🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът обяви апорта на варненските акции от Панаира в дружеството на Георги Гергов за незаконен

Решението на Окръжен съд - Пловдив подлежи на обжалване, като в ход е и още едно дело, което разглежда втория опит за апорт в "Пълдин туринвест"

С апорта на варненските 29% от Панаира в "Пълдин туринвест", бизнесменът Георги Гергов ще придобиев пълен контрол върху него с мажоритарен дял от акции от 79%
С апорта на варненските 29% от Панаира в "Пълдин туринвест", бизнесменът Георги Гергов ще придобиев пълен контрол върху него с мажоритарен дял от акции от 79%
С апорта на варненските 29% от Панаира в "Пълдин туринвест", бизнесменът Георги Гергов ще придобиев пълен контрол върху него с мажоритарен дял от акции от 79%    ©  Димитър Марков
С апорта на варненските 29% от Панаира в "Пълдин туринвест", бизнесменът Георги Гергов ще придобиев пълен контрол върху него с мажоритарен дял от акции от 79%    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Причината е, че не е спазен срок за свикване на общото събрание, на което е прието решението за увеличаване на капитала
  • Решението може да бъде обжавално пред Апелативен съд - Пловдив в двуседмичен срок
  • Това е първото от две дела, заведение срещу опитите на Гергов да придобие варненските акции

Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" (чрез което Георги Гергов управлява Пловдивския панаир), което на 24 ноември м.г. прие капиталът му да бъде увеличен с акциите на Варна в Пловдивския панаир, е било нередовно свикано, което прави незаконосъобразни всички негови решения, в това число и апорта. Това постанови пловдивският Окръжен съд на 6-и март като първа инстанция по делото, образувано след жалба от страна на Здравко Димитров като представител на община Пловдив.

До решението се стигна, след като община Пловдив като съакционер с 25% в "Пълдин туринвест" чрез общинския съвет в града се обяви против апорта и възложи на кмета на община Пловдив да обжалва всяко решение в обратната насока.

С това решение обаче далеч не се поставя край на опита на Гергов да овладее изцяло панаира. Първо, защото решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив в двуседмичен срок, а съдейки по действията на Гергов той вероятно няма да изпусне възможност за още една съдебна инстанция. И второ, защото това е първото от общо две дела, които са заведени от община Пловдив срещу решенията на "Пълдин туринвест" за апорта на акциите. Второто е насрочено за края на месец март.

Решението обаче е първият път, в който община Пловдив печели битка срещу Гергов относно злощастното им общо начинание. През годините назад бизнесменът успя де факто да сведе до незначителен партньор Пловдив, в резултат на което се разпорежда еднолично с апортирани редица важни за града имоти в "Пълдин туринвест".

Жалбата

Решението на Окръжен съд - Пловдив за незаконност на проведеното общо събрание е взето с мотив, че общото събрание е свикано в по-кратък от записания в Търговския закон 30-дневен срок (като поканата е изпратена на 16-и, а събранието е проведено на 24-и).

Освен процедурните въпроси, доводите на общината бяха и по същество за два други закона - Закон за приватизацията и следприватизационния контрол и Закона за общинската собственост. Според втория закон общината, независимо от своите проценти, има блокираща квота при увеличаване на капитала на дружество, в което тя участва, докато според първия е нужно съгласие на Агенцията по приватизацията, за да се намали общинския дял.

Другите доводи обаче не са разгледани, тъй като съдът е пресметнал, че решенията така или иначе са незаконосъобразни заради нарушението в начина на свикване на общото събрание. Те ще бъдат разгледани във второто дело, защото там жалбата е само въз основа на тези два закона.

Акциите на раздора

Сагата около варненските акции от "Международен панаир - Пловдив" се заплете миналата година, след като Върховният административен съд постанови решение, с което категорично определи, че областният управител на Варна не може да спре решението на Общинският съвет на морския град, с което се одобрява апортирането на варненските акции в "Пълдин туринвест". Решението предизвика остра критика от страна на юристи, като съдията в СРС д-р Васил Петров коментира, че с това си решение Върховният съд не е спазил собствените си тълкувателни решения и неправилно е изтълкувал приложимите разпоредби.

Още на следващия ден след произнасянето на ВАС Георги Гергов свика общо събрание на "Пълдин туринвест", в чийто дневен ред фокусът бе именно апортът на акциите от Варна. Въпреки че общинският съвет в Пловдив се обяви против това решение, общото събрание го прие, след което последва и първата жалба. Последва втори опит на Гергов да свика общо събрание, като този път общинският съвет взе нелогични решения - едновременно "за" и "против" апорта. Въпреки това кметът на община Пловдив Здравко Димитров обжалва и второто решение от общото събрание на "Пълдин туринвест".

Акциите се превърнаха в разменна монета, както за самият Гергов, който се опита да ги "изтъргува" с обещание до общината за терен за опера, така и за общинския съвет във Варна, където бе получено предложение от собственик на имот в центъра на морската столица, да го преотстъпи ако получи варненските акции от Панаира.

Шумните скандали около апорта и невъзможността за справяне с тях бяха посочени и от премиера Бойко Борисов като една от причините, заради които партия ГЕРБ си сваля доверието от пловдивския кмет Здравко Димитров, редом с напрежението около построяването на стадион "Христо Ботев", въпреки че конфликтът с Пловдивския панаир беше забъркан именно от предното Борисово правителство, лично под неговата протекция.