Димитър Радев: Работата по изпълнение на задачите, свързани с ERM II и Банковия съюз, продължава

Към момента няма тенденции, които биха поставили паричния режим под натиск, твърди управителят на БНБ

Димитъ Радев, управител на БНБ
Димитъ Радев, управител на БНБ
Димитъ Радев, управител на БНБ    ©  Надежда Чипева
Димитъ Радев, управител на БНБ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните дни темата за и против приемане на еврото излезе от чисто експертния дебат и започнаха да се появяват все повече политически и дори чисто спекулативни тези. Потърсихме бърз коментар от управителя на БНБ Димитър Радев. Отговорите са писмени.

Какво според вас означава заявеното от премиера Борисов изказване, че "няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната"? Ще бъде ли спряна работата по изпълнение на изискванията за присъединяване на лева към в ERM-II установяване на тясно сътрудничество между БНБ и ЕЦБ?

Българската народна банка няма коментар по отношение на изказването на министър-председателя. Работата по изпълнение на задачите, свързани с присъединяване към ERM II и Банковия съюз, продължава в съответствие с установения график.

Каква част от работата е свършена до момента във връзка със заявеното намерение за присъединяване на лева към ERM II и установяване на тясно сътрудничество между БНБ и ЕЦБ?

Преобладаващата част от планираните дейности е вече изпълнена. Все още в процес на изпълнение са капиталовите планове на две банки, което трябва да бъде финализирано до края на месец април. Допълнителна информация за напредъка по графика със съответните мерки се намира на интернет страницата на Министерството на финансите.

След създалите се напоследък твърдения за публично напрежение в наблюдаваните от БНБ данни виждат ли се тревожни тенденции, които биха могли да поставят валутния борд под натиск? Вярна ли е изнесената информация, че през миналата седмица над 1.5 млрд. лв. са били превалутирани в евро?

Към момента няма тенденции, които биха поставили паричния режим под натиск. В седмицата 10-14 февруари 2020 г. на касите на БНБ са продадени 27.2 млн. евро. Банките са продали нетно 177.4 млн. евро на физически лица и фирми от финансовия (без банки и БНБ) и нефинансовия сектор, в т.ч. са купили 453.5 млн. евро и продали 630.9 млн. евро. Подробна статистика за валутния пазар се намира на интернет страницата на БНБ на адрес:http://www.bnb.bg/Statistics/StInterbankForexMarket/index.htm

Опасенията, че след влизането в ERM II валутният курс на лева може да се колебае в границите +/- 15%, основателни ли са и как бихте отговорили на притесненията на хората?

Не съществуват икономически причини, подкрепящи спекулациите, че в ERM II валутният курс на лева към еврото ще се колебае в цитираните граници. Решението на Народното събрание от 30 януари 2020 г. отхвърли и теоретичната възможност за участие в ERM II при централен курс, различен от 1.95583 лева за 1 евро. Пълният текст на това решение може да бъде прочетен на адрес: https://www.parliament.bg/bg/desision/ID/157334

Как ще коментирате идеята "да се разшири принципа на валутния борд в сферата на търговските банки", изказана от Стив Ханке?

Подобна идея не стои в практическия дневен ред.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 5
    • + 2

    Новите банкери/кредитори на ШИШИ не са си свършили домашното, и от месеци беше ясно, че влизанетпо в чакалнята се отлага!

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 6
    • + 2

    И сега ли ще има съмняващи се за истинската причина за отгалането:
    КФН отказа проспекта за увеличение на капитала на ПИБ
    https://clubz.bg/94592-kfn_otkaza_prospekta_za_uvelichenie_na_kapitala_na_pib

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 6
    • + 2

    Решения от заседание на КФН на 20.02.2020 г.
    2. Отказва да издаде потвърждение на проспект за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от „Първа Инвестиционна Банка“ АД, гр. София.

    https://www.fsc.bg/bg/novini/resheniya-ot-zasedanie-na-kfn-na-20-02-2020-g--9738.html

    Нередност?
  • 4
    mammita avatar :-?
    mammita
    • - 5
    • + 6

    Наблюдателчето, вземи поне чети интервютата преди да коментираш. Радев в прав текст казва тук, че проблем с изпълнението на плановете на двете банки няма и те ще приключат по график през април. Всичко друго са си общи приказки. То така и двете банки бяха виновни още миналата година, че не сме влезли в Еврозонаната по-рано, а после се оказа, че то правителството било съвсем случайно забравило, че трябва да измени и закона за борда. Добре, че има едни банки, които все да са им виновни за нещо. Нямах намерение да коментирам темата, ама прост е малко тъпо като гледаш едни и същи твои коментари под едни и същи теми и то все срещу ПИБ. Някои биха те нарекли трол. Добре, че не спорим за първи път.

    Нередност?
Нов коментар