🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само някои от заведенията за бързо хранене ще са с 9% ДДС

НАП публикува становището си ден и половина преди промените в закона да влязат в сила

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Заведенията за бързо хранене ще могат да ползват редуцираната ставка по ДДС, но само в определени случаи - те трябва да имат достаъчно маси за клиентите си, санитарен възел, персонал, който да отсервира след тях. Това става ясно от дълго чаканото от бизнеса становище на Националната агенция за приходите (НАП), което трябваше да разясни прилагането на промените в Закона за ДДС. С тях от 1 юли с намалена 9% ставка се облагат ресторантьорските услуги, доставките на книги и на пюрета и памперси.

В кои случаи храната е с 9%

Най-проблемно ще се окаже прилагането на закона за заведенията за бързо хранене. От НАП се позовават на няколко решения на Съда на ЕС и обясняват, че с 9% ставка ще могат да продават тези от тях, които се намират в зоната за хранене в моловете (т.нар. food court), както и в тези места за бързо хранене, в които "се предоставя на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място, предоставят се мебели - маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление/климатизиране на заведението (когато същото е закрито помещение), поддържане на хигиената в заведението". Под елементарно оборудване се разбира обикновен бар плот за консумация без каквато и да било възможност за сядане например.

Освен това трябва да има "обслужващ персонал, към който клиентът би могъл да се обърне при необходимост за разяснения относно предлаганите ястия и напитки и който формира индивидуални порции, съобразно индивидуалните поръчки на клиентите, предоставяне на прибори и други подобни, необходими за храненето, почиства масите в зоните за хранене". Т.е. логиката е, че освен храна се продават и съпътстващи услуги по приготвянето й, сервирането и отсервирането й.

Според данъчни консултанти от становището става ясно, че например каравана за бургери с три маси отпред няма да може да прилага 9% ставка. Но все пак се създава риск за нееднозначно тълкуване кой може да продава с по-ниския ДДС, като неяснотата винаги води до риск от злоупотреби - и от страна на прилагащите закона, и от страната на проверяващите ги след това.

С намалената ставка може да се облага и предлагането на "закуска, обяд или вечеря на блок-маса в ресторанти или в хотели и други подобни места за настаняване, когато не е включена в цената на услуга по настаняване".

Храната от каравани, будки и пуканките в кината ще са с 20% ДДС

С 20% ставка ще се облага доставката на храна за вкъщи, продажбата на храна от вендинг машини, минибар и магазини, включително от топла витрина, както и продажбата на храна от гишета на ресторанти за консумация извън ресторанта. От НАП разясяват, че с 20% ще се облага и "продажбата на храна от каравани, фоайета на кина, павилиони/будки и други обекти на доставчици, предоставящи храна, когато анализът на цялостната сделка в качествено отношение показва, че елементите на предоставяне на услуги, които предхождат и съпътстват доставката на храните, не са с по-голяма тежест". Т.е. няма услуга по настаняване, сервиране и отсервиране на клиента.

С 20% ДДС ще трябва да се облага и продажбата на храна в автобуси и влакове, както и доставките на храни от детските кухни.

От становището на НАП не става ясно дали безалкохолните напитки като сок, кафе, вода, които се сервират в заведенията, също ще са с 9% ДДС, но по подразбиране би трябвало намалената ставка да важи и за тях.

Изрично обаче се посочва, че продажбата на вино, бира и алкохолни коктейли се облага с 20% ставка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2
    • + 1

    Сега не страдаме фатално от ставките на ДДС и други данъци, а от възникващи щети от грешка на централната банка за неправилно емитиране на пари.
    Все още обществеността е съгласна с наличие на грешката на централната банка и (при всякакви данъци) е с нарастващи щети.
    Вариантите са два:
    Първи: При пренебрегване на вредната за всеки грешка на централната банка – щетите се увеличават.
    Втори: За устойчиво спасение от щети е необходимо:
    1. Обществено разобличаване на грешката на централната банка за неправилно емитирани пари.
    2. Прекратяване на грешката на централната банка.

    Нередност?
Нов коментар