🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продажбите на имоти почти се възстановяват през юни

През второто тримесечие на 2020 обаче са сключени 28% по-малко сделки в сравнение със същия период на 2019 г.

Предишни сделки на зелено, които сега се изповядват пред нотариус и се вписват, вероятно правят картината да изглежда по-добра, отколкото е.
Предишни сделки на зелено, които сега се изповядват пред нотариус и се вписват, вероятно правят картината да изглежда по-добра, отколкото е.
Предишни сделки на зелено, които сега се изповядват пред нотариус и се вписват, вероятно правят картината да изглежда по-добра, отколкото е.    ©  Цветелина Белутова
Предишни сделки на зелено, които сега се изповядват пред нотариус и се вписват, вероятно правят картината да изглежда по-добра, отколкото е.    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Активността при покупко-продажбите на недвижими имоти в България се възстановява през юни. По данни на Агенцията по вписванията (АВ) през изминалия месец са изповядани 18 955 сделки, което е само с 0.96% под броя за юни 2019 г., когато сделките са били 19 139.

За сравнение - през март и май - двата месеца, които наполовина попадаха в извънредното положение заради COVID кризата, сделките бяха с по около 30% по-малко в сравнение със същите месеци на предходната година. А през април - единственият пълен месец в извънредно положение, те се сринаха с 55% на годишна база.

Най-вероятно реалната активност е по-ниска, отколкото показват числата, заради сделките на зелено. Те са сключени по-рано при друг пазар, но се вписват понякога години по-късно - когато сградата има акт 16, но статистиката не прави разлика между тях и новоподписаните сделки.

Слаб спад в София

В София през юни пазарът е със слаб спад от 1.68% - вписани са 2990 сделки при 3041 през същия месец година по-рано. През април и май столицата беше градът сред топ 6 в страната с най-малки поражения върху покупко-продажбите на имоти. Най-тежък за активността в София беше април - със спад от 32.9% на годишна база. През май отливът намаля до 21.6%. През юни нивата почти се възстановяват.

Двуцифрен ръст в Пловдив и Варна

В три от шестте големи града се наблюдава ръст в броя на сделките през юни в сравнение със същия месец на 2019 г.

В Пловдив той е 16.5% - до 1433 сделки при 1230 миналата година, а във Варна - 15.6% (до 1378 при 1192 преди). И в двата града има много ново строителство, т.е. не е изключено част от прираста да идва от стари сделки на зелено. Възможно е също частично да се дължи на бума в покупките на къщи в селата от съответния регион, който наблюдават брокерите.

В Пловдив през март и май спадът беше 23.8%, а през април се наблюдаваше понижение от 49.4%. През март Пловдив беше градът с най-голям спад на активността сред шестте големи, а през май всички те освен София бяха в по-тежко състояние от него.

Във Варна през май се наблюдаваше спад от 26.3%, при 44.7% през април и 13% през март. За трите месеца на извънредното положение общо Варна беше най-добре представящият се град след София - със спад на сделките от 28.8%.

На и над нулата в Русе и Стара Загора

Пазарът в Русе дава бегли признаци на оживление. Сделките през юни се увеличават с 3.28%, което при 462 покупко-продажби за тримесечие се изразява в 17 сделки повече в сравнение със същия месец на миналата година. През извънредното положение пазарът в града гравитираше около средното за страната. Средният спад в броя на сделките за трите месеца на извънредното положение беше 34%.

През юни Стара Загора заковава миналогодишните 935 сделки. При извънредното положение тя беше градът с най-бавно възстановяване на покупко-продажбите. През май това е единственият град сред шестте големи със спад в четири десетици (42.7%). Общо за трите месеца спадът е 37% - най-голям сред градовете в топ 6.

Спад в броя на сделките в Бургас

С най-голям спад в броя на сделките през юни (-4.1%) e Бургас. Там са сключени 561 покупко-продажби, което е с 24 по-малко, отколкото миналата година. През май отливът в Бургас все още се измерваше с тридесетици - 34.9%. През март спадът в морския град беше идентичен със софийския - 17%, а през април достигна 49.7%. Сумарно за трите месеца Бургас е на четвърто място след големите градове с намаление от 33%.

28% по-малко сделки средно за второто тримесечие

През второто тримесечие на годината като цяло активността при покупко-продажбите на имоти в страната бележи спад от 27.8%. Сумарно за периода април - юни най-слабо засегнати са били пазарите в София и във Варна. И в двата града спадът е от 17.2% - в София от 7670 на 6352 сделки, а във Варна - от 3271 на 2709 сделки. Следва Пловдив със спад от 19.4% (от 3703 на 2988 сделки).

В останалите три големи града спадът гравитира около 30%. В Бургас той е 27.7% (от 1570 на 1134 сделки), а в Русе - 27.9% (от 1294 на 935 сделки). Най-тежко е било положението в Стара Загора - там спадът за тримесечието е 32.3% (от 1216 на 823 сделки). Сумарно за второто тримесечие в страната са сключени 14 600 по-малко сделки, отколкото през същия период на миналата година.

През март делът на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора при покупко-продажбите се движеше около 41% от всички. През април нарасна до 45%, през май пада на 37.5%, а през юни отново се качи до 38.24%. Това показва, че макар през май да се наблюдаваха признаци за оживление на пазара извън шестте големи града на страната, възстановяването през юни се държи основно на активността в големите градове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар