Министерството на икономиката се включи в битката за Пловдивския панаир

Институцията е завела иск в СГС срещу Варна за собствеността на 29% от акциите в дружеството, които общината прехвърли на Гергов

Веднага след назначаването си през юни новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов (в средата) разпореди пълен анализ на всички възможни правни действия по казуса
Веднага след назначаването си през юни новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов (в средата) разпореди пълен анализ на всички възможни правни действия по казуса
Веднага след назначаването си през юни новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов (в средата) разпореди пълен анализ на всички възможни правни действия по казуса    ©  Георги Кожухаров
Веднага след назначаването си през юни новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов (в средата) разпореди пълен анализ на всички възможни правни действия по казуса    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Битката за бъдещето на Пловдивския панаир, в която бизнесменът Георги Гергов е напът да овладее целия контрол над някогашния държавен актив, все още не е приключила.

След като община Варна прехвърли акциите си в дружеството на Гергов "Пълдин туринвест", а Пловдив не успя (или не пожела) да спре това, сега в битката се включи и оригиналният собственик на акциите - Министерство на икономиката и индустрията (МИИ).

Ведомството е завело иск срещу Варна в Софийски градски съд (СГС) за собствеността на акциите в Пловдивския панаир. МИИ иска да бъде обявено за нищожно решение на Министерски съвет (МС) от 2016 г., с което безвъзмездно държавата прехвърля на морската община над 16 млн. поименни акции, представляващи 29% от собствеността на "Международен панаир Пловдив".

С молбата на МИИ се иска и връщането на акциите на държавата и обявяване за нищожен апорта им в капитала на владяното от бизнесмена Гергов "Пълдин туринвест". Заради започналото в СГС дело, Окръжен съд-Пловдив (ПОС) е спрял производството по вписване на апорта в капитала на "Пълдин туринвест". Така до влизането в сила на решение по делото между МИИ и Варна, пловдивският бизнесмен, бивш лидер на БСП в града и почетен руски консул няма да може да довърши започнатото.

"Първи стъпки"

Решението на МИИ да атакува именно решението на МС, с което бяха разпределени акциите на държавата между Пловдив и Варна, е озадачаващо, защото решението беше надлежно гласувано от тогавашния министерски съвет на Бойко Борисов, внесено от министъра на икономиката Божидар Лукарски. В системата на СГС обаче към момента не могат да бъдат видяни мотивите, с които се иска отмяна на това решение.

В последствие Борисов поиска Варна и Пловдив да върнат дарените акции, но докато градът под тепетата го направи, морският гласува решение, но не го изпълни.

Веднага след назначаването си през юни новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди пълен анализ на всички възможни правни действия по казуса. Пред "Капитал" той обяви, че именно в следствие на това е и заведеният иск, с който "предприемаме първите стъпки за защита на обществения интерес и собствеността на държавата в Пловдивския панаир."

"Тук не е само Министерството на икономиката, получихме подкрепа и от Министерски съвет, който прие решение, с което възлага на министъра на икономиката и индустрията да предприеме всички възможни действия за защита на публичния интерес", допълни Богданов.

Веселина Александрова, общински съветник от "Демократична България" в местния парламент, коментира пред "Дневник", че образуваното от СГС дело "е голям пробив в битката ни за запазване на Пловдивския панаир" и допълни, че "ни дава време от поне една година, в която да продължим усилията си по опазване на държавния интерес."

Другите дела

Паралелно с делото пред СГС пред Върховния касационен съд (ВКС) виси обжалване по друго дело за Панаира - на Агенцията по вписванията (АВ) срещу решение на Апелативен съд Пловдив (ПАС), с което се потвърждава вписването на апорта.

Преди това АВ отказа с мотива, че паричната оценка (16 млн. лв.) от октомври 2021 г. е стара и не отговаря на настоящата икономическа обстановка. След жалба на Гергов ПОС не се съгласи с това и постанови решение за отмяна отказа на АВ, което агенцията от своя страна обжалва. Втората инстанция остави без разглеждане жалбата като я прие за недопустима, а АВ обжалва това решение пред ВКС.

Всичко това се случва след като в края на април община Пловдив чрез кмета Здравко Димитров не упражни правото и задължението си да обжалва пореден опит на Георги Гергов да овладее панаира.

Докато кметовете на Варна и Пловдив видимо абдикираха от задълженията си да защитават публичния интерес, Агенцията по вписванията излезе на преден план и се включи в битката за опазване на панаира. Първо през януари отказа вписване на апорта с мотив, че липсва изрично съгласие на община Пловдив като акционер в "Пълдин туринвест", чийто дял ще намалее след този апорт. След това отказа отново заради оценката.

Макар и закъсняла в действията си към нея се присъедини българската прокуратура, която чрез апелативната си структура в морската столица образува производство спрямо кмета Портних. Разследването е заради бездействие и неизпълнение на решение на местния общински съвет акциите в панаира в Пловдив да се върнат на държавата. Вместо това дори е взето решение със същите да бъде увеличен капитала на "Пълдин туринвест".

В същото време въз основа на два сигнала на граждани и Окръжна прокуратура Пловдив започна проверки. Първият е спрямо действията на 28 общински съветници от местния парламент в града под тепетата. Мотивите са, че на заседание на общинския съвет са гласували "за" увеличаване на капитала на "Пълдин туринвест" чрез апорт на акциите в "Международен панаир Пловдив" от страна на община Варна. Вторият сигнал е спрямо кмета Димитров за бездействието му от края на април да обжалва решението за апорта на акциите от панаира.