🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Мръсен въздух, мръсна вода, нова градина и (евентуално) нова Математическа гимназия

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Нова жълта пелена от мръсен въздух се постели над Пловдив в началото на седмицата, с което беше отчетено и поредното надвишено ниво на замърсяване на града. Пловдив продължава да е един от най-замърсените български градове, но в посока към решаването на този проблем действия не се забелязват.

На този фон, община Пловдив представи на гражданите какъв можеше да бъде градът и неговия транспорт, ако се използват електрически автобуси.

Демонстрация на един невиждан досега такъв автобус беше направена на паркинга пред зала "Колодрум" (като, по ирония на съдбата, закъсня с 20 минути - типична гледка за градския транспорт тук). Общината обеща отново, че ще участва по проект, по който да закупи електрически автобуси за собственото си общинско предприятие "Екобус Пловдив. Лицензът на дружеството беше възстановен миналата седмица, а програмите дори не са тръгнали, така че не очаквайте скоро.

Освен въздуха, замърсена и отровена с манган се оказа отново водата в Брестовица, където от години хората не могат да пият от чешмите си. Това предизвика поредния протест на жителите на многострадалното село, които видяха как всички общини подават проекти, докато тяхната Родопи няма нито един за канализация. Още в същия ден, общината обяви, че е договорила заем от ВиК холдинга за водопровода на Брестовица.

Изчистването на водата и въздуха очевидно ще се отложат. Друго, което ще се отложи, за пореден път е пускането на пробива "Модър-Царевец" - този път за месец юни. Причината е шахта, която ще бъде готова до към 20 май заради "разминаване между фирмите". Оказва се, че новият кмет тепърва се сблъсква с ВиК дружеството, което съществува в паралелна реалност.

И накрая, ето за нещо, което се случи: откриването на обновенатата Първа градска градина в България (известна и като Дондукова), създадена през 1878 година в Пловдив. Пълната реконструкция на парка в стария център на Пловдив на ул. "Христо Г. Данов" продължи една година, а официалното откриване ще бъде съпътствано от тридневни празнични събития от 19 до 21 април.

Тема от седмицата:

Пловдив и Варна: кой ще построи първи своята нова математическа гимназия

Какво става?

Община Пловдив спечели финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН) за 9 проекта, включително нова сграда за математическата гимназия. Министерството ще предостави 7,5 милиона лева за проекта, който е максималната сума за безвъзмездна помощ по програмата. Въпреки това, за да завърши проекта, общината също трябва да осигури допълнителни 10,3 милиона лева.

Проблемът е, че проектът за нова сграда е на 3 десетилетия, а нов такъв дори не е започнал да се проектира. Това означава, че до строителството има много време.

От своя страна Варна пък заложи на директно пари от бюджета и вече е свършила работата с проектирането, така че строителството на тяхната сграда за над 70 млн. може да стартира още тази година.

Защо е важно?

Математическата гимназия всъщност е е едно от най-желаните училища в града, но в момента дели класните си стаи с основно училище. Липсата на достатъчно пространство затруднява провеждането на извънкласни дейности и занимания по интереси както за учениците от гимназията, така и за тези от основното училище. Освен това учениците от 5-ти до 7-ми клас в гимназията нямат възможност за целодневно обучение, а преминаването на математическите ученици към едносменно обучение до 2027 г. е невъзможно.

Предишната администрация на община Пловдив планираше нов кампус, но цената от 25-30 милиона лева ги възпираше.

Какво следва?

Проектът на почти 30 години, първоначално е бил доста амбициозен, включващ огромни съоръжения като аула, плувен басейн и спортни игрища. Тези елементи обаче са отпаднали и сега ще се изготви ново техническо задание, на основание на което ще бъде проведен идеен конкурс. Парцелът е зад хотел SPS в "Тракия", където се намира и Ботаническата градина на Аграрния университет.

Конкурсът ще бъде обявен още този месец и ще е подобен на този, който общината пусна за сградата на БНБ - "Трезор за идеи".

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

1. Доклад на ЦИД: 25% от бизнеса и 30% от гражданите дават подкупиКорупцията в България се разширява с много бързи темпове, показва статистиката за последните близо 25 години, Тя е обхванала почти целия политическия живот и е важен фактор при формирането на бизнес средата. Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) "Завладяната държава: в търсене на антикорупционни резултати"

2. Зелената енергия покрива над 80% от потреблението на ток през деня на 10 априлСпоред оперативните данни на Електроенергийния системен оператор 80% от потреблението на ток в страната се е покривало от ВЕИ в рамите на обедните часове. Причината е в хубавото време, което, от една страна, понижава потреблението на енергия, а от друга, позволява на фотоволтаиците да работят на максимум за сезона.

