🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има вероятност пожарът в парк "Отдих и култура" в Пловдив през юли да е бил и умишлен

Огънят засегна терена, отреден за втория гребен канал в Пловдив и частния имот на собственика на "Макском"

Кадастър
Кадастър
Кадастър    ©  Кадастър
Кадастър    ©  Кадастър
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Пожарът до гребната база обхвана около 100 дка зелени площи.
  • По-голямата част от засегнатите площи са в общински имот, предвиден за втори гребен канал.
  • По-малкият и частен имот е собственост на бизнесмена Максим Митков, който иска на него да строи семейна къща.

На 23 юли в парк "Отдих и култура" в района на Гребната база в Пловдив избухва пожар. Огънят обхваща над 100 дка зелени площи в два парцела - по-малък частен и по-голям общински имот (на снимка от въздуха, направена от Драгомир Драганов, ясно се виждат пораженията) *. По това време на Гребната база се закрива Световното първенство по гребане за младежи до 23 години. "Един час след последния сигнал лумна пожарът", споделя Иван Попов, ръководител на Организационния комитет.

Пожарът е потушен, но възникнаха слухове, според които той не е изцяло следствие на жегите в Пловдив. Има съмнения за умишлен палеж, като в момента Районната прокуратура в града под тепетата води разследване по случая, което все още не е приключило.

И двата парцела имат история

Общинският е с общо около 225 дка площ, и върху него има планове да се изгради втори допълващ гребен канал - план, срещу който имаше брожения сред екоактивистите в града. Другият терен - 17 дка, е собственост на Максим Митков, едно от популярните бизнес имена в града, собственик на завода за велосипеди "Макском". Той купува въпросния имот за 1.5 млн. лв. (без ДДС) през 2017 г. от скандално известното "Пълдин туринвест", през което Георги Гергов разпродава бивши общински имоти.

Негоден дървен мост

От писмени отговори на община Пловдив става ясно, че е била сформирана работна комисия, която на 3 август е издала протокол, в който е посочено, че са "установени изгорели и погинали зелени площи" на територията на общинския терен, а те възлизат на "приблизително 100 - 105 хил. кв.м".

Единствената засегната инфраструктура са 15 квадратни метра от намиращия се в северозападната част на имота дървен мост над река Дерменка. От общинската администрация посочват, че "в настоящото си състояние мостът е опасен и негоден за експлоатация", което е довело до неговото обезопасяване и ограничаване на достъпа до него. Предстои да се изчислят необходимите за възстановяването му средства.

Проект на трупчета

По-голямата част от пожара на 23 юли се разгърна върху общинския терен, на който се предвиждаше да се изгради част от втория гребен канал и уширение на водното съоръжение, което да се използва за водни спортове. Идеята е в публичното пространство повече от десетилетие като в Плана за интегрирано развитие (ПИРО) на община Пловдив от началото на 2022 г. са залегнали 17 млн. лв. за него.* В момента сегашния канал може да домакинства европейски и световни първенства за младежи и различни купи. Но за да може градът да приема и световни първенства за мъже и жени, както и първенства за всички възрастови групи, които се провеждат в олимпийска година, каквато ще е следващата 2024 г., се изисква второ водно съоръжение за загряване на спортистите.

Идеята е т.нар. водно огледало освен като гребен канал да функционира и като градска атракция. Част от планирания преди вече над 10 години комплекс е и екопарк "Марица", който ще се разгърне на около 656 дка площ. При реализирането му ще бъдат засадени около 14 хил. нови дървета.

Пред идеята обаче има пречки. Екоактивисти се противопоставят на проекта, тъй като според тях изграждането на съоръжението ще нанесе сериозни поражения на растителността в парка. Те заведоха дело, което стигна до Върховния административен съд (ВАС). Той отсъди в полза на община Пловдив.

Така привидно е дадена зелена светлина на проекта и изграждането му може да започне. През 2019 г. тогавашният кмет Иван Тотев дори прави първата копка за водното съоръжение, но до реални строителни дейности така и не се стига.

