Държавата е най-щедра към Варна в извънредните разходи

За периода 2017-2020 г. общините са получили почти милиард допълнително финансиране

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общината, в която всяка седмица се чупи по една новоизградена инфраструктура, е получила най-много извънредни средства от държавния бюджет за периода 2017-2019 г. За тези три години с постановления на Министерския съвет на морския град са отпуснати допълнителни 155.4 млн. лв. - основно за изграждане и ремонт на улици, злополучния бул. "Васил Левски" и за реконструкция на стадион "Спартак". Това става ясно от справка, изготвена от Министерството на финансите в отговор на питане на депутати от БСП за допълнителните средства, които са отпуснати на общините от 2017 г. насам.

Прикачен файл

В топ пет са само големи градове

Общо дадените за периода допълнителни пари на общините са 925 млн. лв., като 61 общини - основно по-малки населени места, не са получили нищо. Разбивка по години показва, че най-голяма порция извънредни пари към градовете (общо 306 млн. лв.) е била насочена в предизборната 2018 г. От началото на 2020 г. досега са гласувани извънредни малко над 136 млн. лв. като Варна все още не е получила допълнителен трансфер.

В топ пет на общините с най-много допълнителни пари от държавата за периода 2017-2020 г. (до момента) са още няколко големи областни града. Това са София (127 млн. лв., основно за метро и детски градини), Пловдив (53 млн. лв. за инфраструктура и за Европейска столица на културата), Перник (35.2 млн. лв. за улици и заради водната криза) и Кюстендил (12 млн. лв. основно за инфраструктура и спортно съоръжение).

Как се разпределят допълнителните милиони

През последните няколко години изпълнението на бюджета на държавата следва сходна логика - планират се разходи (обикновено за инвестиции), които не се правят. Така към средата на годината властта започва да преразпределя част от парите в бюджета към други проекти, включително и към общините. Прави впечатление, че извънредните средства са пренасочени основно към градове на ГЕРБ и ДПС, а част от проектите, за които се насочват, се оказват по-скъпи от първоначално планираното. В същото време общини като Придоп и Чавдар, които са с добре ремонтрирана и обновена инфраструктира, не са получили и лев допълнителни пари от държавата.

От ведомството на Кирил Ананиев уточняват, че освен за конкретни инфраструктурни обекти, с постановления на Министерския съвет са одобрявани и други допълнителни трансфери сред които "покриване на част от транспортните разходи по сключени договори за доставка на хляб и основни хранителни продукти в планински и малки селища; за финансиране на новоразкрити социални услуги за деца и възрастни; за изплащане на действително извършени пътни разходи на правоимащи болни; за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за пътуване, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници; за финансиране на подготовката, осигуряването и дейността на доброволните формирования; за предотвратяване, за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и за превантивни действия в тази посока".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 1

    Малко са ! Да приготвят още толкова за варненския фекален гьол ...

    Нередност?
  • 3
    trol76 avatar :-P
    Тарасконски
    • - 1
    • + 2

    С глас се смея на този опит за разследване.
    Първият коментар описва най-добре положението в Капитал и Дневник.

    Нередност?
Нов коментар