Чуждите инвестиции скачат с над 900 млн. евро през юли

Месечната сума е необичайно висока и вероятно се дължи на финансови операции по сделката за БТК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преките чуждестранни инвестиции в България се изстрелват нагоре през юли с постъпления от близо 960 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Сумата е необичайно висока - за сравнение, през второто тримесечие постъпилите в страната чужди капитали достигат общо едва 157.6 млн. евро. От централната банка не предоставят обяснение, но приливът на средства вероятно се дължи на сделката за БТК. От юли телекомът официално е собственост на регионалната медийна група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Отчетените в платежния баланс постъпления вероятно са сумата, която отива към местните кредитори и доскорошните български акционери в компанията.

Така от началото на годината общата сума на чуждите инвестиции в България достига 1.4 млрд. евро. През същия период на 2019 г. стойността на постъпилите капитали беше 913 млн. евро, но тогава сметката също беше изкривена от голяма сделка - покупката на Сосиете женерал Експресбанк от ДСК.

Инвестициите сега

През юли чуждите инвестиции в страната се увеличават с 958.8 млн. евро. Плюсът идва от прилив на капитали под формата на дългови инструменти от 961.1 млн. евро, докато при дяловият капитал, който се асоциира с дългосрочни интереси, е видим отлив на средства от 2.3 млн. евро.

Реинвестираната печалба, която показва каква част от нетния финансов резултат българските подразделения на чужди компании оставят в страната, е нула, защото информацията тук постъпва с тримесечните и годишните отчети на фирмите.

Данните за чуждите инвестиции все още са предварителни и могат да бъдат ревизирани до две години от първоначалната дата на публикуване.

Текущата сметка е положителна

През юли текущата сметка остава положителна, като така от началото на годината възлиза на 968.3 млн. евро. Плюсът идва от положително салдо по сметката за вторичен доход (637.1 млн. евро), където са включени например европейските средства, както и тези от услугите. Сумата от нетните постъпления от услуги намалява значително тази година, тъй като двигател обикновено са разходите на чуждите туристи в страната. През юни и юли обаче за транспорт и пътувания в страната от чужди сметки са постъпили едва 555 млн. евро при три пъти по-голяма сума през същите месеци на 2019 г.

От друга страна, търговското салдо остава отрицателно при износ за 15.5 млрд. евро и внос за 16.1 млрд. евро към юли. Сметката за първичния доход, където влизат нетните постъпления от дивиденти и парите на временно работещите извън страната, също е на минус от 743.2 млн. евро през януари-юли.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    https://bivol.bg/fincen-files-bulgaria-intro.html
    ДОСИЕТАТА FINCEN: БЪЛГАРИЯ Е ВИСОКОРИСКОВА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ЛЕСНО СЕ ПЕРАТ ПАРИ
    България е спомената в над 90 доклада, но като обекти със съмнителна активност са посочени само 11 фирми и лица с адреси в България. Другите отбелязвания са за фирми или лица, които са регистрирани и оперират от други юрисдикции, но имат връзка с България. Голяма част от докладите съдържат неизвестна и поверителна информация, която осветява скрити от обществото процеси и злоупотреби с власт и пари, като някои от тях надхвърлят националния контекст и са свързани със световни финансови и политически скандали.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    Става интересно!
    Биволъ: Разследванията, базирани на архива с докладите на FinCen, ще бъдат публикувани в следващите дни от партньорските медии на Консорциума. Биволъ работи върху няколко разследващи материала за България, които ще бъдат публикувани в близките дни и седмици.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    FinCEN Files
    https://www.icij.org/investigations/fincen-files/

    Нередност?
Нов коментар