Какво спъва проекта

Проектът отново излиза на дневен ред в началото на 2022 г., когато в изменението на Общия устройствен план на града се включва и новото водно съоръжение. Вече има и идея гребната база да бъде отдадена на концесия. Зад това предложение стоят някои от клубовете по гребане в града, Българската федерация по гребане и представители на бизнеса. Но членове на "Демократична България" в Пловдив, както и тогавашният областен управител Йордан Иванов са против. Те отразяват настроенията на обществеността срещу концесионирането - притесненията са, че подобен тип стопанисване може да доведе до евентуални рестрикции.

Друго притеснение е обезлесяването на терена, нужен за дублиращото водно съоръжение, както и промяната на статута на териториите около канала. Това би създало благоприятни предпоставки за строителство на мястото на зелените площи в бъдеще.

Точно настоящото ръководство на общината дава храна на тези съмнения. Вече повече от девет месеца ябълката на раздора между местна власт и гражданско общество се явява частен парцел от 81 дка в парк "Отдих и култура" до гребния канал, където общината действа без публичност.

Пред втория гребен канал стои още една пречка, а именно частен имот, който трябва да бъде закупен от общината, за да може проектът да стартира. В момента парцелът от около 11 дка е собственост на компанията "Пловдив Рийч" с крайни собственици петима граждани на Великобритания.

По думите на Иван Попов компанията има желание да продаде имота. Общинският съвет също е взел решение той да бъде закупен за 1.35 млн. лв., но общината все още няма нужните средства за това и проектът остава в застой. Същевременно обаче администрацията на кмета Здравко Димитров е готова да даде 5 млн. лв. за рушащата се спортна зала "Строител".

Улица в гората

Що се отнася до горелият частен парцел, с него Максим Митков се сдобива чрез сделка между дружеството му "Пирин рент" с "Пълдин туринвест" на Гергов. Преди това имотът е апортиран в дружеството на бившия председател на БСП с решение на общинския съвет от 8 февруари 2007 г., са с него е изменен и видът собственост - от публична в частна общинска. Митков не даде на "Капитал" подробности как са стартирали и протекли преговорите с Георги Гергов.* Точни планове за него при сделката не са обявени, но през май т.г. представител на дружеството презентира пред Общинския съвет Пловдив идеята улица, която се намира на юг от терена, да бъде преместена по северната му граница. И сега тя е частично изградена и отделя закупения от Гергов терен от хотел "Лендмарк" и друг терен от около 17 дка, отново собственост на Митков. В последния е семейното "имение", в което той живее от години.

Един от основните доводи за преместването на улицата е факта, че на сегашното трасе са разположени около 15 дървета, а в улицата на север ще бъдат засегнати единствено храсти. При представянето през май адвокатът на Митков обясни и бъдещите планове за закупения през 2017 г. терен - ще бъдат намалени строителните показатели на кинт 0.4, височина до 9 метра и 30% застрояване, като семейството му ще построи там нова къща за собствени нужди.

Предложението включва още изграждане на бъдещата улица със средства на Митков, но не е посочено каква сума ще е необходима.

Още през май месец Добромира Костова, общински съветник от групата на "Демократична България - обединение" (ДБ) в ОБС Пловдив и съпредседател на "Зелено движение", изрази мнение, че мястото на улицата не е на север от терена на Митков, тъй като така ще навлезе в територията на парка. "По сегашната регулация улицата от "Лендмарк" на запад трябва да бъде продължена по права линия, а с това предложение собственикът иска тази улица да бъде осъществена в странна дъга през гората," написа тя тогава във Facebook.

За реализирането на идеята желанието на собственика на "Макском" е да получи новосформиран общински терен от 2.2 дка, върху който в момента е предвидено изграждането на недовършената улица. Така той ще свърже сегашното семейно имение с празния терен, което ще позволи тяхното окрупняване. В замяна дружеството на Митков ще прехвърли друг терен от малко над 3 дка от собствения си имот.

