🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов се разколеба и за еврото

Не е ясно дали премиерът иска да потуши неоснователни страхове, или реагира в типичния си стил при първата по-силна съпротива

Говоренето на Борисов се случва в момент, в който преговорите и подготовката на страната за присъединяване на лева към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) са в напреднал етап
Говоренето на Борисов се случва в момент, в който преговорите и подготовката на страната за присъединяване на лева към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) са в напреднал етап
Говоренето на Борисов се случва в момент, в който преговорите и подготовката на страната за присъединяване на лева към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) са в напреднал етап    ©  Надежда Чипева
Говоренето на Борисов се случва в момент, в който преговорите и подготовката на страната за присъединяване на лева към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) са в напреднал етап    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Мога да кажа с много високо ниво на сигурност, че България ще влезе в ЕРМ II и след това в еврозоната с обменния си курс, който е имала до момента", заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис пред "Капитал" в интервю в понеделник.

"Искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята. Щом има притеснения", заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник вечерта.

Не е ясно дали изказването му е с цел да потуши създалото се през последните няколко седмици напрежение около промените в Закона за БНБ, които събудиха неоснователни страхове за съдбата на валутния борд в страната, или типично в свой стил премиерът даде на заден и по тази тема при първата по-силна съпротива.

Говоренето на Борисов обаче се случва в момент, в който преговорите и подготовката на страната за присъединяване на лева към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) са в напреднал стадий и в момента няма никакви индикации, че пред страната се поставя или ще бъде поставен въпрос за обменния й курс. Сигналите отвън са, че има реален шанс присъединяването да се случи до средата на годината, ако двете банки, в които ЕЦБ откри капиталов недостиг, успеят да го попълнят в следващите месеци. Затова и изказването на премиера точно в момента изглежда странно - посланието, което достига до европейските ни партньори, е, че на финалната права липсва вътрешна политическа решителност и желание процесът да се доведе до край.

Какво каза Борисов

Премиерът Борисов посочи, че няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле. "В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват", каза Борисов в понеделник по време на отбелязването на 30-ата годишнина на КНСБ. По думите му, докато няма абсолютен консенсус и увереност, няма да се засилват нещата в тази посока, но това не означава да се откажем от влизането в чакалнята на еврозоната. Според него "компетентните институции трябва максимално да обясняват и говорят" по темата. "Чак когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък."

Попитан от журналисти дали това означава, че срокът, който преди време условно си даде финансовият министър Владислав Горанов за присъединяване към ERM II - 30 април, няма да се спази, Борисов отговори иносказателно: "Не означава нищо. Ние всеки ден говорим с хората, убеждаваме..."

Как се стигна дотук

Тихомълком вкарани промени в Закона за БНБ в края на януари произведоха страхове, че след влизането в чакалнята на еврозоната (механизмът ERM II) валутният борд може ефективно да отпадне. Поправките са технически и поискани от ЕЦБ и Европейската комисия в светлината на напредващите преговори за влизане на България в ERM II. Мненията по темата обаче бързо се поляризираха, като част от икономистите не виждат нов съществен риск, докато други изказват разнообразни притеснения. Създаде се напрежение, което тлее повече от две седмици, а причината е страхът от натиск върху лева в периода, в който България ще прекара в чакалнята преди приемането на еврото.

"Ако валутният курс бъде променен, вие на практика се отклонявате от сега съществуващия макроикономически баланс. В това няма никакъв смисъл, поради което досега не е имало такъв прецедент. От тази гледна точка това, което виждам в България, е опит да се реши несъществуващ проблем", твърди Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, в интервю за "Капитал" (целия разговор можете да видите в петъчния брой на изданието). "Мога да кажа с много високо ниво на сигурност, че България ще влезе в ЕРМ II и след това в еврозоната с обменния си курс, който е имала до момента", допълва Домбровскис.

Повече по темата и интервю с Валдис Домбровскис - в седмичния борй на "Капитал" в петък.

"Демократична България": Премиерът трябва да внесе яснота какво точно е имал предвид

В свое официално изказване министър-председателят на България постави под условие напредъка на страната към присъединяване в еврозоната с изключително неубедителния аргумент, че имало необходимост от "абсолютен консенсус". За "Демократична България" тази реторика означава, че премиерът или изпитва страх от нещо, или иска да прикрие неспособността на правителството да осъществи реален напредък по този ключов за България и българите приоритет, се казва в позиция на коалицията, разпространена във вторник. Ето какво още се посочва в нея:

"Над милиард са обменените левове в банки и обменни бюра през последните седмици. С това безотговорно и непростимо изказване Борисов само ще засили паниката, за която друг виновен няма да има. Тези действия представляват естествено продължение на руската хибридна атака спрямо еврото в България.

