочи конкретната причина защо това се случва.

Ако проектите не се завършват в срок, няма да може да се сертифицират тези средства и съответно да се възстановят от Брюксел и остават за сметка на държавата.

Същевременно по- малко от девет месеца от срока за допустимост за разходите - до края на 2023 г. трябва проектите са готови. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в момента търси начини парите по част от ВиК приоритета да се насочат към нови мерки, за да не се загубят.

При някои проекти решението е фазиране, т.е. частично отлагане за следващия програмен период. Такъв е случаят с водния проект на Бургас на стойност 459 млн. лв., което е и най- внушителната сума, предвидена за ВиК оператор през този програмен период.

За проблеми при него например "Капитал" разказа още през февруари 2021 г.. "ЕК отправи сериозни критики и забележки по проекта заради неиздаване на оценка за въздействието на околната среда за целия обект (ОВОС), което е абсолютно задължително", обясни добре запознат източник на "Капитал" тогава. Парите по проекта не бяха осигурени, макар че краят на програмния период наближаваше. Причината са били лошо изпълнени процедури от страна на РИОСВ - Бургас, и екоминистерството. Тогава министър беше Емил Димитров-Ревизоро. МОСВ не отговаряше на въпросите по темата.

Минали проблеми с ОПОС

Оперативна програма "Околна среда" и в миналото е била проблемна. В периода 2013-2014 бенефициенти бяха общините, а не ВиК дружествата, но парите по програмата се бавеха сериозно. И ако оправданието тогава беше, че е първи програмен период и България още се учи, към днешна дата това не важи. Неофициално още преди две-три години в строителния сектор се коментираше, че проблемите по ОПОС ще се появяват заради слабата администрация на ВиК операторите, които трудно можеха да се справят с тежките и големи европроекти. По времето на ГЕРБ обаче за рискове изобщо не се говореше, а чак през 2022 г. те станаха публично достояние.