От седмото тепе: Субсидията за два стадиона в Пловдив скочи до 150 млн. лв., сделките с имоти пак растат

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, е "виртуалното тепе", от което виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

От дълго време насам треската за строителство в Града под тепетата става все по-заслепяваща и всепоглъщаща - строителен канибализъм, готов да погълне и най-малкото парче зелена територия. За това свидетелства и разиграващата се в последните седмици драма в жк. "Смирненски", където се готви разширение на частната болница "Каспела".

Новото строителство е предназначено да се извършва на 10 метра от блоковете на живущите до пробива на Модър-Царевец. Крилото на болницата ефективно ще остави около стотина семейства без достъп до слънчева светлина в домовете им. Гражданите официално отправиха молба към местната управа с разбираемо желание да не бъдат зазидани живи в домовете си. Строителите пък са заявили пред живущите, че едно от предимствата на това би било, че "ще бъдат предпазвани от замърсяванията на булеварда".

Но това е стар проблем на градското планиране в градовете - уж натоварените с функции да съблюдават строителството на практика не могат, а и не искат да правят нищо, за да ограничават вакханалията. Което позволява на строителите да "уплътняват" всеки парцел, до който имат достъп и кара гражданите да трупат агресия. Пловдив е сравнително нов в тази битка - тя се води в София от над десетилетие, като в един момент резултира дори в градски бунт и избор на нов кмет на район "Младост": тъжно известната в последствие Десислава Иванчева. Но рано или късно гласът на хората се чува и решения се намират.

А пазарът необезпокояван си расте: броят на имотните сделки през първото тримесечие на 2024 г. в Пловдив расте с 3.86% или 125 сделки повече спрямо същия период година по-рано.

Когато става въпрос за качеството на живот на пловдивчани не може да не споменем и градския транспорт, който уви, не върви към подобрение. От пловдивското ОКТ за пореден път са установили незаконна търговия с нередовни билетчета в градския транспорт, която се извършва от кондукторите или шофьорите на автобусите. Нередовните билети са с разнороден произход включващи върнати такива от слизащи пътници, намирани такива по автобусите, закупувани от лица намиращи ги по кофите из града или др. Говорим за 2024 г., все пак. И чакаме края на поръчката на "Тикси", която трябва да електронизира билетите.

Позитивното на седмицата е, че след дългогодишни премеждия, съдебни процедури и спрени поръчки най-накрая ще започне почистването на река Марица. Реката не е почиствана основно от десетилетие. Добромира Костова, общински съветник от ПП-ДБ, повдига в социалните мрежи въпрос за контрола и еко-рестрикциите в проекта. Това ще е един от тестовете пред новата община. Но идва и друг, по-сериозен.

Тема от седмицата

Държавата отпусна още 75 млн. лв. за стадионите на "Ботев" и "Локомотив" (Пловдив)

Какво се случи:

В началото на седмицата МРРБ пусна съобщение за окончателно одобрените общински проекти, преди министър Андрей Цеков да сдаде поста си на служебния министър Виолета Коритарова. Две от най-големите суми са за проекти в Пловдив, но те не бяха за нови културни центрове, за решаване на проблемите с общинския транспорт или въздуха, а за довършването на два стадиона - "Локомотив" и "Ботев" за общата сума от 75 млн. лв. Това са два от седемте подписани споразумения от кмета на града Костадин Димитров. От тях четири са за пътища, а последният е за облагородяване на кино "Космос".

Защо е важно:

Приоритетът на тези проекти пред каквото и да е друго в програмата на Пловдив подчертават, че нещата все така се движат по инерция. Причината тези проекти да се подадат и да бъдат одобрени е проста: те са наследени и готови. За това време новата администрация не може да създаде нови, освен ако не е дошла с идеи: а за съжаление изглежда, че такива към момента липсват.

Така двата стадиона ще бъдат най-красивите в страната безспорно, но Пловдив ще е изпуснал възможността да получи пари от бюджета за някой от многото си други проблеми или възможности. Все още например няма ясна идея за къде и как ще бъде изградена нова опера. Идеята за електрически автобуси, управлявани от новото дружество "Екобус" е доникъде. Да не говорим за титаничния проект за градска железница, от който буквално зависи бъдещето на града. Да се надяваме че едното няма да е за сметка на другото.

