🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив: как не се прави, втора част

От МК и МОН са осигурени едва 3.5 от общо 13 млн. лв. за ремонта, който трябва да приключи през есента на 2024 г., а общината не е заделила нито лев до момента

До есента на 2024 г. се очаква училището да е с изцяло нов облик отвън и реставрирано отвътре
До есента на 2024 г. се очаква училището да е с изцяло нов облик отвън и реставрирано отвътре
До есента на 2024 г. се очаква училището да е с изцяло нов облик отвън и реставрирано отвътре    ©  Антон Чепилски
До есента на 2024 г. се очаква училището да е с изцяло нов облик отвън и реставрирано отвътре    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • ВДХ заместиха избрания първоначално изпълнител "Трейс холд груп", след като последните не внесоха гаранция заради липсващото финансиране.
  • Фирмата ще работи през идните две лета - първо ще реставрира отвън, а после и вътре и накрая дворното пространство.
  • Средства за дофинансиране на проекта (около 10 млн. лв) ще се търсят поетапно както от общината, така и от Министерството на културата.

Многократно повишавана цена, осигурена едва една трета от сумата, един отказал се участник, друг с по-висока оферта и нула лева от общината. Така - с много въпросителни, започна реконструкцията на емблематичната за Пловдив историческа сграда на Хуманитарната гимназия: училище, в което са учили много от известните имена на България.

Това се случи близо 5 години след констатацията за силно влошените условия в сградата, паметник на културата, 3 години след изготвянето на проект за ремонт и 10 месеца след като беше обявена поръчката за строителството, проведена на база пазарно проучване с една оферта и силно повишена прогнозна стойност.

"Капитал" преди време описа историята на тази поръчка, като я даде за пример как не бива да се правят подобни неща. Това не повлия по никакъв начин на реалността.

Ремонтът започна в началото на тази седмица, след като общината подписа договор с втория класиран участник (ВДХ), тъй като спечелилата фирма съвсем изненадващо не внесе гаранция ("Трейс холд груп"), въпреки че беше подала цялата необходима документация. Крайният срок на проекта е есента на 2024 г., като фирмата ще работи в периода на ваканциите.

За момента са осигурени по-малко от една трета от средствата, като от общината заявиха готовност в бюджета за 2023 г. да осигурят средствата, необходими за първия етап, който ще се реализира в рамките на това лято.

Който смята, той поръчва

Поръчката за строителство беше пусната в края на август 2022 г. с възложител не община Пловдив, нито Министерство на културата, а район "Централен", в който се намира училището, тъй като няколко години по-рано именно районната администрация е автор на изготвен проект, одобрен впоследствие от НИНКН, без който не може да се извършва ремонта.

Процедурата беше стартирана, след като преди това е проведено (почти тайно) пазарно проучване, посредством което да се прецени дали изчисленията на общината за 8 млн. лв. отговарят на настроенията на строителите. Тогава една фирма подава оферта - "Смарт билд дигитал", част от групата на "Трейс", която изчисли ремонта на доста повече: 12.8 млн. лв.

Въпреки мнението на няколко строителя, до които "Капитал" се допита, че цената е доста по-висока от очакваното, общината добави и няколкостотин хиляди от себе си, като определи прогнозна стойност в размер на 13.4 млн. лв. Без особена изненада за всеки, който знае как общините правят поръчките си, "Трейс" бяха класирани на първо място.

Колкото кажете, когато кажете

Въпреки че подписването на договор с "Трейс" (фирма, която извършва редица проекти в Пловдив) изглеждаше най-логичния изход, малко по-късно стана ясно, че фирмата не е внесла гаранция за участие дори и след допълнителна покана от страна на общината. От "Трейс холд груп" коментираха за "Капитал", че са се отказали от участието си в поръчката заради несигурността от липсващото финансиране, и то за такъв знаков за цялата страна проект.

Заради това местната администрация се принуди да вземе ново решение, като класира на първо място втория участник в надпреварата - свързаната с Велико Желев ВДХ. Те от своя страна са предложили дори по-висока цена (с 400 хил. лв. повече от "Трейс") - 13.3 млн. лв. (без ДДС), или 16 млн .лв. (с ДДС).

Въпреки заявеното първоначално, че ще се търси строител, който да може да извършва ремонта непрестанно, когато естеството на работата го позволява, т.е. да има 3 смени по 8 часа всеки ден от седмицата, вкл. в работни и празнични, така че дейностите да приключват максимално бързо, стана ясно, че избраната фирма ВДХ ще работи на етапи единствено през лятото - това и другото, за да не се прекъсва учебния процес. Срокът по договора е строго фиксиран - 365 дни, които обаче ще се броят в периода на активна работа.

Първият етап ще се реализира през тази година и включва първата част от реконструкцията на самата сграда - покриви, дограми (като част от прозорците ще бъдат реконструирани и запазени, така че в сградата да има и автентични такива), фасади, улуци и пр., което представлява около 50-60% от общия обем на поръчката, докато следващото лято ще се пристъпи към вътрешни реставрационни дейности (врати, стълбища и пр). По думите на районния кмет Георги Стаменов интензивната работа ще започне след 30 юни, когато в училището вече няма ученици, но фирмата вече е на терен и монтират скеле.

За благоустрояването, което може да се случи по всяко време, доколкото не пречи на учебния процес, се изчаква, тъй като в двора на Хуманитарната гимназия е планирано изграждането на втора сграда за целите на прогимназията, за точното местоположение на която все още няма идейна разработка.

И още 8 млн. лв.

На официалния старт на ремонта за пореден път стана ясно, че средства няма. На този етап има осигурени 3.5 млн. лв. за ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив. От тях 2.7 млн. лв. идват по подписан договор между район "Централен" и Министерството на културата, тъй като училището е паметник на културата. Парите са осигурени по времето на правителството на четворната коалиция на ПП, ДБ, ИТН и БСП. Още 800 000 лева са осигурени от Министерството на образованието и науката, като от ведомството коментираха, че доколкото училището е общинско, а не държавно, повече ресурс не би могъл да се предостави.

Георги Стаменов, кмет на район "Централен", в качеството си на възложител на поръчката коментира пред "Капитал", че в разговори с министъра на културата и с други ведомства има нагласа за осигуряване на средства, но доколкото ремонтът ще се извършва на етапи, няма смисъл да се взимат средства, които ще са необходими след година или две.

Очаквания, разбира се, има и към община Пловдив, която, въпреки че е собственик на гимназията, не е предвидила нито лев за нея в своите бюджети последната година, вкл. и в разчета за 2023 г., който бе изготвен през март. "Под условие че общинските съветници трябва да го гласуват, в бюджета на Община Пловдив ще осигурим една сума пари, с която да продължи по-нататък реставрацията на училището", коментира Здравко Димитров, като не уточни сумата, а обясни, че ще се задели колкото е възможно.

Стаменов коментира обаче, че средствата, които са осигурени до момента в размер на 3.5 млн .лв. и с дофинансиране от общината, следва да са достатъчни за първия етап от ремонта, който ще се случи това лято, който е на стойност 6.5 млн.лв.