Още днес премиерът трябва да внесе яснота какво точно е имал предвид. Всички сме наясно, че пълен консенсус по тази тема е невъзможен. Значи ли това, че според Борисов никога няма да влезем в Банковия съюз? И чии интереси обслужва това? Очевидно на провалилите се на стрес тестовете банки, които имат проблеми с осигуряването на нужния им капитал преди влизането в ЕРМ 2.

Става дума не за липса на консенсус - значително мнозинство от българите подкрепят присъединяване на България към еврозоната, а за липса на решителност и на лидерство. За страх от реформи, който се заплаща с бъдещето на страната."
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 8

    "Неоснователни страхове", казвате...

    Ето цитат от параграф 2.3 от Амстердамската резолюция, качен тук преди дни от "джордан" :

    "2.3. Decisions on central rates and the standard fluctuation band shall be taken by mutual agreement of the ministers of the euro-area Member States, the ECB and the ministers and central bank governors of the non-euro area Member States participating in the new mechanism, following a common procedure involving the European Commission, and after consultation of the Economic and Financial Committee. The ministers and governors of the central banks of the Member States not participating in the exchange-rate mechanism will take part but will not have the right to vote in the procedure. All parties to the mutual agreement, including the ECB, will have the right to initiate a confidential procedure aimed at reconsidering central rates."

    Става ясно, че всички министри и управители на централни банки, на държави, участващи в ЕРМ2, както и финансови министри на държави от ЕЗ, както и представител на ЕЦБ - МОГАТ да предложат при условията на пълна секретност да се смени обменният курс.
    Това вече се е случвало.
    Какво пречи да се случи отново ?"
    Още повече по предложение на Герб фиксираният курс отпадна по закон преди 2 седмици.

    Борисов може да е неук, но никак не подценява настроенията на публиката, която като по Виденово време на мига обръща левовете в евро. Пък и щом само се заговори за кандидатстване за еврото и цените на основните хранителни стоки заскачаха нагоре. Готви се и токът... Най-вероятно няма връзка...

    С промяната на курса лев-евро с допустимите до 15% може ли някой да сметни колко млн. от левовите задължения на Пееф ще се нулират?
    Защото държавата - това е той, нали?
    И май само той ще има полза от тай врътка.

    Нередност?
  • 3
    smileislife avatar :-P
    SML
    • + 13

    10 години безвремие.... никога, нищо не се прави, защото няма консенсус. Естествено, по големият проблем е, че реално в държавата няма авторитет, няма човек, на когото хората да вярват... дори малко. Няма човек, който може да излезе и да излъчи положителен сигнал, че 1) знае какво прави 2) няма някакви користни алтернативни мотиви

    "Не означава нищо. Ние всеки ден говорим с хората, убеждаваме..."

    Нередност?
  • 4
    bulgariaftw avatar :-|
    bulgariaftw
    • + 5

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Това че могат да поискат промяна в курса, не значи че курса ще бъде променен. Както пише в цитирания абзац - самата държава кандидатка трябва да се съгласи. При твоя апокалиптичен сценарии, в който еврото е 100 лева - просто не даваме съгласие. Не сме задължени да приемаме нищо.

    И Латвия и Литва дълго време бяха с фиксиран курс (почти деситилетие за Литва) и си влязоха с него - никой от ЕС не е искал промяна на курса през този етап.

    Идеята на фиксирането на курса (с диапазон на промяна от 0% до 15%) е да се избере ниво, което може да бъде поддържано - България поддържа това ниво на валутата от 1999 - няма причина някой да каже че трябва нов курс, защото не можем да поддържаме сегашния. Но дори и да го кажат - може да не се съгласим.

    Да не търсим под вола теле. ;)

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#4] от "bulgariaftw":

    Да, говорим за ВЪЗМОЖНОСТ, която Герб направи реална с тайнствената, немотивирана и натъмно направена промяна в Закона за БНБ.

    Гледам, че публиката не се замисля защо БГ доброволно се отказва от едно определено предимство на фиксирания си НАДЦЕНЕН курс лев-евро.
    Не се замисля и че Дания и ОК още в зората на еврото отказаха действието на договора от Амстердам върху своята валута. Същото е и с Швеция.
    Не се замисля публиката, че Полша, Унгария, Чехия - страни с доста по-добри икономически показатели от БГ, не говорят за евро.

    Не се замисля и че всичките й кредити, лизинги, ипотеки са в евро, а заплатите, пенсиите и депозитите - в лева.

    Публиката продължава да се плакне от заклинанията, че Европа щяла да ни "оправи" и ЕЦБ ще сложи в ред клисавите банки на Цеко и Петя.
    За Европа ние сме последна грижа. Зорът е на документи, които отиват в Брюксел/Франкфурт всичко да е ОК.

