Кризата с COVID-19 сви приходите в бюджета с над 1 млрд. лв. през май

Държавата е все още на излишък, но той намалява до 1.28 млрд. лв. през месеца

Постъпленията от ДДС и корпоративни данъци се свиват, от подоходен данък и акциз нарастват през април, за когато има и подробна разбивка.
Постъпленията от ДДС и корпоративни данъци се свиват, от подоходен данък и акциз нарастват през април, за когато има и подробна разбивка.
Постъпленията от ДДС и корпоративни данъци се свиват, от подоходен данък и акциз нарастват през април, за когато има и подробна разбивка.    ©  Надежда Чипева
Постъпленията от ДДС и корпоративни данъци се свиват, от подоходен данък и акциз нарастват през април, за когато има и подробна разбивка.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетният излишък намалява през май. Предварителните оценки на Министерството на финансите показват, че приходите превишават разходите на държавата с 1.28 млрд. лв., или 1.1% от прогнозния БВП за годината. Сумата се свива с 350 млн. лв. през последния месец.

Икономическата криза и ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 понижават данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма с 1.46 млрд. лв., докато помощите (най-вече еврофондове) са с 360 млн. лв. повече, или нетното намаление е 1.1 млрд. лв. Общите постъпления се свиват до 17.6 млрд. лв., но разходите нарастват - с 4.1% на годишна база до 16.3 млрд. лв. към края на май. Причината - по-високите разходи за персонал и социални плащания.

По-малко корпоративни приходи и ДДС

С данните за май МФ дава разбивка по отделни приходи за предходния месец. Отчетът на държавата за април показва, че голямото забавяне в приходната част идва предимно от по-малко постъпления от корпоративни данъци - към края на април са събрани едва 594 млн. лв., докато преди година сумата беше над 1 млрд. лв. Това се очакваше предвид удължените с 3 месеца срокове (сега 30 юни) за деклариране на корпоративни данъци. Намаление е видимо и в най-голямото перо в приходите - постъпленията от ДДС. Тук спадът е с 1.8% на годишна база до 3.7 млрд. лв. към април и идва основно от по-малкия внос. Постъпленията от сделки в страната нарастват с 66 млн. лв. до 2.45 млрд. лв. към края на април.

Неданъчните приходи, които включват основно държавни такси и концесии, също намаляват значително - със 111 млн. лв. до 705 млн. лв.

Междувременно приходите от подоходен данък продължават да растат към четвъртия месец на годината, макар и с по-бавен темп от 5% на годишна база. Общата сума достига 1.43 млрд. лв., като увеличението е видимо и в постъпленията от здравни и социалноосигурителни вноски. Превишението над миналогодишната сума идва от повече постъпили данъци от трудови договори, докато постъпленията от свободни професии и граждански договори са с 35 млн. лв. по-ниски.

Акцизите също нарастват - с 1.3% до над 1.7 млрд. лв., като увеличението идва от повече постъпления от търговия с цигари. При горивата и алкохола сумата леко намалява спрямо миналогодишните нива.

Докато приходната част на бюджета се свива, разходната продължава да нараства - с 4.8% към април до 12.5 млрд. лв. Двигателите на увеличението тук са разходите за персонал (нагоре с 10.1% до 3.5 млрд. лв.) и социалните разходи (с 6.1% до 5.9 млрд. лв.).