3. Как държавата стана мафияКонтрабандни канали в България има от времето на социализма насам и за да са толкова сериозни в момента, те са се ползвали с пълната подкрепа на ГЕРБ и ДПС, които доминират държавното управление и политиката от 2001 г. насам.

4. Вече 5 млрд. лв.: списъкът с общинските проекти се разширяваСписъкът с инвестиционните проекти на общините, финансирани от МРРБ бе разширен, след като общините са допълнили, променили или добавили нови идеи в края на март и те са подадени към Министерството на финансите и Народното събрание.

5. Предизборно депутатите отлагат с година премахването на регулираните цени на тока Промяната за битовия пазар на ток се отлага с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане", което вероятно ще значи край на плащанията от Плана за възстановяване

Избрано специално

Покрай разследването на бТВ за църквата в София и нейните имоти, припомняме разследването на нашия колега Антон Чепилски в две части за Пловдивската църква и Светия Синод

1. Имотите на църквата, 1 част: тайните на Светия синод





Църквата в България не подлежи на почти никакъв контрол от държавни органи, въпреки че разпределя десетки милиони публични пари

Имотите на Църквата, част 2: На разходка из владенията на Пловдивската митрополия



Информацията, разпръсната през десетки места, показва че само известните на държавата имоти в град Пловдив са над 67 хил. кв.м

Истории, които видяхме другаде

Знаците на служебни паркоместа в Пловдив, които от години са с прекратени договори продължават да стоят, а фирмите ги ползват. Това е установила проверка в ОП "Паркиране и репатриране" и новия директор Нъшан Деркалестаниан, който е разпоредил ревизия - Traffic News.

Пропаднала част от тротоара, която дълго време стои без ремонт, е раздразнила пловдивчани на улица "Отец Паисий" и довела до артистична акция. Красноречив кръг и две бели стрелки сочат към пропадналите плочки - "Под тепето".

По информация от "Марица" РИОСВ е издало две наказателни постановления срещу Община Пловдив за нарушаване на екологичното законодателство. Нарушенията са по изпълненията на условията на Регионалното депо за неопасни отпадъци в Цалапица и Шишманци.

От "Под тепето" информираха, че Общината организира среща за Програма "Развитие на регионите" и какво ще се финансира по нея

Жилищен комплекс в кв. "Беломорски" в Пловдив функционира без разрешително, посочват Traffic News. В сградата "Алекс - Бел", която се намира точно срещу Овощарския институт, работят офиси и магазини, има прекарани електричество и вода и дори живеят хора, докато по документи строителният обект все още не е въведен в експлоатация.

Идея на седмицата





След като Пловдив продължава да строи нови и нови спортни съоръжения, е добре да се мисли как те могат да се включат активно в градския живот и в подобряването му. С тази цел се е заело събитието "Спорт за здрава планета", което ще събере над 150 български и международни участници и 20+ гост-лектори и експерти по темата "Зелен и устойчив спорт" в Пловдив . Събитието ще се проведе на 26-ти април в Дом на Културата "Борис Христов", организатор е сдружение BG Бъди активен. Може да се регистрирате тук

Снимка на седмицата

Модър-Царевец: Вело Гранд При

Ремонтът по възловия участък Модър-Царевец в завършения участък се е сдобил с нова градска идея - затворена кръгова велоалея напомняща на състезателна писта от мото спортовете. При преминаване с колело по нея, се вижда че единственият вариант е да се завъртите в кръг. Което може да правите безопасно засега, предвид че няма трафик.

Свободно време и култура

19- 21 април 19:30

Церемонията по откриването на градината на ул. "Христо Г. Данов".

24 април 18:00 ч.

Клуб "Аптека за душата" при Народна библиотека "Иван Вазов" и издателство "Лемур" канят пловдивчани и гостите на града на представяне на книгата "Добруджанският феникс" от Стефка Станчева в Пловдив.

25 април 19:30ч.

Моноспектакълът на Вилиян Гешев "Писмо до баща ми" ще гостува в театър Хенд

27 и 28 април Площад Централен

14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест)

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.