🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данъчните приходи започват да спадат през април

Бюджетът продъжава да е на плюс, като излишъкът нараства със 160 млн. лв. за месец до близо 1.6 млрд. Но разходите за заплати и пенсии растат

От Министерството на финансите очакват спад на постъпленията от ДДС заради влошеното потребление, внос, износ и срива в цената на суровия петрол
От Министерството на финансите очакват спад на постъпленията от ДДС заради влошеното потребление, внос, износ и срива в цената на суровия петрол
От Министерството на финансите очакват спад на постъпленията от ДДС заради влошеното потребление, внос, износ и срива в цената на суровия петрол    ©  Юлия Лазарова
От Министерството на финансите очакват спад на постъпленията от ДДС заради влошеното потребление, внос, износ и срива в цената на суровия петрол    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

НАП: 80% от данъчните декларации са подадени онлайн

НАП отчитат успешно приключването на годишната данъчна кампания за физическите лица. Към края на април близо половин милион души са подали данъчни декларации, като 80% от тях са пуснати онлайн. Електронното деклариране нараства с 30% тази година, съобщават от данъчната агенция. От тази година НАП направи възможно декларациите за доходи онлайн да са предварително попълнени, което е понижило времето за попълване три пъти.

Месец и половина след като бяха въведени ограниченията заради коронавируса и голяма част от икономиката замря, бюджетът продължава да е на плюс, но той идва не от повече приходи, а от забавено изпълнение на някои разходи. Бюджетният излишък нараства със 160 млн. лв. през април до общо близо 1.6 млрд. лв., акумулирани през първите четири месеца на годината, показват предварителните оценки на Министерството на финансите. Това се равнява на 1.4% от прогнозния БВП за годината.

Отчетът на държавата показва, че икономическата криза и ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 понижават данъчните и неданъчните постъпления по консолидираната фискална програма с 875.8 млн. лв., докато помощите (най-вече еврофондове) се увеличават с 358 млн.

"Спрямо първите четири месеца на 2019 г. консолидираните приходи отчитат забавяне основно при корпоративните и други данъци, ДДС от внос и приходите от такси", посочват от финансовото министерство. Това се очакваше предвид удължените с 3 месеца срокове (сега 30 юни) за деклариране на корпоративни данъци. От друга страна, разходите нарастват с 5% на годишна база към края на април до малко над 13 млрд. лв., като увеличението се дължи предимно на разходите за възнаграждения в публичния сектор и по-високите пенсии. Тоест през април на практика и да е имало допълнителни разходи по туширане на корона кризата, те не са били големи.

Заради извънредното положение бюджетът беше актуализиран, като ведомството на Владислав Горанов предложи тази година той да е на дефицит от 3.5 млрд. лв., или 3% от БВП, в края на 2020 г.

Малки разлики в приходите през март

Подробна разбивка на данните за бюджета през април все още няма, но ведомството публикува такава за март. Отчетите показват, че негативният ефект от кризата и първите две седмици от ограничителните мерки все още не са значителни, а причината е, че повечето фирми внесоха дължимия ДДС и осигуровки, преди да бъде обявено извънредното положение. А и много бизнеси започнаха да освобождават работна ръка едва през април.

Бюджетните постъпления през първото тримесечие на тази година леко нарастват - с 1.1% на годишна база до близо 11 млрд. лв. към края на март. Увеличението се дължи на повече евросредства и слаб ръст (под 1%) на данъчните приходи (8.58 млрд.), докато неданъчните намаляват с 12% до 1.56 млрд. лв.

Значителен спад отчитат корпоративните данъци. Обикновено през март постъпва доплащането на данък печалба за годината, но сега срокът беше удължен до 30 юни. В резултат приходите намаляват от 522 млн. през март 2019 г. до 305 млн. тази година. Няма забавяне на постъпленията от подоходен данък - те нарастват с 8.8% на годишна база до близо 1 млрд. лв.

Приходите от ДДС пък се запазват без промяна спрямо миналогодишното си ниво - 2.94 млрд. лв. Причината за липсата на ръст, какъвто обикновено се наблюдава по това перо, е в спад на постъпленията от ДДС от внос, докато при сделки в страната е видимо увеличение с малко над 3% до 1.9 млрд. лв. От министерството предупреждават, че очакват спад на постъпленията от ДДС заради влошеното потребление, внос, износ и понижението на цената на суровия петрол на международните пазари.

Приходите от държавни такси, собственост, концесии намаляват с 3 млн. лв. до 608 млн. към края на март спрямо същия период на миналата година.

Повече разходи за бюджетни заплати

За разлика от приходите бюджетните разходи продължават да растат бързо. През март те достигат 9.55 млрд., което е с 5.5% над миналогодишните отчети. Една голяма част от увеличението идва от разходите за персонал в бюджетния сектор, които нарастват с над 10% до 1.4 млрд. лв.

Значително нарастват трансферите към други разпоредители. Например общините са получили със 17% повече средства спрямо същия период на миналата година (до 1.35 млрд.), а по социалноосигурителните фондове са постъпили 1.43 млрд., или със 7.4% повече, които са нужни, за да покрият основно по-високите пенсии тази година.

През март фискалният резерв намалява нето с 339 млн. лв. до 10.3 млрд. лв. От депозити в БНБ правителството е изтеглило малко над половин милиард, докато от фондовете на ЕС са постъпили 216 млн. през март тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 1

    С две думи, апокалиптичните прогнози на опозиционния президент заминаха с водите на Перловската река.
    Но, 6 май наближава, ще има нова серия.

    Нередност?
Нов коментар