Какво следва:

Предстои общината да подготви и пусне обществените поръчки на обща стойност от 75 млн. лв. за двата стадиона до края на май месец, след което ще трябва да протекат конкурсите и да бъдат избрани изпълнители. Крайната цел за довършването двата стадиона е 2026 г.

Трябва да бъде отбелязано, че все още няма яснота и концепция кой и как ще управлява тези стадиони, след като се довършат. Клуб "Ботев" например разбра от "Капитал" тази седмица, че предстои инвестирането на още 33 млн. в клубния стадион.

Повече прочетете ТУК.

ТОП 5 от Капитал

Да разлаеш пуделите: въпроси и отговори за скандала МВР-Митници. В една седмица, залята от снимки, компромати и политическо говорене, обобщаваме какво се случи и защо е важно

Медийна сергия | Когато те налази паякът. "Общината, това съм аз": служител на ДАИ - Пловдив свалил номерата на паяка, който вдигнал неправилно паркирания му автомобил, и взел книжката на шофьора му

Мръсната тайна на ГЕРБ: заводът за боклук в София стана проблем на Васил Терзиев. Ще се правят проверки, след като съветници от партията на Бойко Борисов "откриха" как RDF боклукът се заравя, което се прави от години

@Как се взима матура. Кампанията "Животът няма "аУтокорект" впряга социалните мрежи в решаването на проблема с грамотността

Най-скъпият общински проект в държавата: 60 млн. лв. за нова сграда на библиотеката във Варна

Общината подписа за пари от новия фонд към бюджета, но има проблем: строителството трябва да започне до юли, а няма обществена поръчка

БИЗНЕС НОВИНИ

Заводът за кафе в Костинброд планира 25% ръст в обема производство през 2024 г.

Заводът за производство на кафе в Костинброд - част от нидерландската Jacobs Douwe Egberts International (JDE), планира да произведе с 25% по-голямо количество кафе през 2024 г. в сравнение с предходната година. Увеличеният обем ще бъде резултат от направената инвестиция за 5 млн. Евро.
Юн Йънг-Джун, CEO на Hyundai E&C: Ще ангажираме 10 000 работници за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Осигуряването на конкурентно финансиране ще бъде от решаващо значение за успеха на проекта, казва още в интервю за "Капитал" изпълнителният директор на корейската компания.

Снимка на седмицата

Започнаха дейностите по изчистването на река "Марица" след повече от три години спорове.

Графика на седмицата

Броят на сделки расте в големите градове, като това е най-забележимо във Варна, където това е с 12.69% повече спрямо миналогодишното тримесечие. Цялата тема можете да прочетете ТУК.

Цитат на седмицата



Изкопните работи са навлезли и на платното на ул. "Царевец", което означава, че няма как да се пусне движението през подлеза..

  • Инж. Тошо Пашов, зам. -кмет "Строителство" по повод новото забавяне на Модър-Царевец и неведомите "навлизания" на ВиК проекта на различни места, които продължават да се случват.


Какво друго в Пловдив

Летище Пловдив от приблизително месец се опитва да убеди гражданите в околността да инвестират в него и обвинявайки ги, че причината да не се развива съоръжението е изцяло тяхна. Повече по темата пишат от Под Тепето.

През изминалата 2023 г. община Пловдив е използвала 2.23 млн. лв. за поддръжката на нейната зелена система. Какво точно е постигнато поясняват от ТрафикНюз.

Нещо, което много рядко се случва с обществените поръчки в страната и Пловдив е за бавното изпълнение на даден проект да бъде наложена финансова глоба на строителите. Именно това се случва със зала "Дунав" в момента. В повече детайл пишат от Марица.

Учени от пловдивския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология (ЦРСББ) и Гермнания отключиха характеристиките на генома на Родопския силивряк - растение с учудващи регенеративни умения. Повече пишат от Под Тепето.

Пловдив ще е домакин на Европейското по гребане през 2025 г. Повече по темата пишат от Марица.

Свободно време и култура

12.04 Б.Т.Р. ще участват на живо в Пловдив евент център.

13.04 Изложбата "Пътуващи филмови портрети на български фотографи" гостува в Асеновград.

13.04 "Пълдин квинтет" ще участва на живо в Джаза.

14.04 Комедията "Отчаяни съпрузи" ще се играе в Дома на културата "Борис Христов".

До 17.05 Драматичен театър Пловдив първото си театрално изложение, на което ще могат да вземат участие до 15 постановки. Кандидатстването за участие е до 17 май.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар