🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Едва 1/3 от грантовете за малкия бизнес са стигнали до фирмите

Министерството на икономиката се похвали, че е платило по гратовете 71 млн. лв. при бюджет около 200 млн. лв.

Затворените през април фирми може да получат подкрепата си чак през ноември
Затворените през април фирми може да получат подкрепата си чак през ноември
Затворените през април фирми може да получат подкрепата си чак през ноември    ©  Надежда Чипева
Затворените през април фирми може да получат подкрепата си чак през ноември    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо четири месеца след старта на грантовете за микро- и малките предприятия по програма "Иновации и конкурентоспособност" до фирмите са стигнали едва 70 млн. лв. Заявлeния са подадени обаче за над 200 млн. лв., като икономическия министър Лъчезар Борисов твърди, че средства ще има за всички одобрени, въпреки че първоначалният бюджет на схемата бе 173 млн. лв.

В съобщение до медиите от Министерството на икономиката се похвалиха, че вече е започнала оценката на последните заявления от всички над 27 000. Този огромен интерес от страна на фирмите беше очакван, тъй като това бе първата и засега единствена схема за безвъзмездна помощ на най-малките бизнеси. Напливът обаче на практика блокира работата на администрацията, която не успя да се справи с документацията, а експерти изчислиха, че ще са нужни години, за да може парите да стигнат до бизнеса.

По информация на "Капитал" при обявяването на мярката оценителната комисия е била съставена от 71 души, след което към тях са се присъединили още 113 експерти, "командировани" от социалното министерство. За да се ускори процедурата, те разглеждат проекти и през почивните дни, но дори и това, изглежда, не е достатъчно.

Кога ще бъдат разгледани и оценени всички заявки все още не е ясно, но най-вероятно това ще стане към края на септември. Едва след това ще започне и плащането по тях. "Изпълняваме един от основните ангажименти, които поехме, а именно по-бързо достигане на средствата за преодоляване на икономическите последици от кризата към българския бизнес", коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му само за последния месец са изплатени над 40 млн. лв. Ако това е максималният темп, то останалите около 130 млн. лв. ще бъдат платени след най-малко три месеца, или до декември.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 4

    И поне половината от тази една трета са "усвоени" от "консултанти", което някак си е пропуснато!

    Нередност?
  • 2
    donkaran avatar :-|
    donkaran
    • + 1

    Аз съм 18хил и нещо и ни вест ни кост има сумати и време.Айде да видим дали е стане

    Нередност?
  • 4
    nikolalala avatar :-?
    nikolalala

    Аз подавах документи по програмата - нелепо е! Половината данни така или иначе са налични, но аз все пак трябва да ги попълня. А после някой да ги провери?! Целият процес по кандидатстване е могъл да се направи с един доста прост уеб ап, който да си взема данните от кудето трябва.

    А за 60/40 е още по-нелепо. Трябваше да ходя да изкарвам удостоверение, че фирмата не дължи при на държавата и да го предоставя на държавата.

    Една уеб форма за попълване на ЕИК + два дропдауна за месец и ЕГН на служител можеха да заменят тези 200 експерта.

    Да ни е жива и здрава администрацията

    Нередност?
  • 5
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Ако наистина за 4 месеца 1/3 от грантовете за малкия бизнес са стигнали до фирмите, това е или постижение за българската администрация, или /и по-вероятно/ са получени от "правилните" фирми.
    За сравнение - месеци преди края на програмния период 2014-2020, към края на юли са усвоени 40,78% от финансирането по еврофондове:
    https://m.19min.bg/news/8/136911.html

    Нередност?
Нов коментар