    Както влизането в ЕС не ни оправи БВП-то, образованието, здравеопазването, корупцията, а ги забатачи още повече;
    Както влизането в НАТО не ни направи армията по-нормална, а я превърна в група ландскнехти, които ходят да мрат за чужди интереси и ни набута в лобистко-политически сделки за въоръжение;
    Така и приемането на еврото просто ще ни поизтупа сметките. На живо го видях в Гърция.

    Помислете: държавата и кредитните милионери единствени имат интерес от девалвирането на лева, защото задълженията им в лева ще са посвият. МФ за трети път от Нова година пуска за по 200 млн ЛЕВА книжа за вътрешен дълг.

    Та ако разчитате точно Горанов да наложи вето на обезценяването на лева, сте кръгъл наивник.

    Че ще ни изнасилят е ясно. Въпросът е да не се заблуждаваме, че е по любов.


    Нередност?
  • 6
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • - 2
    • + 2

    Предпазното черногледство най-добре пасва на опростачването на нацията, това е факт, да си сложим тогава по един презерватив и доброволно да се наведем - по тази логика най-добре ни е извън ЕС, няма да ги има ... нито "вечно мрънкащите германци", ...нито "вечно недоволните французи", нито пък останалата "прескачаща се и вечно дуднеща гмеж от Евросъюза". Но пък от друга страна, СССР вече го няма, геронтологията в политиката вече умря - тогава трябва ли да извикаме, по стар навик, да живее геронтологията в политиката!. От друга страна не е възможно и "връщането и задълбаването на назад във времето" (освен в литературните и кинаджийските произведения на изкуството - там човешкото въображение е неограничено и пребогато) Какво правим тогава? - би задал своя въпрос средностатистическия българин. Рецепти няма, освен да продължаваме напред, какво друго ни остава. Другото е тишина.

    Нередност?
  • 7
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 4

    Слаба, бутафорна държава, управлявана от мафиот - изборът на един прост народ.

    Нередност?
  • 8
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "olga_kokoshkina":

    Държавата не я коментирам (напълно е възможно да е такава, каквато я описваш), моето мнение е, че в случая няма абсолютно никакъв смисъл да се коментират такива неща, особено пък "публично и пред голяма част от българските т. нар. медии" (почти всеки нормален българин има отрицателно мнение за тях), но реших да ти отговоря за да прочетеш в www.svobodnaevropa.bg едно доста полезно четиво (за Фейсбук група, създадена за подкрепа на Кьовеши) за софуерът на някои служби в БГ (от типа, например, на ДАНС, на ГДБОП), за да си направиш съответните изводи, та дали и тук те не са "всенаблюдювющи и потайно-тършуващи" - защото такива като нас, "безобидни и нищо не значещи за тях" са и ... "най-лесни", пак за тях, разбира се.

    Нередност?
  • 9
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 1

    "Слаба, бутафорна държава"

    Че коя демокрация не е слаба и бутафорна? Единствено САЩ/но и там яко печатат/. Всички други особено парламентарните демокрации се спасяват само с яко печатане на пари. Има ли протести и хоп .. се развързва кесията.. като се взимат евтини заеми/щото те си ги печатат/.

    Да сте видели демокрация дето да не е постоянно в дефицит? Изключенията не се броят.

    Нередност?
  • 10
    smileislife avatar :-?
    SML
    • + 1

    До коментар [#4] от "bulgariaftw":

    Аз пък седя и си мисля... за чий някой ще иска да обезценим лева?! Че то ако е някой като Тръмп, точно обратното - ще погледне статистиката, ще види, че текущата сметка на България е +6млрд евро за 2019 (10% от БвП), което е огромна цифра и ни нарежда в топ 5 на ЕС ... и ще каже - оо пичове, левът ви е яко подценен, търговията трябва да е честна и реципрочна, я го направете 1.80 макс. :D


    До коментар [#5] от "D-r D":
    1. По какво точно съдите, че левът е надценен?! Търговски дефицити ли трупаме? Бюджетни ли? По текущата сметка? Финансираме се дългово отвън ли? Това може да е било вярно преди 15 години, но в момента е много далеч от реалността... България трупа излишъци и кеш от външна търговия на стоки и най-вече услуги с рекордна скорост.
    2. "Не се замисля и че всичките й кредити, лизинги, ипотеки са в евро, а заплатите, пенсиите и депозитите - в лева.".... това също е безкрайно далеч от реалността и не е вярно след 2008г - тъй като БНБ води статистика за всяко кредитче и депозитче в държавицата, е доста лесно да се види - в момента от нефинансови предприятия и домакинства има има левови депозити за 49,6 млрд лева и еврови за 20 млрд лева, срещу което стоят левови кредити за 39,8 млрд лева и еврови за 18,4 млрд лева. Тотален паритет. Няма валутен дисбаланс между активите и пасивите, нямаме външно еврово финансиране на банките и икономиката като цяло.
    Никой не може да спечели от движение.

    Нередност?
Нов коментар