Според изготвена от общината данъчна оценка свързващият терен струва 110 131 лв., а според пазарна такава 1 004 900 лв. Идеята му е върху него да се изгради предвидената улица като тя ще минава по северната граница на имота му. Данъчната и пазарната му оценки са съответно 136 297 лв. и 1 001 200 лв.

На заседание на 2 август ОБС взе решение, с което да се измени подробния устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на съседните терени и да се пристъпи към подписване на предварителен договор за промяна на границите им. В проектодоговора изрично е посочено, че при размяната на двата имота ще се вземе предвид пазарната оценка (1 млн. лв.) на общинския, като най-вероятно същото ще бъде направено и за малко по-големия, собственост на дружеството на Митков.

В проекта за договор е посочено, че разликата между двата терена (без да е посочена изрично нейната стойност) ще бъде заплатена на община Пловдив от "Пирин рент". Според сегашната информация тя е в размер на 3700 лв., а дружеството ще поеме и разходите по прехвърлянето на терените.

"Капитал" потърси Максим Митков за коментар дали след пожара от края на юли има промяна в плановете му за терена и дали са изчислени вече нанесените от пожара поражения. До редакционното приключване на този текст, отговор от негова страна не бе получен.

Парк или строителна площадка

През ноември 2022 г. бе прието от общинските съветници в Пловдив изменението на Общия устройствен план (ОУП) на града. Според него частен парцел от около 81 дка, намиращ се в парк "Отдих и култура", се превърна в зона за "рекреация" с позволени 30% застрояване след като до преди това беше предвиден като зона за озеленяване с разрешено минимално строителство до 1%. Това възпламени гражданско недоволство с протести и подписка за запазване на терена като парк. Решението на местната власт се оказа поредния недалновиден управленски акт, който засили усещането на жителите на Пловдив, че кметът и екипът му действат не в защита на общия интерес, а обслужват тези на конкретни лица и бизнеси, или пък взимат решения на инат.

Примерите са разпръснати във времето из целия мандат на кмета Димитров. Най-пресните освен този за терена в парка до гребния канал са за пробива на инат под Водната палата, поръчките за почистването на река Марица, ремонтът на Хуманитарната гимназия, идеята за закупуване на спортна зала "Строител", буквално подаряването на "Международен панаир Пловдив" на бизнесмена Георги Гергов, идеята за разширение на ул. "Гладстон", както и стартирането на процедура за позволение на преместването на водния атракцион "Акваленд" на остров Адата в коритото на река Марица.

В случая с терена в "Отдих и култура" сагата е на етап скоростно и "при закрити врата" изготвяне на ПУП-ПРЗ, с който да се раздели теренът на две части. Не е ясно какво налага това разделяне, но според различни мнения целта е в по-малкия от около 13.5 дка да се строи, а по-големият от около 67.5 дка да се продаде на община Пловдив, която след броженията от края на 2022 г. и началото на тази година предприе стъпки към откупуването му.

Говорейки за терена от 81 дка до гребния канал и притежаващото го дружество "Тея инвест", не може да не се припомни и размяната на съседния 50 дка терен срещу седем апетитни общински имота, на които е позволено да се строи.

* Допълнено в 16:29 на 22 август

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    okx551136555 avatar :-|
    okx551136555
    • + 2

    До преди няма и 3 месеца същият този мост беше ремонтиран и поставени изцяло нови дъски. Какво чакат от общината, та не го ремонтират за да може да бъде ползван от всички граждани! Могат спокойно да сложат и видео наблюдение на моста.

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-@
    Chernomorski
    • + 2

    Всички пожари са умишлени или от немърливост! Но държавата няма превенция и няма наказания - от немърливост и симулации на управление!Примерът с областния управител на Хасково, издала заповед за забрана на палежи по нивите едва след пожарите в Тополовградско е много показателен. Гръцката полиция разкрива и държавата наказва виновниците, а у нас правоохранителните органи са угодни само на себе си и своите чиновници.

    Нередност?
Нов коментар