Ревизия понижи чуждите инвестиции в България до 155 млн. евро към април

Постъпленията от услуги и европейски средства извеждат текущата сметка на плюс през първите четири месеца

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преките чуждестранни инвестиции в България от началото на годината до края на април са 154.7 млн. евро, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). Преди месец данните за първото тримесечие показваха сума от над 250 млн. евро, но ревизия от страна на централната банка е понижила стойността на капиталовложенията от Холандия с над 100 млн. евро. Данните са предварителни и ще продължат да се ревизират през следващите две години.

Текущата сметка в платежния баланс остава положителна, но в числата вече се вижда кризата заради коронавируса. Освен двуцифрено намаление на вноса и на износа през април, статистиката показва и драстичен спад на потребяваните от чужденци български услуги за транспорт и пътувания например, както и понижение на компенсациите на наетите местни граждани в чужбина.

Инвестициите към април

Сумата на чуждите инвестиции в страната от началото на годината приближава 155 млн. евро към април, докато миналата година нивото беше с почти 160 млн. евро по-високо. Конкретно през април капиталовложенията са едва 24 млн. евро, но все още не е ясно дали ниската сума се дължи на икономическата и здравна криза или числата ще бъдат ревизирани нагоре през следващите месеци. От началото на годината най-голям принос за общия обем на чуждите инвестиции има реинвестираната печалба - външните вложители са оставили 215 млн. евро в страната от нетния финансов резултат на българските подразделения, вместо да ги изтеглят като дивидент. Дълговите инструменти от чужди компании към местни подразделения и дяловият капитал са на минус към април.

Българската народна банка е ревизирала числата за първото тримесечие на годината с постъпването на фирмени отчети, поради което сумата към април е значително по-ниска от тази, отчетена преди месец. Така например данните за януари-март показваха чужди инвестиции от Холандия в размер на 190 млн. евро, а сега сумата пада под 2 млн. евро нето за първите три месеца. По ревизираните данни към април най-големият вложител в местната икономика е Германия с 64 млн. евро, следвана от Русия с 56 млн.

Текущата сметка остава положителна

През април износът на български стоки намалява с 18% до 1.9 млрд. евро на годишна база, а вносът на чужди продукти - с 30% до 1.8 млрд. евро. От началото на годината понижението е по-слабо заради силните първи месеци, а търговският баланс остава на минус от 95 млн. през януари - април.

Салдото при услугите също е положително от началото на годината - 467 млн. евро при 513 млн. година по-рано. Очаквано, разходите за пътувания и транспорт намаляват в пъти през април както от страна на чужденци, така и от българите, пътуващи в чужбина. Спад с 25% и с 60% е видим и по отношение на компенсациите на наетите в чужбина българи съответно през март и април спрямо същия период на миналата година. Така от януари общата сума пада до 172 млн. евро при 235 млн. година по-рано. При вторичния доход, където са включени например европейските средства, нетната сума остава на плюс от над 500 млн. евро от началото на годината, което извежда текущата сметка като цяло на положителна територия от 626 млн. евро през януари-април.