🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката за Панаира продължава, този път я води Агенцията по вписванията

След като Окръжният съд постанови, че апортът трябва да се впише, Агенцията обжалва решението пред Апелативен съд

Сагата около Пловдивския панаир изглежда ще продължи по-дълго от очакваното, но отпорът срещу Гергов не идва от двете общини Пловдив и Варна, които би трябвало да защитават публичния интерес, а от Агенцията по вписванията, чиито правомощия са силно ограничени в тази насока
Сагата около Пловдивския панаир изглежда ще продължи по-дълго от очакваното, но отпорът срещу Гергов не идва от двете общини Пловдив и Варна, които би трябвало да защитават публичния интерес, а от Агенцията по вписванията, чиито правомощия са силно ограничени в тази насока
Сагата около Пловдивския панаир изглежда ще продължи по-дълго от очакваното, но отпорът срещу Гергов не идва от двете общини Пловдив и Варна, които би трябвало да защитават публичния интерес, а от Агенцията по вписванията, чиито правомощия са силно ограничени в тази насока    ©  Димитър Марков
Сагата около Пловдивския панаир изглежда ще продължи по-дълго от очакваното, но отпорът срещу Гергов не идва от двете общини Пловдив и Варна, които би трябвало да защитават публичния интерес, а от Агенцията по вписванията, чиито правомощия са силно ограничени в тази насока    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

През последните месеци фигурата на бизнесмена и бивш кадър на БСП Георги Гергов редовно присъства в новините, а темата е една и съща - тази за Пловдивския панаир (с едно малко изключение покрай откриването на новия храм в Пловдив).

И тази седмица не направи изключение.

Поредният опит на Гергов да впише апорта на варненските акции от панаира в контролираното от него дружество "Пълдин туринвест" и по този начин да овладее 79% от него претърпя крах в началото на май. Тогава Агенцията по вписванията отказа да отрази промяна в Търговския регистър по партидата на дружеството с мотив, че оценката на акциите на община Варна на стойност 16 млн. лв. е неактуална, тъй като е направена през далечния октомври на 2021 г., когато икономическата обстановка в страната, и не само, е била съвсем различна.

Това беше вторият път, в който Агенцията се противопоставя на Гергов, като при първия мотивът беше, че липсва изричното съгласие на община Пловдив като съакционер в "Пълдин туринвест", на когото делът ще намалее след този апорт.

Съвсем очаквано Гергов обжалва отказа на Агенцията по вписванията, а за броени дни съдия Симеон Захариев от Окръжен съд - Пловдив, постанови, че този отказ е бил незаконосъобразен и апортът трябва да се впише, а с това Гергов да се превърне в пълноправен собственик на панаира и спокойно да се разпорежда с него. Въпреки че в публичното пространство се чуха гласове, че решението на Захариев е окончателно (както пише и самият той - "решението не подлежи на обжалване"), Агенцията по вписванията, позовавайки се на чл. 25, ал. 4 от Закона за Търговския регистър (който гласи, че решението е все пак обжалваемо), е пуснала жалба срещу решението пред Апелативен съд - Пловдив. Така се оказва, че все още нищо не е окончателно.

Сега предстои Апелативният съд да прецени дали да допусне жалбата за разглеждане.

Така агенцията се превърна в по-голям защитник на обществените интереси от кметовете на двете големи общини Варна и Пловдив - Иван Портних и Здравко Димитров, които пък заради бездействията си са обект на проверки от прокуратурата.

Въпрос за 16 милиона

Агенцията категорично каза, че оценката на активите не е актуална, и с това мотивира отказа си да впише апорта. "Следва да се има предвид, че период от близо 2 години е относително дълъг и с оглед непрекъснато променящата се финансова среда следва оценката да съобрази множество фактори, да отразява актуалната икономическа обстановка към дата, близка до датата на подаване на заявлението", обясняват от агенцията, като въпреки че не се поставя такова изискване в закона за срок, те се позовават както на съдебна практика, така и аналогично на удостоверенията за данъчна оценка на имот, чиято валидност е определена за период не по-дълъг от 6 месеца, съответно 1 година.

Съдия Захариев обаче е на обратното мнение. В постановеното от него решение той обяснява, че длъжностното лице, което е отказало да впише апорта на това основание, няма компетентност да прави преценка дали оценката е актуална или не, да тълкува и да събира доказателства, а единствено може да провери дали са спазени формалните изисквания за оповестяване на дадено обстоятелство, в случая апорт, т.е. дали са налични всички изискуеми документи.

"Заключението на трите вещи лица за оценка на процесната непарична вноска на община Варна изцяло отговаря на изискванията, посочени в разпоредбата по чл. 72, ал. 2 ТЗ. (...) Затова, на осн. чл. 193, ал. 2 ТЗ, заключението на вещите лица е следвало да бъде обявено в Търговския регистър, а не - обсъждано и използвано като претекст за отказ, при това в процедурата по вписване на вече проведеното (осъществено) увеличение на капитала на "Пълдин туринвест" АД. В тази насока е налице многобройна и еднопосочна съдебна практика, която не е взета предвид от длъжностното лице по регистрацията", пише съдия Захариев.

Със своето решение той отменя отказа на агенцията като незаконосъобразен и в пълно противоречие със закона, и дава указания да бъде отразен апортът в ТР.

Прокуратурата е на ход

С всеки изминал ден и с постоянните действия на Гергов вероятно въпрос на време е този апорт да се превърне във факт, след като през изминалите няколко години двете общини - Варна и Пловдив, положиха неимоверни усилия той все пак да се случи.

В тази връзка реакцията на прокуратурата, за която стана ясно, че все пак разглежда случая, изглежда малко закъсняла, а вероятно и не много ефективна като резултат.

Въпреки това е образувано производство срещу варненския кмет Иван Портних от Апелативната прокуратура в града. Разследването е заради бездействието му относно връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата. Въпреки че беше прието решение направеното дарение в размер на 29% от акциите на Панаира (от кабинета "Борисов 3") да бъде върнато към държавата, кметът не изпълни решението. А напротив - отмени го и взе друго - това за апорта в дружеството на Гергов.

Досъдебното производство е по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс - за неизпълнение на служебни задължения, който предвижда наказание лишаване от свобода. То обаче вероятно няма да приключи в близките години.

В същото време в Окръжна прокуратура - Пловдив, е била извършена проверка във връзка с постъпили сигнали на граждани, свързани с решения на Общински съвет - Пловдив, касаещи "Пълдин туринвест", коментираха за "Капитал" оттам.

Първият сигнал, обясняват от прокуратура, касае неправомерни действия на 28 общински съветници от Общинския съвет - Пловдив, които са увредили обществения интерес, като са гласували на заседание на Общинския съвет "за" увеличаване на капитала на "Пълдин туринвест" чрез апорт на акциите на община Варна от "Международен панаир - Пловдив" АД.

Вторият сигнал е от друг гражданин и се отнася до бездействието на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който, въпреки че му беше възложено с решение на общински съвет, все пак не обжалва поредния опит на Гергов за апорт, с което бяха загубени правните възможности за противодействие от страна на община Пловдив.

"Към момента възложената проверка е приключила и предстои произнасяне по същество от наблюдаващия прокурор", обясниха от ведомството, като срокът за произнасяне е едномесечен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dorn avatar :-|
    dorn

    Абе я го дайте това на Конституционния съд. Не се шегувам. Тоя съд вече се използва за щяло и нещяло. Така поне ще свърши една полезна работа. За какво получават огромни заплати, девет години си клатят краката ако не защитят собствеността на държавата и община Пловдив от един руски крадец.

    Нередност?
Нов коментар